Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Μετά από 5 μήνες η τρίτη δόση εμβολίου - «Όχι σε νέα μέτρα» ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

Στην ενίσχυση του τείχους ανοσίας των πολιτών αλλά και του τείχους των...γιατρών μέσα στα νοσοκομεία επικεντρώνονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας για τη διαχείριση της επιδημίας κορωνοϊού. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι συνεχίζουν να αναζητούν ιδιώτες εξειδικευμένους γιατρούς που θα προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα για τις ανάγκες της επιδημίας, και το υπουργείο Υγείας μετρά αντίστροφα τον χρόνο για την ενεργοποίηση, εφόσον χρειαστεί, της επιστράτευσης γιατρών. Ζητούμενο είναι τα νοσοκομεία να έχουν ενισχυθεί με γιατρούς μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών και κυρίως των ραντεβού για την πρώτη δόση συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Μέχρι χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της λοίμωξης covid-19 ανέρχονταν σε 6.481.011. Το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου προγραμματίστηκαν περισσότερα από 350.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση.

Παράλληλα, με την εμβολιαστική εκστρατεία που παρουσιάζει κινητικότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η σκληρή διαδικασία της φυσικής ανοσίας. Οι σχεδόν 100.000 νέες μολύνσεις με κορωνοϊό που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποτελούν ένα «βαρύ» κομμάτι του τείχους ανοσίας, με ισάριθμους πολίτες που παρά τη δυνατότητα του εμβολιασμού τους, επέλεξαν να ρισκάρουν με την έκβαση της νόσου covid-19. Κατά το ίδιο διάστημα, έχουν χάσει τη ζωή τους 928 άνθρωποι.

Κινητικότητα και συζητήσεις σε επιστημονικό και κυβερνητικό επίπεδο καταγράφονται όμως και για το μείζον ζήτημα -για την περαιτέρω θωράκιση του τείχους ανοσίας- της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου. Η επίσπευση της τρίτης δόσης απασχολεί τους ειδικούς, που παρατηρούν ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων -ηλικίας άνω των 65 χρόνων στην πλειονότητά τους που εμβολιάστηκαν τους πρώτους μήνες του έτους- που εκδηλώνουν σοβαρή μορφή της νόσου covid-19 καταγράφει μικρή αύξηση. Και επιβεβαιώνει τις επιστημονικές μελέτες για τη μείωση της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου, ιδίως μετά το εξάμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο συζητείται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μειωθεί το χρονικό διάστημα που είχε τεθεί ως ελάχιστο μεταξύ της δεύτερης δόσης και της αναμνηστικής, δηλαδή οι έξι μήνες στους πέντε, ώστε να θωρακίζονται νωρίτερα ομάδες πληθυσμού που το έχουν ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η απόφαση που ανακοίνωσε προχθές ο αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ότι από μεθαύριο, Παρασκευή, θα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης δύο εβδομάδες πριν τη συμπλήρωση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση. Έτσι θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και με τον έγκαιρο προγραμματισμό το ραντεβού για την τρίτη δόση θα κλείνεται ακριβώς στους έξι μήνες και όχι αργότερα. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 711.013 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.

Κατηγορηματικό “όχι” σε μοντέλο Αυστρίας

“Έχουμε αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα εφαρμόσουμε το μοντέλο της Αυστρίας, όπου επιβάλλεται ολικό lockdown για ανεμβολίαστους” δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο, τονίζοντας ότι κρίνει «αποτελεσματική τη στρατηγική της κυβέρνησης», καθώς οδήγησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες «σε μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει μόνο ένα από τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα. Το κλιμακωτό ωράριο στην προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο, με εφαρμογή από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου. Ο στόχος διττός. Καταρχήν να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα γραφεία, ενώ θα ανακουφίσει και το κυκλοφοριακό και τον συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς «μπλόκο» στους αρνητές της 3ης δόσης

Όχι σε νέα μέτρα, μόνο σε βελτιώσεις σε κάποια σημεία που θα αφορούν αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει της στρατηγικής που έχει χαράξει κατά του κορονοϊού.

Κι αυτό γιατί τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν αχτίδα αισιοδοξίας ότι σε περίπου 2 εβδομάδες, ως τις αρχές Δεκεμβρίου, η πανδημία θα έχει μπει σε τροχιά ύφεσης η πανδημία του κορονοϊού.

Επιπλέον υπάρχει η εκτίμηση ότι με την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, μέσα στον Δεκέμβριο θα είναι εμβολιασμένοι πολλοί περισσότεροι από 7 εκατ. πολίτες. Ποσοστό ικανοποιητικό, στο οποίο αν προστεθεί και ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα, εκτιμάται ότι ως τις γιορτές των Χριστουγέννων η χώρα θα έχει καταφέρει να υψώσει ένα σημαντικό «τείχος» ανοσίας.

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της 3ης δόσης με την ισχύ του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού για τους άνω των 65 ετών, η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις της ΕΕ. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία των κρατών μελών περί τα τέλη του Νοεμβρίου και από εκείνο το σημείο και μετά όσοι Eυρωπαίοι πολίτες άνω των 65 ετών δεν κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με “μπλόκο” στην είσοδο τους σε κλειστούς χώρους αλλά και στα ταξίδια εντός της Ευρώπης. Απόφαση που εφόσον ληφθεί, η χώρα μας θα εφαρμόσει αμέσως.

“Οι ανεμβολίαστοι υφίστανται ήδη αρκετά περιοριστικά μέτρα και αποδίδουν” δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση απορρίπτει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τις εισηγήσεις των ειδικών για:

α). Εκ περιτροπής τηλεργασία στον δημόσιο τομέα.

β). Μειωμένη πληρότητα, στο 80% αντί για 100%, σε μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα κ.α..

γ). Την επίδειξη αρνητικού rapid test για είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές, κάνουν σαφές στους ανεμβολίαστους, για άλλη μία φορά, ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα χαλαρώσουν στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ