Μπορεί να ασκηθεί πολιτική δημόσιας υγείας με εκβιασμούς, απειλές και εκφοβισμούς; Σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου, η απάντηση θα ήταν αρνητική. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Ο διάλογος έχει αντικατασταθεί από τις απειλές, η ενημέρωση από τον εκφοβισμό και
η πληροφόρηση από τις προσωπικές εκτιμήσεις του κάθε επιστήμονα. Σε μια τέτοια εκτίμηση προχώρησε σε χθεσινή του παρέμβαση ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το επόμενο διάστημα θα θρηνήσουμε παιδιά εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα!
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και νέους ανθρώπους, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά 12-18 ετών. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι μικρότερος στα παιδιά σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά όταν
μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που μπορεί να μολυνθούν, εκεί θα θρηνήσουμε και θύματα…» προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός διασπείρεται με μεγάλη ταχύτητα στους νέους με μέση ηλικία τα 20 έτη, ενώ υπάρχουν ιδιαίτερα πολλά κρούσματα σε ανήλικους από 10 ετών έως και 19χρονους. Για τον λόγο αυτόν έχει αρχίσει και η συζήτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων, με την πλατφόρμα να έχει ήδη ανοίξει για τις ηλικίες 15-19, ενώ εξετάζεται ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-15.
Παρά τις επιστημονικές ενστάσεις για τον εμβολιασμό τόσο νεαρών παιδιών, είναι δεδομένο πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα «πιέσει» προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα σχολεία ανοίγουν σε λιγότερο από 40 ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως έως σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε θρηνήσει παιδί αυτής της ηλικίας, οπότε δικαίως ορισμένοι κάνουν λόγο για τρομολαγνικές δηλώσεις, που πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση και φέρνουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά.
Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ο κ. Τούντας υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική και στους εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει
συνωστισμός. «Εάν ο εμβολιασμένος μολυνθεί, θα μεταδώσει τον ιό με την ίδια ευκολία που θα τον μεταδώσει και ο ανεμβολίαστος» εξήγησε. Τέλος, όσον αφορά την ανοσία από τον εμβολιασμό, είπε ότι κατά μέσο όρο κρατάει οκτώ με δέκα μήνες, μετά τον αρχικό εμβολιασμό και πρόσθεσε: «Πιθανότατα θα χρειαστεί μια τρίτη δόση…».