What'sApp
Κοινωνία

Mπορεί το FBΙ να παρακολουθεί τις συνομίλιες σας στο WhatsApp;

Ένα παλιό άγνωστο έγγραφου του FBI έδειξε πως ο έλεγχος πλατφορμών όπως το WhatsApp και το Facebook είναι μία απλή ενέργεια για την υπηρεσία. Το αρχείο του FBI παρέχει οδηγίες για την νόμιμη απόκτηση μηνυμάτων και δεδομένων σε συγκεκριμένες πλατφόρμες επικοινωνίας όπως το WhatsApp, το Facebook, το Telegram, το Viber και άλλες. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αποκτήθηκε από το Rolling Stone, το iMessage και το WhatsApp παρέχουν στο FBI πρόσβαση σε περισσότερες κατηγορίες δεδομένων από κάθε άλλη πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου αλλά και ιστορικό μηνυμάτων.Οι πλατφόρμες συνεργάζονται επίσης με τις αρχές αν υπάρχει ένταλμα, προσφέροντας δεδομένα αντιγράφων ασφαλείας, λίστες επαφών και ακόμα περισσότερα προσωπικά δεδομένα. 

Για παράδειγμα, το WhatsApp, είναι η μόνο από τις εννιά εφαρμογές που αναφέρονται στο έγγραφο, η οποία χρησιμοποιεί το αποκαλούμενο "pen register", ένα έτοιμα παρακολούθησης το οποίο καταγράφει την πηγή και τον προορισμού κάθε ατομικού μηνύματος. Σύμφωνα με το FBI, Το WhatsApp παράγει συγκεκριμένη ποσότητα μεταδεδομένων χρήστη κάθε 15 λεπτά όταν βάσητου pen register. Αυτό σημαίνει ότι και χωρίς να ζητηθεί το περιεχόμενο των μηνυμάτων από το WhatsApp, τα μεταδεδομένα καταγράφουν από μόνα τους ποιος, πότε και σε ποιον στέλνει κάποιος μήνυμα. 

"Το να μαθαίνει ένας δημοσιογράφους που επικοινωνεί με μία εμπιστευτική πηγή πως το WhatsApp προσφέρει όλες τις πληροφορίες τους, είναι απλά συγκλονιστικό" αναφέρει o Daniel Kahn Gillmor, ένας ανωτέρος τεχνολόγος προσωπικού του American Civil Liberties Union στο Rolling Stone. 

To WhatsApp δήλωσε μέσω εκπροσώπου πως το έγγραφο "απεικονίζει ότι λέγαμε: πως η επιβολή του νόμου δεν χρειάζεται να παραβιάζει τις κρυπτογραφήσεις ούτως ώστε να διερευνά εγκλήματα". 

"Εξετάζουμε, επιβεβαιώνουμε και απαντάμε στα αιτήματα επιβολής του νόμου με μεγάλη προσοχή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και είμαστε ξεκαθάροι για αυτό στον ιστότοπό μας αλλά και σε συχνές γνωστές αναφορές που γίνονται" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες Εφαρμογές Εμπλέκονται

Το έγγραφο του FBI με τίτλο 'Lawful Access' ("Νομότυπη Πρόσβαση"), καλύπτει τις πολιτικές του iMessage, του WhatsApp, του Line, του Viber, του Signal, του Threem, του WeChat και του Wickr. Το Telegram και το Signal είναι ιδιαίτερα γνωστά για την πολιτική προστασίας τους, αφού είναι ευρέως γνωστό πως το Telegram παρέχει μόνο διευθύνσεις IP και τηλεφωνικά νούμερα μόνο σε περιπτώσεις πιθανής τρομοκρατίας. Το Signal από την άλλη παρέχει μόνο την ημερομηνία και την ώρα εγγραφής και της τελευταίας δραστηριότητας του χρήστη. Καμία από τις δύο πλατφόρμες δεν παρέχει περιεχόμενο μηνυμάτων στο FBI. 

Οι πληροφορίες επίσης έδιειξαν πως μόνο το iMessage, το WhatsApp και το Line αποθηκεύουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων και το διαθέτουν στις ομοσπονδιακές αρχές, ενώ οι άλλες έξι εφαρμογές δεν αποκαλύπτουν τέτοιου είδους περιεχόμενο. 

Το έγγραφο το έλαβε η Property of the People, μία γνωστή ομάδα υποστήριξης με έδρα στην DC, μέσω μίας αίτησης Freedom of Information ("Ελευθερίας της Πληροφόρησης") και μετά το μοιράσθηκε και με το Rolling Stone. 

"Η ιδιωτικότητα είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας" ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Rolling Stone, Ryan Shapiro. "Η ευκολία με την οποία το FBI παρακολουθεί τα διαδικτυακά μας δεδομένα και εξορύσει τις ευαίσθητες λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας, μας απειλεί όλους μας και δείχνει τον δρόμο για μία απολυταρχική διακυβέρνηση¨. 

GALLERY

Νομότυπη Πρόσβαση
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ