Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστήριξε πως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός ανάμεσα στη χορήγηση του εμβολίου του κορονοϊού και της γρίπης, ενώ ξεκαθάρισε πως οι δυο λοιμώξεις δεν σχετίζονται και δεν πρέπει να υπάρχει ψευδαίσθηση ότι το εμβόλιο κατά της μιας προστατεύει από την άλλη.
Διευκρινίσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και τη συσχέτισή του με αυτόν κατά του κορονοϊού έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται να υπάρχει χρονικό διάστημα που να παρέλθει από τον έναν εμβολιασμό, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ο άλλος. Με απλά λόγια, μπορεί κανείς να προχωρήσει στον εμβολιασμό του κατά της γρίπης ακόμα και την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιήσει αυτόν κατά του κορονοϊού.
Εξήγησε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα δυο εμβόλια. Υπογράμμισε ότι είναι λανθασμένη η άποψη ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύσει από τον κορονοϊό ή το αντίστροφο, αναφέροντας εκ νέου και τις ομάδες που θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφής επιστημονική γνώση για τον βαθμό στον οποίο μπορεί η μια λοίμωξη να επηρεάσει την άλλη. «Η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσοι πρέπει να εμβολιαστούν θα πρέπει να είναι ανοσοποιημένοι από τον Νοέμβριο. Το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό, ο ιός υφίσταται μεταλλάξεις και αυτό τον κάνει κάθε χρόνο λίγο ή περισσότερο διαφορετικός. Ο ΠΟΥ κάθε χρόνο δίνει τον τύπο του εμβολίου που πρέπει να παρασκευαστεί. Φέτος το εμβόλιο θα είναι τετραδύναμο. Ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Δεν υφίσταται σύσταση για διατήρηση μεσοδιαστήματος μεταξύ των εμβολίων», ανέφερε στη συνέχεια.
«Ο CDC και όλοι οι φορείς έχουν εξηγήσει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού, όπως και με άλλα εμβόλια όπως του πνευμονιόκοκκου. Όποιος εμβολιαστεί για τη γρίπη, δεν χρειάζεται να κάνει χρονολογικό σταυρόλεξο για τα άλλα εμβόλια. Μπορεί και την ίδια ημέρα ή την επόμενη. Δεν ευσταθούν τα μετά από 15 ημέρες, δεν δικαιολογούνται επιστημονικά», πρόσθεσε.
Ακολούθως ανέφερε τις ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης:
- Άτομα άνω των 60 ετών
- Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, ανοσοανεπάρκειες)
- Έγκυες για προστασία των ίδιων και του νεογνού
- Άτομα με παθολογική παχυσαρκία
- Παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία με ασπιρίνη
- Άτομα σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των έξι μηνών
- Κλειστοί πληθυσμοί (εργαζόμενοι σε μονάδες φιλοξενίας, στρατιωτικοί κλπ.)
- Υγειονομικοί, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας, εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων