Επιμένει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, για τα 3.500 ημερήσια κρούσματα. Τι είπε για τα νησιά που "κοκκινίζουν".
Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν 3.500 κρούσματα κατά μέσο όρο καθημερινά, ενημέρωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σε πρωινή του συνέντευξη.
«Επιμένουμε για 3.500 κρούσματα κατά μέσο όρο. Είναι ένα κύμα που αφορά αποκλειστικά σχεδόν στους ανεμβολίαστους. Μόνο ένας στους οκτώ μολύνεται αυτήν την στιγμή και είναι εμβολιασμένος» επεσήμανε στο Mega.
Προειδοποίησε πως είναι πιθανή η νόηση από τον ιό και σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και, ειδικότερα, έκανε λόγο για ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και νεότερους υποκείμενα ή που λαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους.
«Αυτοί, είναι η εξαίρεση στον κανόνα» τόνισε και ενημέρωσε πως το 99% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Έντονη ανησυχία για τα νησιά
Παράλληλα, ο καθηγητής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εικόνα που διαμορφώνεται σε νησιά της χώρας, όπου παρουσιάζεται έξαρση κρουσμάτων.
«Μας ανησυχεί ο Αύγουστος. Συγκεκριμένα νησιά που παρουσιάζουν κινητικότητα λόγω, όχι των τουριστών αλλά του ανοίγματος των δραστηριοτήτων, είναι αυτά που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα και καθοδηγούν τη δυναμική του πανδημικού κύματος» επεσήμανε ο ίδιος.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η νεαρή ηλικία των νοσούντων σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, κάνει την πίεση στο σύστημα υγείας «τελείως διαχειρίσιμη», κάτι που, τόνισε, ελπίζει να συνεχιστεί.
Εξετάζεται η τρίτη δόση
Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι η χορήγησή της ή μη, βρίσκεται υπό συζήτηση.
«Δεν είναι μια εύκολη απάντηση γιατί δεν έχουμε δεδομένα ότι χρειάζεται η τρίτη δόση» είπε και αναφέρθηκε σε μελέτη της Pfizer, που δείχνει πως όταν κάποιος λάβει και τρίτη δόση εμβολίου κινδυνεύει 11 φορές λιγότερο να νοσήσει.
«Αυτό ίσως οδηγήσει στο να κάνουμε και τρίτη δόση» είπε.
Εμβολιασμός παιδιών
Τέλος, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των ανηλίκων ξεκαθαρίζοντας πως «οι νέοι γενικώς συμπεριφέρονται καλύτερα, πιο μοντέρνα και επιστημονικά, είναι εξοικειωμένοι με την γνώση, δεν είναι δογματικοί, δεν παρασύρονται από ιστορίες φαντασιώσεων και από παραπληροφορήσεις που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο».
Ζήτησε από τους γονείς που διστάζουν να μιλήσουν με τους οικογενειακούς παιδιάτρους.
«Οι γονείς να συζητήσουν με τους παιδίατρους των παιδιών τις φοβίες και τα όποια προβλήματα τους διακατέχουν» κατέληξε.