«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία για το… «κύμα» των ανεμβολίαστων, το οποίο καθυστερεί το χτίσιμο του τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του, με μεγάλους κινδύνους τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για την οικονομία.
Πηγές του Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως η χώρα δεν αντέχει νέο, οριζόντιο lockdown, ξεκαθαρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι «και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη».
Ενώ και χθες, από το Υπουργικό Συμβούλιο προανήγγειλε περαιτέρω περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο, κάνοντας εκ νέου έκκληση στους διστακτικούς πολίτες να κλείσουν άμεσα ραντεβού.
«Ο εμβολιασμός γίνεται συλλογικό καθήκον. Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο καλοκαίρι και από το φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας, όπου αυτό είναι απαραίτητο, με τοπικές και μόνο παρεμβάσεις.
Η στρατηγική της κυβέρνησης για την επέκταση των εμβολιασμών
Στο «οπλοστάσιο» των επιχειρημάτων της κυβέρνησης υπέρ του άμεσου εμβολιασμού, είναι τα στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι εμβολιασμένοι ακόμη και αν νοσήσουν, δεν νοσηλεύονται και δεν κινδυνεύουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, στο 3ο κύμα της πανδημίας (στοιχεία Απριλίου) με 25.355 ενεργά κρούσματα είχαμε 813 διασωληνωμένους και κατά μέσο όρο 79 θανάτους ημερησίως. Σήμερα, 4 εβδομάδες από την έναρξη του 4ου κύματος (στοιχεία Ιουλίου), λόγω του εμβολιασμού, με 24.353 ενεργά κρούσματα έχουμε 125 διασωληνωμένους (μείωση 85%) και 8 θανάτους ημερησίως, δηλαδή 90% λιγότερους θανάτους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ως την Κυριακή είχαν πραγματοποιηθεί 10,2 εκ. εμβολιασμοί με το 53,3% του γενικού πληθυσμού και το 61,3% του ενήλικου πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ το 53,29% του πληθυσμού (61,33% του ενήλικου πληθυσμού) έχουν κάνει την πρώτη δόση. Τα προγραμματισμένα ραντεβού που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή είναι 806.000.
Στην κυβέρνηση περιμένουν απτά αποτελέσματα και από τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, καθώς πιστεύουν ότι ο οικογενειακός γιατρός αλλά και ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, οι οποίοι έχουν σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς και τους πελάτες τους, μπορούν να τους πείσουν για την αναγκαιότητα του εμβολίου και να συνδράμουν θετικά στο πρόγραμμα «Ελευθερία».
Μετρήσιμα αποτελέσματα αναμένουν και από τους… “influencers” που έχουν ήδη μπει στη “μάχη”, ενώ η προσπάθεια να συνδράμουν και άλλα πρόσωπα επιρροής στην κοινή γνώμη ώστε να χτιστεί όσο πιο γρήγορα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, συνεχίζεται.
«Ταμείο» στα τέλη Αυγούστου πριν τις τελικές αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα
Η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες επαγγελματικές κατηγορίες πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, έχει προς στιγμήν «παγώσει» και θα ξανανοίξει προς τα τέλη Αυγούστου, και αφού εκτιμηθεί η πορεία των εμβολιασμών ως τότε.
Αν ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός, ο σχεδιασμός θα παραμείνει στο συρτάρι. Αν όμως οι μεταλλάξεις είναι σε έξαρση και το σύστημα Υγείας σε κατάσταση ασφυκτικής πίεσης, τότε το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει αμέσως την υποχρεωτικότητα, αρχής γενομένης από τους εκπαιδευτικούς. Ο σχεδιασμός αφορά και στους ενστόλους (‘Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) αλλά και στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την ενέργεια, την ύδρευση κ.α..
Στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση, πέραν της 31ης Αυγούστου, του μέτρου για πρόσβαση μόνο των εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει, σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Η πρόταση είναι να ισχύσει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς λόγω του καλού καιρού, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν ακόμη με τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους.