Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Εξαδάκτυλος: Είναι κοινωνική υποχρέωση των ηλικιωμένων να εμβολιαστούν

Να αναθεωρήσουν τη στάση τους ζητά από όσους ηλικιωμένους δεν έχουν προσέλθει ακόμα στα εμβολιαστικά κέντρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Τον κίνδυνο υπονόμευσης του εμβολιαστικού προγράμματος και της ανοσίας αγέλης που με τόσο κόπο προσπαθούμε να χτίσουμε στη χώρα διαβλέπουν οι επιστήμονες, εξαιτίας της άρνησης του μεγάλου ποσοστού των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών να εμβολιαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον κίνδυνο υπονόμευσης του εμβολιαστικού προγράμματος και της ανοσίας αγέλης που με τόσο κόπο προσπαθούμε να χτίσουμε στη χώρα διαβλέπουν οι επιστήμονες, εξαιτίας της άρνησης του μεγάλου ποσοστού των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών να εμβολιαστούν.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι τα εμβολιαστικά ποσοστά της Ελλάδας στις κρίσιμες ηλικίες των άνω των 80 παραμένουν αρκετά χαμηλά, με μόνο 5 χώρες στην ΕΕ να διατηρούν ποσοστά μικρότερα από τα δικά μας, ενώ πάνω από 10 χώρες κατέχουν μεγαλύτερα ποσοστά, που αγγίζουν ακόμη και το 98,7%.

Συγκεκριμένα, στην χώρα μας μόλις το 60,8% των ατόμων αυτής της ηλικίας προσήλθαν δύο φορές στα εμβολιαστικά κέντρα και το 66,5% έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα μόνο με μία δόση.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν κοινωνικό και ηθικό καθήκον απέναντι στους νεότερους να θωρακιστούν:

“Στις μεγάλες ηλικίες το ποσοστό 30-35% που φαίνεται ότι δεν έχει εμβολιαστεί και δεν προσέρχεται να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του. Γιατί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι διατρέχουν κυρίως κίνδυνο από την Covid-19 και είναι οι άνθρωποι για τους οποίους μια ολόκληρη κοινωνία επιδεικνύει -και ορθώς- θαυμαστή αλληλεγγύη επί 15 μήνες και ανέστειλε πάρα πολλές δραστηριότητες. Δεν θα πρέπει δηλαδή να προσπαθούμε να επιτύχουμε ως χώρα ένα 70% εμβολιασμών, βασιζόμενοι στα παιδιά και στους νέους που δεν έχουν κίνδυνο από τη νόσο, την ίδια χρονική στιγμή που ένα 30-35% των ανθρώπων -τους οποίους αφορά κατά κύριο λόγο η νόσος- δεν εμβολιάζεται”, επισημαίνει.

Ποιες είναι οι χώρες με μεγαλύτερα, ίδια και μικρότερα ποσοστά από την Ελλάδα, στους εμβολιασμούς άνω των 80 ετών

Οι βαριές νοσήσεις από τον κορονοϊό στους άνω των 65 ετών είναι κυρίως αυτές που επιβάλλουν τα δυσβάσταχτα lockdown στις κοινωνίες. Στο επίκεντρο του εμβολιαστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, καθώς είναι η ομάδα που δίνει τα μεγαλύτερα ποσοστά σε βαριές νοσήσεις, νοσηλείες και θανάτους και έχει συμβάλλει σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας στην κατάρρευση των υγειονομικών συστημάτων.

Μεγαλύτερο ποσοστό από το 60,8% της Ελλάδας στους εμβολιασμούς άνω των 80 ετών, αυτή τη στιγμή έχουν, οι εξής χώρες:

  • Αυστρία  71,6%
  • Κύπρος  79,7%
  • Δανία  98,7%
  • Ισλανδία  87%
  • Ιρλανδία  95,2%
  • Ιταλία  83,3%
  • Λουξεμβούργο  75,6%
  • Μάλτα  91,5%
  • Νορβηγία  88,6%
  • Ουγγαρία  66,2%

Ποσοστά παρόμοια με της χώρας μας στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στις ίδιες ηλικίες, έχουν:

  • Βέλγιο 61,3%
  • Τσεχία 63,7%
  • Γαλλία 62%

Ποσοστά πιο χαμηλά από της Ελλάδας, έχουν οι εξής χώρες:

  • Βουλγαρία 9%
  • Κροατία 38%
  • Εσθονία 52,1%
  • Λετονία 20,3%
  • Λιθουανία 41,5%

Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, για να πιάσουμε υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά θα πρέπει να εμβολιαστούν σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι, ή έστω η συντριπτική πλειοψηφία:

“Είναι κοινωνική τους υποχρέωση προς τους φοιτητές που δεν έχουν πάει στις σχολές τους εδώ και ένα χρόνο, στους νέους ανθρώπους που είναι άνεργοι και έχουν χάσει μεροκάματα και εδώ κι ένα χρόνο ταλαιπωρούνται. Είναι κοινωνική τους υποχρέωση να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Δεν γίνεται ο συνταξιούχος που δεν έχει υποστεί καμία μείωση στο εισόδημά του, να μην κατανοεί την τραγουδίστρια της ταβέρνας που δεν μπορεί να πάει να πάρει το μεροκάματό της, τη λουλουδού που δεν μπορεί να πάρει το μεροκάματό της. Να μην κατανοεί τον άνθρωπο που 15 μήνες τώρα δεν έχει πάει στο Πανεπιστήμιο. Είναι αδιανόητο”, τονίζει με έμφαση.

Εξαδάκτυλος: “Έχουμε ένα άψογο εμβολιαστικό σύστημα, αλλά τεχνοκρατικό και απρόσωπο”

Στο κρίσιμο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε θα κριθούν πολλά ως προς την επίτευξη της ανοσίας. Με τις καλοκαιρινές διακοπές, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως λέει ο κ. Εξαδάκτυλος, θα μειωθεί το ενδιαφέρον για τους εμβολιασμούς και θα δυσκολευτούμε να φτάσουμε τον ημερήσιο στόχο των 100.000 εμβολιασμών.

“Η πραγματικότητα είναι ότι τώρα πρέπει να γίνει αυτή η προσέγγιση, γιατί μέχρι σήμερα αυτό που ενδιέφερε είναι να διαχυθεί ο εμβολιασμός σε όλες τις ηλικίες. Όμως, όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός τόσο θα δυσκολεύει στο να φτάσουμε το απαραίτητο ποσοστό. Θα πρέπει να υπάρξει αναφορά στις ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο -είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω παθήσεων- θα πρέπει να επανέλθει η παρότρυνση σ’ αυτές τις ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να επανέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα”, σημειώνει.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος εκπροσωπεί τους ιδιώτες και ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς όλης της χώρας, προτείνει τρόπους θα βελτιώσουμε την αποδοτικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς αυτή θα κρίνει την πορεία της. Θα πρέπει το άψογα οργανωμένο εμβολιαστικό σύστημα να γίνει πιο ανθρωποκεντρικό, όπως λέει, ώστε να αποκτήσει πιο προσωπικά χαρακτηριστικά στην προσέγγιση των πολιτών και την προσέλκυσή τους στους εμβολιασμούς:

“Θα πρέπει να διερευνήσουμε μήπως το σύστημα μπορεί να βελτιωθεί κατά τι. Να ενθαρρύνει. Το σύστημα -καίτοι αυτή τη στιγμή είναι άψογο- δεν έχει μέσα προσωπικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ τεχνοκρατικό. Θα βοηθούσε η προσωπική επαφή με τον γιατρό και να γίνει το σύστημα “έμψυχο”. Διότι το “έμψυχο” τμήμα του συστήματος -το οποίο επαναλαμβάνω είναι άψογο- ξεκινά από τη στιγμή που θα διαβεί κανείς το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου. Μέχρι να το διαβεί, είναι πολύ τεχνοκρατικό πολύ γραφειοκρατικό”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, από τη στιγμή που μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 5.791.280 εμβολιασμούς και για να κατακτήσουμε το 70% της ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, απαιτείται να χορηγηθούν περίπου 14 εκατομμύρια εμβόλια πρώτης και δεύτερης δόσης, θα πρέπει να πραγματοποιούμε 2.600.000 εμβολιασμούς μηνιαίως. Η συνδρομή των ιδιωτών γιατρών, θα συμβάλλει, όπως λέει, στην επιτάχυνση της επίτευξης ανοσίας:

“Θα πρέπει για να πιάσουμε τα ποσοστά αυτά να αυξήσουμε την ταχύτητα. Και ο μόνος τρόπος για να αυξήσουμε την ταχύτητα είναι να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας κάτι το οποίο το προτείνουμε και το ζητούμε από την πρώτη στιγμή. Αλλά δεν θα είναι εφικτό, αν το αίτημα για συνδρομή θα έρθει στα μέσα Ιουλίου, παρ’ ότι έχει διατυπωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rusia
Ένοπλες Συρράξεις 0

ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ-Οι Ρώσοι πετούν μαζικά τους εξουθενωμένους Ουκρανούς σε τάφους-χαντάκια στο Τσάσοφ Γιαρ-Έχουν καταλάβει σχεδόν όλη την πόλη

Ούτε αντίσταση δεν επιδεικνύουν πλέον οι Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν ζόμπι από την παρατεταμένη...
Μέση Ανατολή 0

Η Τουρκία γίνεται πλέον στόχος-Χτυπήθηκε τουρκικό ελικόπτερο στο Ιράκ ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τουρκικά ραντάρ στην Ταρτούς (Βίντεο)

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale C φαντάσματα πετούν πάνω από την Συρία προστατεύοντας τις γαλλικές δυνάμεις παρά του...