Κοινωνία

Μετάλλαξη Δέλτα: Επιστροφή στην… ετοιμότητα – Επιθετική αύξηση κρουσμάτων

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνουν καθημερινά, παρά το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει με αργούς ρυθμούς, δίνοντας την ευχέρεια στο σύστημα να απορροφά τους κραδασμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αύξηση των ασθενών στις απλές κλίνες Covid μέσα στο διάστημα από 28 Ιουνίου έως και 20 Ιουλίου είναι περίπου στο 53%, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη Covid έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί: από τις 35 εισαγωγές που καταγράφηκαν στις 28 Ιουνίου ο αριθμός τους εκτινάχθηκε χθες στις 166.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Τρίτη, τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εκτοξεύτηκαν στα ύψη καθώς άγγιξαν τα 3.565 σε ένα 24ωρο - από 1.834 τη Δευτέρα. Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, όπου μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν σχεδόν 1.000 περισσότερες μολύνσεις από χθες και συγκεκριμένα 1.607 νέα κρούσματα έναντι 720 τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα «έκρηξη» παρατηρείται στο ιικό φορτίο στα λύματα σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Εκτός από την Αττική, ανησυχία προκαλούν και άλλες περιοχές της χώρας με αυξητικές τάσεις και ιδιαίτερα η Κρήτη με 334 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, έναντι 221 χθες, Δευτέρα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 254 νέες μολύνσεις έναντι 123 χθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα εξάλλου πραγματοποιείται σύσκεψη του υπουργείου Υγείας με νοσοκομειακούς φορείς, κατά την οποία θεωρείται πολύ πιθανό οι διοικητές των ΥΠΕ της Αττικής να προχωρήσουν για μια ακόμη φορά στη δέσμευση κλινών από κλινικές νοσοκομείων για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους.

Τα νοσοκομεία αναφοράς όπως ο Ευαγγελισμός και το Σωτηρία, το Ιπποκράτειο και το «Γ.Γεννηματάς», το Σισμανόγλειο, αναμένεται να κληθούν να παραχωρήσουν κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας σταδιακά ως το τέλος Ιουλίου ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εφόσον χρειαστεί.

Νέες εκκλήσεις για εμβολιασμό με το βλέμμα... στη Μύκονο

Κι ενώ η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει τα δόντια της, άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που θα ισχύσει από τις 16 Αυγούστου για τους εργαζομένους στους οίκους ευγηρίας και από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζομένους στον κλάδο της υγείας.

Το πρώτο βήμα είναι να υπάρξει τροποποίηση στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ώστε να μπορεί κάποιος να βγει σε άδεια άνευ αποδοχών χωρίς να υπογράψει ο ίδιος, όπως προβλέπεται σήμερα. Χωρίς αυτή την τροποποίηση δεν θα μπορεί να τεθεί σε αναστολή εργασίας κανείς. Τούτο συνεπάγεται πως δεν θα ισχύσει η παραπομπή στο πειθαρχικό, όπως είχε ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα από τον Μάκη Βορίδη. Η άδεια άνευ αποδοχών θα διαρκεί «όσο κρατά η πανδημία». Επόμενο βήμα είναι να προβλεφθεί τι θα γίνει με τα κενά που θα δημιουργηθούν – εφόσον θεωρείται απίθανο να φτάσουμε σε ποσοστό 100% εμβολιασμένων.

Οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν αμέσως, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι οι νοσηλευτές και όχι οι γιατροί, για δύο λόγους: πρώτον, οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που αγγίζει το 90% και οι νοσηλευτές σε ποσοστό κοντά στο 70% και, δεύτερον, γιατί –σύμφωνα με το στοιχεία του ΟΟΣΑ– η χώρα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της (6,1 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 3,8/1.000 του ευρωπαϊκού μέσου όρου), ενώ αντίθετα έχει πολύ μικρή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού (3,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 8,2/1.000 του μέσου όρου στην Ε.Ε.).

Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Μύκονο, αν οι επιδημιολογικοί δείκτες στο νησί παραμείνουν ως έχουν μέχρι και τη Δευτέρα, κι ενώ δεν αποκλείεται την επαναφορά του σε περίπτωση υποτροπής ή την επιβολή ενός αντίστοιχου μίνι lockdown σε άλλα νησιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλακόπουλος: Ο μαζικός εμβολιασμός απαραίτητος για να επιστέψουμε στη ζωή προ πανδημίας

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή που ζούσαμε πριν την πανδημία εάν δεν εμβολιαστούμε αθρόα και μαζικά» ξεκαθάρισε από την πλευρά του o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Κατά τον καθηγητή, η πορεία των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: Τον εμβολιασμό τον πολιτών, την τήρηση των μέτρων και τις αποφάσεις της πολιτείας.

Μάλιστα, υπογράμμισε στο Mega, ότι τα αρνητικά τεστ κορωνοϊού δεν αποτελούν ασφαλή μέθοδο για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Παναγιωτόπουλος: Δύσκολα θα τον αποφύγουμε

Για δύο κρίσιμα σημεία στην έξαρση της πανδημίας και την άμεση ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι , συμπεραλαμβανομέων των «διστακτικών», μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος και καθηγητής δημόσιας υγείας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής υπάρχει ένα εν μέρει θετικό σημείο στην παρούσα φάση: «Η καλή πλευρά της υπόθεσης είναι ότι προσβάλλονται από τον ιό νεότερα άτομα που νοσούν ηπιότερα». Ωστόσο τόνισε ότι αυτό «δεν πρέπει να μας ξεγελάσει. Υπάρχει πιθανότητα, μικρή βέβαια, να νοσήσουν σοβαρά. Κανείς δεν είναι άτρωτος».

Το κρίσιμο στην όλη υπόθεση όπως δήλωσε είναι «να μην μεταφερθεί το κύμα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν άμεσα όσοι είναι 50 ετών και άνω. Τώρα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ