Κοινωνία

Υπ. Παιδείας: Αλλάζουν τα κριτήρια της ετήσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ

Aπό το επόμενο οικονομικό έτος, 2022, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα πραγματοποιείται «βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων, ο καθορισμός των οποίων βασίστηκε σε εισήγηση της Εθνικής Αρχικής Ανώτατης Εκπαίδευσης», σε συνέχεια «των αντικειμενικών κριτηρίων που ισχύουν την τελευταία διετία», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, «θα προσμετρηθεί στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ η αξιολόγησή τους σε ποιοτικούς δείκτες στους τομείς που τα ίδια επιλέγουν».

Ειδικότερα, το 80% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται «βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του». Το 20% αφορά ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των ΑΕΙ από πέντε επιμέρους ενότητες, εκ των οποίων κάθε ΑΕΙ αξιολογείται σε τρεις.

Οι πέντε ενότητες είναι: «Συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ», ενότητα που είναι υποχρεωτική για όλα τα ΑΕΙ, «Αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού», «Διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης», «Διεθνοποίηση» και «Ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος». Από τις τελευταίες τέσσερις ενότητες τα ΑΕΙ θα επιλέξουν δύο.

«Χτίζοντας πάνω και σε προηγούμενες προσπάθειες κυβερνήσεων, εφαρμόζεται στην πράξη για πρώτη φορά ένα σύστημα ποιοτικής αξιολόγησης κατά την κατανομή των τακτικών πόρων των πανεπιστημίων, που συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητές τους, αλλά και τους δίνει την ευκαιρία να επιλέξουν τους τομείς στους οποίους επιθυμούν τα ίδια να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να αναδειχθούν σε πρωτοπόρους της επιστημονικής κοινότητας», επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...