Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Στο όριο συναγερμού το ιικό φορτίο στα λύματα

Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού οδήγησε σε νέο σχεδιασμό λειτουργίας όλων των νοσοκομείων που ανήκουν στην 4η ΥΠΕ. Την ίδια ώρα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης φτάνει τα όρια του συναγερμού.

Η μεγάλη πίεση που υφίστανται νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μη εμβολιασμένων φέρνει αλλαγές στη λειτουργία τους.

Σήμερα, τη μεγαλύτερη πίεση με περιστατικά COVID στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (σε αυτή ανήκουν 14 νοσοκομεία σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη) τη δέχονται «το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο, το νοσοκομειο των Σερρών, της Δράμας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης», όπως είπε στο Sputnik ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης.

«Για τον λόγο αυτό, από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου όλα τα νοσοκομεία θα κρατούν τα περιστατικά κορονοϊού πλην του νοσοκομείου Άγιος Παύλος και Θεαγενείου, προς το παρόν. Τώρα λοιπόν όλα τα νοσοκομεία θα κρατούν περιστατικά» εξήγησε ο κ. Τσαλικάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά νοσοκομεία όπως της Κομοτηνής, της Χαλκιδικής και του Διδυμότειχου, τους τελευταίους 10 μήνες δεν κρατούσαν περιστατικά κορονοϊού τα οποία διοχετεύονταν σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία κυρίως της Θεσσαλονίκης.

«Μέχρι τώρα, αρκετά νοσοκομεία είχαν τα ύποπτα κρούσματα τα οποία εάν έβγαιναν θετικά και έχρηζαν εισαγωγής, έρχονταν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Τώρα για να αποσυμφόρησουμε και τη Θεσσαλονίκη και να διαχειριστούμε τα περιστατικά και για να μην γίνει μονοθεματική όλη η πόλη (σ.σ. τα νοσοκομεία της να λειτουργούν μόνο για περιστατικά COVID), όλα τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ θα κρατούν περιστατικά κορονοϊού» συμπλήρωσε.

 

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ

Τα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ για τις νοσηλείες σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ είναι ενδεικτικά της πίεσης που υφίστανται ήδη τα νοσοκομεία εξαιτίας του κορονοϊού:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται με κορονοϊό 357 άτομα εκ των οποίων οι 257 είναι ανεμβολίαστοι (74,3%) και οι 92 εμβολιασμένοι. Άλλα 42 άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα όμως υψηλής ροής οξυγόνου (high flow oxygen mask) εκ των οποίων οι 35 ανεμβολίαστοι (83,3%) και 7 εμβολιασμένοι. Στις ΜΕΘ COVID νοσηλεύονται 62 άτομα εκ των οποίων οι 59 είναι ανεμβολίαστοι και οι 3 εμβολιασμένοι.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα 14 νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 29ης Οκτωβρίου, 416 άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες κορονοϊού εκ των οποίων οι 331 είναι ανεμβολίαστοι (79,6%) και 85 εμβολιασμένοι (20,4%.) Επιπλέον, 28 άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου εκ των οποίων οι 25 είναι ανεμβολίαστοι και οι 3 εμβολιασμένοι.

Σε κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 75 εκ των οποίων οι 72 ανεμβολίαστοι και 3 εμβολιασμένοι.

 

Στο όριο συναγερμού το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι κακή με το ποσοστό ολοκληρωμένοι εμβολιασμού σύμφωνα με τα στοιχεία έως 25 Οκτωβρίου να είναι στο 52,28%.

Οι μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι διαρκώς αυξάνεται το ιικό φορτίο και όπως είπε χαρακτηριστικά στο Sputnik ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, «το ιικό φορτίο βρίσκεται πάνω από το 80 με όριο το 100 που είναι το σημείο συναγερμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου μάλιστα το εργαστήριο του ΑΠΘ που εκτελεί τις μετρήσεις έλαβε τα νέα δείγματα που αφορούν τις ημέρες της Τετάρτης 27 και της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να βγουν «πολύ αργά το βράδυ σχεδόν ξημερώματα» προκειμένου να παραδοθούν στην αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Η αυξητική τάση του ιικού φορτίου, όπως λέει ο κ. Καραπάντσιος, συνεχίζεται εδώ και ενάμιση μήνα «και χάθηκε η ελπίδα ότι με τον εμβολιασμό ότι θα πιάναμε μια κορυφή και δεν θα συνεχιζόταν».

«Δεν υπάρχει ελπίδα, το ποσοστό εμβολιασμού δεν αυξάνεται, μέτρα δεν παίρνουμε άρα το ιικό φορτίο θα συνεχίσει να ανεβαίνει» κατέληξε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ