Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ζήρια - Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Λόγγο - Επιστρέφουν οι κάτοικοι

Ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα πρόκειται να δώσουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ζήρια Αχαΐας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε μία μεγάλη περίμετρο ανάμεσα στη Ζήρια, το Λαμπίρι και τις Καμάρες. Την ίδια ώρα δόθηκε εντολή στους κατοίκους του Λόγγου να επιστρέψουν στα σπίτια τους μιας και η περιοχή δεν κινδυνεύει πλέον από τη φωτιά.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα. 

Κάηκαν σπίτια, καλλιέργειες - Κάηκαν καλώδια από κολώνες ηλεκτροδότησης 

Δύο από τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αιγιαλείας που επλήγησαν από την σημερινή φωτιά, ο πρόεδρος της Ζήριας και του οικισμού Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, και ο πρόεδρος της κοινότητας, Καμάρες, Παναγιώτης Περλέγκας, περιγράφουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα όσα διαδραματίστηκαν.

«Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή μας», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης αναφέρει ότι «υπάρχει διακοπή και στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα αντλιοστάσια είναι σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος, γιατί κάηκε ένα πανέμορφο χωριό, ενώ και ο οικισμός Λαμπίρι, που επλήγη από την φωτιά, είναι ένα υπέροχο μέρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας, για τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι, βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους.

«Ευτυχώς όλοι έδειξαν ψυχραιμία και υπάκουσαν στις εντολές για απομάκρυνση από τα σπίτια και συγκέντρωση στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου», συνεχίζει ο Παναγιώτης Περλέγκας, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν συνεχώς σκάφη του λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη, ώστε να παράσχουν βοήθεια σε όποιον χρειαστεί».

Επίσης, ο Παναγιώτης Περλέγκας επισημαίνει ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», συμπληρώνοντας ότι «η φωτιά έχει κάψει καλώδια από τις κολώνες ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και υδροδότηση στις δεξαμενές».

Εκκενώθηκαν Ζήρια, Καμάρες, Λόγγος, Λαμπίρι και μία κατασκήνωση

Σημειώνεται πως το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξε προληπτική εκκένωση στη Ζήρια, στο Λόγγο τις Καμάρες και το Λαμπίρι. Παράλληλα υπήρξε εκκένωση του Λόγγου καθώς και ενός ξενοδοχείου όπου διαμένουν πολλοί τουρίστες. Παράλληλα  στήθηκε επιχείρηση για την εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης στο Λαμπίρι. Πιο συγκεριμένα απομακρύνθηκαν 110 παιδιά με λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην Πάτρα συνοδεία περιπολικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε πως «οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν».

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει το σύνολο του στόλου των μηχανημάτων και του προσωπικού της στην υπηρεσία των αρχών.  Είμαστε στο πλευρό όλου του μηχανισμού, των δυνάμεων πυρόσβεσης  και όλων όσων από ξηρά, θάλασσα, εναέρια καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», επεσήμανε ακόμη.

«Βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας. Θερμή παράκληση προς όλους να είμαστε συνεργάσιμοι και να ακολουθούμε τις οδηγίες όλων όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθώς επίσης να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα για όσο διάστημα παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα και Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών. Και τις επόμενες ημέρες και ώρες όμως είναι απαραίτητο να αποφύγουμε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να πυροδοτήσει νέες επικίνδυνες καταστάσεις», κατέληξε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ