Ο Δρ. Σταύρος Μελετλίδης ανάμεσα στους επιστήμονες που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του Κούμπρε Βιέχα
Ο καθηγητής ηφαιστειολογίας Δρ. Σταύρος Μελετλίδης είναι μεταξύ των επιστημόνων της ομάδας παρακολούθησης και εκτίμησης του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, στο νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά, όπου το απόγευμα της Κυριακής εξερράγη.
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο και πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκη ο Δρ Σταύρος Μελετλίδης υπηρετεί στο Εθνικό Γεωγραφικό Ισπανικό Ινστιτούτο και τις τελευταίες ώρες παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου εξαιτίας του οποίου μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους τουλάχιστον 5.000 άτομα από τέσσερα χωριά.
Ο καθηγητής ηφαιστειολογίας Δρ. Σταύρος Μελετλίδης
Σε ανάρτησή του ο Δρ Γιώργος Βουγιουκαλάκης αναφέρει: «Μετά από μια σύντομη περίοδο διέγερσης, διάρκειας 10 ημερών, με χιλιάδες σεισμικές δονήσεις και παραμόρφωση του τοπογραφικού ανάγλυφου που ξεπέρασε τα 15 εκατοστά, ξεκίνησε μια νέα φάση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό κέντρο Cumbre Vieja του ηφαιστείου La Palma στις Κανάριες νήσους, το νοτιότερο και πλέον ενεργό ηφαίστειακό κέντρο των Καναρίων.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη νήσο La Palma ξεκινά πριν 125.000 χρόνια. Στο ηφαιστειακό κέντρο Cubre Vieja έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία 7.000 χρόνια πλήθος εκρήξεις. Κατά κανόνα ανοίγει μια μεγάλη ρωγμή από την οποία τροφοδοτούνται ρεύματα λάβας, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται και εκρηκτική δραστηριότητα μικρής έντασης, που δημιουργεί κώνους σκωριών.
Η τωρινή έκρηξη έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να υπάρξει εκτίμηση για τη διάρκεια του γεγονότος. Οι αρχές εκκένωσαν προληπτικά τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στα ενεργοποιημένα κέντρα.
Στην ομάδα παρακολούθησης και εκτίμησης της εξέλιξης του γεγονότος συμμετέχει και ο Δρ. ηφαιστειολογίας Σταύρος Μελετλίδης, από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΜΠΗΣ και ο πρώτος μόνιμος παρατηρητής στο Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο Σαντορίνης, που είχε προσληφθεί από το ΙΜΠΗΣ. Ο συνάδελφος υπηρετεί σήμερα στο Εθνικό Γεωγραφικό Ισπανικό Ινστιτούτο. Κατά τη διέγερση του 2011-2012 στη Σαντορίνη, είχε συνδράμει στην εκτίμηση της σοβαρότητας και της εξέλιξής της».