Κοινωνία

Ανησυχία για τα 1,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια που είναι ασυνταγογράφητα

Τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι ενώ έχουν  έρθει μέχρι σήμερα 1,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια, έχουν εκτελεστεί ελάχιστες συνταγές, εκφράζει προς το CNN Greece, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς.

Η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, ενώ μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, είχαν διανεμηθεί στα φαρμακεία της χώρας από τις φαρμακαποθήκες 1,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια, όμως σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, ποσοστό περίπου 30% με 35% δεν έχει εκτελεστεί.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες αλλά και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, εδώ και πολλές εβδομάδες, απευθύνουν έκκληση, για να εμβολιαστούν οι πολίτες και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, καθώς εκτιμάται ότι το φετεινό κύμα της εποχικής γρίπης, ενδεχομένως να είναι οξύ και απρόβλεπτο. Ένας δε συνδυασμός εποχικής γρίπης και τέταρτου πανδημικού κύματος που βιώνουμε- με τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ να κυκλοφορεί και να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική- θα ήταν δραματικός για τη δημόσια υγεία και φυσικά για τις ευάλωτες ομάδες.

Να μην εμφανιστεί πρώιμα ο ιός της γρίπης

Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν ταυτόχρονα και χωρίς πρόβλημα, και με την τρίτη δόση κατά της COVID-19, και κατά της εποχικής γρίπης, όπως έχει τονίσει πολλές φορές η καθηγήτρια Θεοδωρίδου. Να θυμίσουμε, ότι στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, η κυρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση στο υπ. Υγείας, είχε εκφράσει την ευχή, «να μην εμφανιστεί πρώιμα εφέτος ο ιός της εποχικής γρίπης», προσθέτοντας, ότι «τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει πλειάδα αναπνευστικών ιών, καθώς και ο ιός της γρίπης».

Γι’ αυτό θα πρέπει να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε- ειδικά οι ευπαθείς ομάδες- με όλα τα ενδεδειγμένα εμβόλια και μάλιστα χωρίς μεγάλη χρονική απόσταση το ένα από το άλλο, είχε επισημάνει, συμπληρώνοντας τα εξής:

«Παράλληλα λοιπόν με τον εμβολιασμό κατά της COVID, θα πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια, όπως το εμβόλιο κατά του ιού της εποχικής γρίπης, καθώς δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός που να απαγορεύει τον παράλληλο εμβολιασμό».

Η κυρία Θεοδωρίδου είχε τονίσει, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω της περσινής κατάστασης με την εποχική γρίπη, η οποία μας επισκέφθηκε πέρυσι σε πολύ μικρό βαθμό και άρα είχαμε την χαμηλότερη δυνατή ανοσία.

Οι τρεις ιοί εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και εκτιμήσεις, ήδη καταγράφεται αυξημένη κυκλοφορία των ιών γρίπης H3N2, H1N1 και B. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι η εποχική γρίπη ήταν ήπια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και σε αυτό βοήθησαν σημαντικά τα υγειονομικά μέτρα κατά της COVID-19, όπως αποστάσεις και χρήση μάσκας, αλλά και τα αλλεπάλληλα απαγορευτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, την περίοδο 2020-2021- δηλαδή πέρυσι- δεν απομονώθηκε ιός γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα, το δε φαινόμενο της εντυπωσιακής μείωσης των εργαστηριακώς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης την περίοδο 2020-2021 παρατηρήθηκε και διεθνώς. Ωστόσο, την περίοδο 2019-2020 είχαν καταλήξει λόγω επιπλοκών της γρίπης 116 άνθρωποι στη χώρα.

Πολλοί θα εμβολιαστούν αργότερα για μεγαλύτερη ανοσία

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη με το αντιγριπικό εμβόλιο οι πολίτες, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, εκτιμά ότι πρώτον η επιστημονική υπερπληροφόρηση τους έχει κουράσει, δεύτερον, φοβούνται να εμβολιαστούν ταυτόχρονα και με την τρίτη δόση και με το αντιγριπικό και τρίτον, έχουν αφήσει για λίγο αργότερα τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, ώστε να έχουν ανοσία, για μεγαλύτερο διάστημα, ακόμη και μετά τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος της Ελλάδας, τα 4,2 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εμβολίων

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο αντιγριπικός εμβολιασμός κάθε χρόνο, ξεκινά περίπου από τις 20 Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε πρόσφατες ανακοινώσεις του (30 Σεπτεμβρίου) για την εποχική γρίπη, είχε δηλώσει ότι στόχος μας είναι τα 4,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια για εφέτος.

​Στην ίδια ανακοίνωση, η καθηγήτρια Θεοδωρίδου ανέφερε, ότι «Η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη».

Σημειώνεται ότι πέρυσι η χώρα μας είχε παραλάβει περισσότερες από 4.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων, που σχεδόν στο σύνολό τους είχαν χορηγηθεί στους πολίτες.

Το μήνυμα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ο κ. Βαλτάς, απευθύνει έκκληση να εμβολιαστούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες ενώ το προσεχές διάστημα, το μήνυμα που ετοιμάζεται να στείλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος- είναι «Προστάτευσε τον εαυτό σου, Εμβολιάσου έγκαιρα». Αυτό το μήνυμα, θα εκπέμψει στον αέρα από το καινούριο σποτ του ΠΦΣ, με την βοήθεια δύο επώνυμων ηθοποιών.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές, επαναλαμβάνει εμφατικά ο κ. Βαλτάς. Προσθέτει δε, ότι πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων αναφέρει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν ξεσπάσματα γρίπης.

Ο φόβος των Αμερικανών επιστημόνων για ξεσπάσματα γρίπης

Ειδικότερα, Αμερικανοί επιστήμονες ανησυχούν για επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- που μπορεί να συμβεί τον φετινό χειμώνα, στο μέτρο που αίρονται ευρέως τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Οι επιστήμονες μάλιστα, δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους.

Να σημειώσουμε ότι την φετεινή χρονιά, σύμφωνα με την καθηγήτρια Θεοδωρίδου, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ