Ο μεγιστάνας του ομίλου Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον φιλοδοξεί να γίνει αυτή την Κυριακή ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που πετά στο Διάστημα με το δικό του σκάφος, λίγες ημέρες πριν από το αντίστοιχο εγχείρημα του Τζεφ Μπέζος της Άμαζον.
Οι δύο επιχειματίες θέλουν να δώσουν μια θεαματική επιβεβαίωση ότι οι υποτροχιακές πτήσεις αναψυχής είναι ασφαλείς για τους υποψήφιους τουρίστες που ήδη σχηματίζουν ουρά.
Ο Μπράνσον, 71 ετών, θα εκτοξευτεί το απόγευμα της Κυριακής από το διαστημοδρόμιο της Virgin Galactic στο Νιου Μέξικο, κοντά σε μια κωμόπολη με το ταιριαστό όνομα Truth or Consequences («Αλήθεια ή συνέπειες»).
Το εξαθέσιο σκάφος του, με την ονομασία Unity, θα αναχωρήσει τοποθετημένο κάτω από τα φτερά του μητρικού σκάφους VMS Eve, βαφτισμένο προς τιμήν της μητέρας του Μπράνσον. Σε ύψος περίπου 15 χιλιομέτρων, το Unity θα απελευθερωθεί, θα πυροδοτήσει τους πυραυλοκινητήρες του και θα ανέβει σε ύψος περίπου 88 χιλιομέτρων.
Στο απόγειο του ταξιδιού, ο Μπράνσον, οι δύο πιλότοι και τα τρία στελέχη της Virgin Galactic θα έχουν για λίγα λεπτά την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας, και θα θαυμάσουν τον μαύρο ουρανό και την καμπυλότητα της Γης.
Η πτήση του Μπράνσον θα διαρκέσει περισσότερο, όμως το σκάφος του Μπέζος θα πετάξει πιο ψηλά.
Το αφεντικό της Amazon είχε ανακοινώσει πρώτος ότι θα επιβαίνει στην παρθενική επανδρωμένη πτήση της διαστημικής εταιρείας του Blue Origin. Το πυραυλοκίνητο σκάφος του, το New Shepard, ακολουθεί εντελώς διαφορετική λογική από το σκάφος της Virgin, καθώς απογειώνεται και προσγειώνεται κατακόρυφα.
Λίγες ώρες αφότου ο Μπέζος προανήγγειλε την εκτόξευση της 20ής Ιουλίου, επέτειο της πρώτης προσσελήνωσης, ο Μπράνσον έσπευσε να επισπεύσει τη δική του πτήση για τις 11 Ιουλίου –αρχικά σκόπευε να ταξιδέψει με την επόμενη δοκιμαστική πτήση της Virgin το φθινόπωρο, πριν αρχίσουν οι εμπορικές πτήσεις από το 2022.
«Ειλικρινά, δεν πρόκειται για κούρσα» διαβεβαίωνε το Reuters αυτή την εβδομάδα, χωρίς όμως να πείσει.
Όπως φαίνεται ο Μπράνσον θα είναι πρώτος, όμως πολλοί θα αμφισβητήσουν αν καν ταξίδεψε στο Διάστημα. H NASA, η αμερικανική πολεμική αεροπορία και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας δέχονται ως όριο του Διαστήματος το ύψος των 80 χιλιομέτρων, ωστόσο σε διεθνές επίπεδο το όριο αναγνωρίζεται στα 100 χιλιόμετρα, ύψος που δεν μπορεί να φτάσει το σκάφος της Virgin Galactic.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μεγιστάνας της Virgin δεν θα ακυρώσει το σχέδιο λόγω φόβου της τελευταίας στιγμής.
Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας έχει μεταξύ άλλων διασχίσει τη Μάγχη με ιστιοσανίδα και τον Ατλαντικό με αερόστατο, αν και αργότερα απέτυχε να κάνει τον γύρο του κόσμου με το ίδιο μέσο.
Η Blue Origin δεν έχει διευκρινίσει πόσες κρατήσεις έχει δεχτεί μέχρι σήμερα, ή σε ποια τιμή, ενώ η Virgin Galactic έχει 600 υποψήφιους πελάτες να περιμένουν σειρά, με την τιμή του εισιτηρίου να κυμαίνεται γύρω στα 250.000 δολάρια, ποσό που θα μπορούσε να μειωθεί στο μέλλον γύρω στις 40.000.