Κοινωνία

Κορονοϊός: Προβληματισμός για τα πανεπιστήμια, σε αναμονή για τα αποτελέσματα από τα σχολεία

Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα μπορεί να είναι σχετικά σταθερή, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί αναμένουν τα δεδομένα μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων για να έχουν μια πιο σαφή αποτύπωση της πορείας του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου εκτιμούν ότι η εικόνα με τη διασπορά του κορονοϊού θα έχει αποκρυσταλλωθεί, έτσι ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα.

Διασπορά στα σχολεία

Στο μέτωπο των σχολείων κυβέρνηση και επιστήμονες εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών σε ποσοστό 90%, μαζί με τα συχνά τεστ των μαθητών και το πρωτόκολλο ιχνηλάτησης όπου εντοπίζεται κρούσμα, θα αποδώσει καρπούς,

«Δεν θα κλείνουν σχολεία παρά μόνο τμήματα όπου χρειάζεται. Η δια ζώσης εκπαίδευση δεν θα κινδυνεύσει για τρίτη χρονιά» εκτιμά, μιλώντας στο Newsit.gr, κυβερνητικό στέλεχος.

‘Ήδη το πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα, σε σύνολο 858.00 self test που δηλώθηκαν μέσω της πλατφόρμας, εντοπίστηκαν 710 μαθητές θετικοί στον κορονοϊό, οι οποίοι και μπήκαν φυσικά σε καραντίνα.

Ειδικά για τους μαθητές, όπως διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προβλέπεται ότι σε περίπτωση κρούσματος, όλα τα παιδιά του τμήματος (εκτός των εμβολιασμένων) θα κάνουν 4 τεστ την εβδομάδα: δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δυο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) που κάνουν κάθε εβδομάδα.

Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν 7 δωρεάν τεστ: 1 τεστ κάθε ημέρα.

Πανεπιστήμια

Ανησυχία υπάρχει όμως και για τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν στα ΑΕΙ., όπου οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικά μοριακά τεστ (PCR), με τον έλεγχο να αποτελεί αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών… Μία λύση για την οποία πολλοί εκφράζουν προβληματισμό για την αποδοτικότητα της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία ημέρα, τη Δευτέρα, καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε φοιτητές πανεπιστημίων που υποβλήθηκαν σε τεστ προκειμένου να λάβουν μέρος στις εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πορεία των εμβολιασμών

Καταλυτικό ρόλο στην αναχαίτιση του τέταρτου κύματος παίζει και η πορεία των εμβολιασμών. Μετά τη βουτιά τους «καλοκαιρινούς μήνες» οι ρυθμοί αυξάνονται… Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη ο ημερήσιος αριθμός νέων ραντεβού ήταν 17.000 – 18.000, τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε τις 25.000.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι μετά και το ιδιότυπο «lockdown» στους ανεμβολίαστους, με τον αποκλεισμό τους στην πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και η συνεχής «ταλαιπωρία», φυσική και οικονομική, για την διενέργεια συχνών τεστ – το κόστος των οποίων θα επιβαρύνονται οι ίδιο -, θα επιταχύνει τους ρυθμούς εμβολιασμού όσο τελειώνει ο Σεπτέμβρης και οδεύουμε προς τον χειμώνα.

Ανησυχία για νέα δοκιμασία του Ε.Σ.Υ.

Και πάντα το βλέμμα είναι στραμμένο με ανησυχία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε ενδεχόμενη πίεση που μπορεί να δεχτεί από μία έξαρση της πανδημίας, ειδικά μετά τις αναστολές εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Το στοίχημα της αναχαίτισης της πανδημίας και η οικονομία.

Ο περιορισμός του τέταρτου κύματος είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερη στοιχήματα της κυβέρνησης.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός το καθολικό lockdown δεν συζητείται καν, καθώς η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει ξανά ένα τέτοιο οικονομικό βάρος.

Η αναθεώρηση κατά 2,3% του ρυθμού ανάπτυξης από το 3,6% στο 5,9% βάζει ψηλότερα τον πήχυ για το 2022… Πρόκειται για ένα κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, η επιτυχία του οποίου εξαρτάται απόλυτα από τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομική ζωή της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ