«Φλεγόμενο τοπίο» θυμίζει η βόρεια Ελλάδα στο μέτωπο του κορωνοϊού, με τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης να «βάφονται» η μία μετά την άλλη με κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Το φθινόπωρο, που έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του σηματοδοτώντας τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που καταγράφεται στις εν λόγω περιοχές, έχουν δώσει το στίγμα μιας πιθανής νέας έξαρσης της πανδημίας, αρχής γενομένης από τον Βορρά, και εξάπλωσης στη συνέχεια σε ολόκληρη την επικράτεια.
Πέραν της πάγιας έκκλησης για αύξηση των εμβολιασμών, οι ειδικοί κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου αφενός για ιδιαίτερη προσοχή στις επαφές των πολιτών και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αφετέρου για αποφυγή των παρελάσεων και των εορταστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της γιορτής του Αγίου Δημητρίου και του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.
Σε Μακεδονία και Θράκη το 40% των νέων κρουσμάτων – Αυξημένη θετικότητα σε 6 περιοχές
Τέσσερις ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) μπήκαν νωρίτερα το απόγευμα στο επίπεδο ετοιμότητας «4» του επιδημιολογικού χάρτη, έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Οι επιστήμονες κατέληξαν στις προτάσεις τους λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς, όπως αναδεικνύεται και από τη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα θεωρείται κρίσιμη.
Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 2.187 νέα κρούσματα στην επικράτεια, έπειτα από τη διενέργεια 198.080 διαγνωστικών ελέγχων (μοριακοί και rapid) και 905.476 self test. Από αυτά, τα 864 (39,5%) αφορούν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ τη λίστα των περιοχών κινδύνου συμπληρώνει η Λάρισα με τις 122 σημερινές λοιμώξεις. Μαζί με την τελευταία, λοιπόν, Θεσσαλονίκη (325 κρούσματα), Χαλκιδική (38) και Κιλκίς (21) μπαίνουν από σήμερα στο «κόκκινο» σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η έξαρση της επιδημίας. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο επίπεδο παραμένουν οι ΠΕ Καστοριάς (12), Δράμας (50), Ημαθίας (55), Ξάνθης (56), Πιερίας (53), Πέλλας (62) και Καβάλας (44), ενώ στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», «πέφτει» η ΠΕ Αργολίδας (13).
Την αυξημένη διασπορά στις περιοχές αυτές αναδεικνύουν, εκτός από τα ημερήσια κρούσματα, και τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την θετικότητα ανά την επικράτεια. Αυτή την εβδομάδα, συγκεκριμένα, τόσο το Rt (δείκτης μεταδοτικότητας) όσο και το ποσοστό θετικότητας είναι μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο (0,95 και 1,01% αντίστοιχα), ωστόσο, υπάρχουν έξι περιοχές που ξεπερνούν τον μέσο όρο θετικότητας της επικράτειας, υποδεικνύοντας το λεπτό σκοινί στο οποίο ισορροπούν. Οι περιοχές αυτές είναι η Καστοριά(1,73%), η Πιερία (1,34%), η Ημαθία (1,20%), η Δράμα (1,19%), η Λάρισα (1,02%) αλλά και η Μύκονος (1,16%) που βρίσκεται σταθερά από το καλοκαίρι πάνω από τον μέσο όρο. Τέλος, καλή χαρακτηρίζεται προς το παρόν η κατάσταση στην Αττική, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 579 νέες λοιμώξεις.
Τα κρούσματα αυξάνουν την πίεση στο ΕΣΥ
Σημαντικό ρόλο στη σημερινή απόφαση των ειδικών για «κοκκίνισμα» άλλων τεσσάρων περιοχών έπαιξε η αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα της βόρειας Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της υψηλής διασποράς και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, το περασμένο 24ωρο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 117 ασθενείς και άλλοι 558 σε απλές κλίνες COVID-19, με τουλάχιστον το 5% εξ αυτών να θεωρείται ότι θα καταλήξουν σε ΜΕΘ.
Όσο για τα σημερινά δεδομένα από τα νοσοκομεία της επικράτειας, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά έναν σε σχέση με χθες (323 εκ των οποίων οι 292 ανεμβολίαστοι), οι νέες εισαγωγές ξεπέρασαν και πάλι τις 200 φτάνοντας τις 206 -σε επίπεδο εβδομάδας παρέμειναν σταθερές στις 1.334- και τη ζωή τους έχασαν άλλοι 44 συμπολίτες μας. Αύξηση καταγράφηκε, τέλος, μετά από αρκετές ημέρες στο ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ, το οποίο σήμερα έφτασε το 67% στην επικράτεια.