Να επιταχυνθεί άμεσα ο ρυθμός εμβολιασμών των μαθητών γυμνασίου και λυκείου επιδιώκει η κυβέρνηση, εξετάζοντας… “μπόνους” στα παιδιά 12 – 17 ετών που θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.
Τις ανακοινώσεις μάλιστα αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.
Όπως είχε πράξει και για τους νέους άνω των 18 ετών – στους οποίους με την πρώτη δόση του εμβολίου δόθηκε το λεγόμενο «freedom pass» των 150 ευρώ για εξαργύρωση σε ταξίδια, διαμονή, διασκέδαση κ.α.. – έτσι και τώρα προωθείται αντίστοιχη πρωτοβουλία για τους εφήβους.
Αυτή τη φορά τα κίνητρα δεν αναμένεται να είναι οικονομικά, αλλά να έχουν ψυχαγωγικό ή εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να είναι πιο συμβατά με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα τους. Ένας τομέας που ενδιαφέρει τους εφήβους είναι η τεχνολογία και η επικοινωνία, και ειδικότερα για τα παιδιά άνω των 15 ετών (μαθητές Λυκείου) εξετάζεται η παροχή δωρεάν δεδομένων (gigabyte).
Επιπλέον σχεδιάζεται να επεκταθεί η επικοινωνιακή καμπάνια η οποία θα απευθύνεται στους γονείς και στους κηδεμόνες, προκειμένου να πειστούν να εμβολιάσουν τα ανήλικα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης μέχρι σήμερα το εμβόλιο έχουν κάνει 136.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
Συγκεκριμένα στις ηλικίες 12 – 14 ετών έχουν εμβολιαστεί μόλις 48.000 παιδιά σε σύνολο 378.000 και στις ηλικίες 15 – 17 έχουν εμβολιαστεί 88.000 σε σύνολο 348.000 παιδιών.
Plan b για τη λειτουργία των σχολείων;
Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται ήδη plan b’ αναφορικά με τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για εκτίναξη της διασποράς της covid-19 με την έναρξη κιόλας των μαθημάτων.
Το σημερινό πρωτόκολλο προβλέπει να κλείνει μια τάξη μόνο όταν νοσήσει το 50% των μαθητών.
Ακόμη και αν σήμερα έκαναν όλοι οι μαθητές την πρώτη δόση του εμβολίου, ανοσία θα αποκτούσαν σε ένα μήνα. Στο μεταξύ υπάρχει ο κίνδυνος ευρείας μετάδοσης στην κοινότητα των μαθητών, οι οποίοι στο μεταξύ θα μεταφέρουν τον ιό και στην οικογένεια και όχι μόνο…
Πότε θα ληφθεί η απόφαση για υποχρεωτικότητα ή μη σε εκπαιδευτικούς;
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν από τη Δευτέρα, οπότε και θα επανεκκινήσει η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα είναι ο καταλύτης για το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δασκάλους και καθηγητές. Η όποια απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην ξανακλείσουν φέτος τα σχολεία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα είναι η τρίτη χρονιά που θα διαταραχθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.