Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Η θρυλική «Χριστίνα» ξαναπλέει στα ανοιχτά του Πόρτο Τσέρβο

Ο ναυπηγός Κώστας Καράμπελας που επιμελήθηκε το λίφτινγκ του θρυλικού σκάφους του Αριστοτέλη Ωνάση, μας ξεναγεί στα καταστρώματα, στα μπαρ, στα σαλόνια και τις καμπίνες όπου φιλοξενήθηκαν όλοι οι VIPs του 20ού αιώνα, από τον Τσόρτσιλ και τη Μονρόε ως τον Σινάτρα και την Κάλλας - Ο Ελληνας εφοπλιστής που έδωσε ξανά ζωή στη «Χριστίνα» ώστε να ενοικιάζεται πλέον 850.000 ευρώ την εβδομάδα!

Σκηνή 1η: Καλοκαίρι μέσα δεκαετίας του ’60 και το «Χριστίνα» πλέει ανοιχτά του Πόρτο Τσέρβο στη Σαρδηνία. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έχει τρελά κέφια και καθώς πλησιάζει στο μπαρ της θαλαμηγού, βλέπει την Γκρέτα Γκάρμπο να απολαμβάνει το ποτό της κρυμμένη πίσω από τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά ηλίου που φορούσε. Οταν φτάνει δίπλα της, ο μυθικός Σμυρνιός αποφασίζει να την «πειράξει» και αφού συζητάνε λίγο περί ανέμων και υδάτων τη ρωτάει: «Κυρία μου, ξέρετε πού κάθεστε;». Η αρνητική απάντηση της διάσημης ηθοποιού του δίνει την ευκαιρία που αναζητούσε: «Κάθεστε πάνω στο μεγαλύτερο πέος του κόσμου», της λέει γελώντας, κάτι που ήταν εν πολλοίς αλήθεια.

Τα σκαμπό στο μπαρ ήταν επενδεδυμένα με απαλό δέρμα από όσχεο αρσενικής φάλαινας σε ένα σκάφος που ήταν η επιτομή της πολυτέλειας και το καμάρι του Ωνάση.

Σκηνή 2η: Τον Ιανουάριο του 1998 το τηλέφωνο του Κώστα Καράμπελα χτυπάει και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούει τη φωνή του εφοπλιστή και επιχειρηματία Τζον-Πολ Παπανικολάου.

Οταν του είπε τι τον ήθελε, δεν μπορούσε να απαντήσει αρνητικά στην πρότασή του: «Κώστα, ανέλαβα τη θαλαμηγό του Ωνάση, “Χριστίνα”. Πρέπει να της δώσουμε και πάλι ζωή. Τι λες, θα τα καταφέρεις;». Ο Κώστας Καράμπελας εργαζόταν ως ναυπηγός μηχανολόγος από το 1981, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Πολυτεχνείο, και η επιλογή του από τον Παπανικολάου για την αναγέννηση του «Χριστίνα» ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Μια πρόκληση τόσο για τον ίδιο όσο και για τον εφοπλιστή, ο οποίος μαζί με τον Ιρλανδό δικηγόρο Αϊβορ Φιτζπάτρικ ήθελαν να δώσουν τη χαμένη αίγλη στη «Χριστίνα» και να τη μεταμορφώσουν σε μια σύγχρονη luxury θαλαμηγό που βγαίνει ξανά στις θάλασσες.


Η συντήρηση ενός μύθου
 

 

«Από το 1956 που λειτούργησε μέχρι τον θάνατο του Ωνάση το 1975 πέρασαν θρυλικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ελίτ από τον πολιτικό, πολιτισμικό και επιχειρηματικό κόσμο», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο ναυπηγός Κώστας Καράμπελας καθισμένος στο αγαπημένο σημείο του Αριστοτέλη Ωνάση, στο περίφημο μπαρ «Αρης»


Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Καράμπελας είναι καθημερινά στα Ελληνικά Ναυπηγεία Περάματος, αφού από τις αρχές Μαρτίου η θαλαμηγός βρισκόταν εκεί μετά τα ταξίδια της στην Καραϊβική για επισκευές και συντήρηση. Ο Ελληνας ναυπηγός μίλησε για την ιστορία του θρυλικού σκάφους, στα καταστρώματα του οποίου περπάτησαν και χαλάρωσαν δεκάδες σημαίνουσες προσωπικότητες. Ο κατάλογος μοιάζει ατέλειωτος.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Φρανκ Σινάτρα, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι, και φυσικά η Τζάκι Ωνάση και η Μαρία Κάλλας, για χάρη της οποίας ένα ολόκληρο σαλόνι στη θαλαμηγό είναι αφιερωμένο σε αυτή. Εκεί μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες, βραβεία, αλλά και τις βέρες από τον γάμο της με τον Ιταλό βιομήχανο Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, τις οποίες αγόρασε σε πλειστηριασμό ο Τζον Παπανικολάου και βρίσκονται σε περίοπτη θέση.

 

H επιβλητική μορφή του Ουίνστον Τσόρτσιλ βρίσκεται παντού


«Η “Χριστίνα” ναυπηγήθηκε το 1943 ως φρεγάτα του Καναδικού Πολεμικού Ναυτικού με εξειδίκευση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο», επισημαίνει ο Κώστας Καράμπελας. «Συμμετείχε ενεργά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ χρησιμοποιήθηκε και στην απόβαση στη Νορμανδία. Μετά τη λήξη του πολέμου, το Πολεμικό Ναυτικό του Καναδά την απέσυρε βγάζοντάς τη σε πλειστηριασμό. Ο μέγας Αριστοτέλης Ωνάσης την είδε και, όπως λέγεται, την αγόρασε προς 34.000 δολάρια. Στη συνέχεια ξόδεψε το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 3 εκατ. δολαρίων για να τη μετατρέψει σε πολυτελή θαλαμηγό. Από το 1956 που λειτούργησε μέχρι τον θάνατο του Ωνάση το 1975, θρυλικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ελίτ από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο απόλαυσαν τις ανέσεις της. Θέλετε το πλοίο, θέλετε η προσωπικότητα του Ωνάση, δημιούργησε έναν πόλο διάσημων επισκεπτών στην εποχή του. Τα τελευταία χρόνια, μετά την πώληση του ποσοστού του Τζον Παπανικολάου στον Ιρλανδό φιλέλληνα δικηγόρο Αϊβορ Φιτζπάτρικ, η “Χριστίνα” ενοικιάζεται προς 850.000 ευρώ περίπου την εβδομάδα», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Καράμπελας καθισμένος στο αγαπημένο σημείο του Αριστοτέλη Ωνάση μέσα στη θαλαμηγό, στο περίφημο μπαρ «Αρης».

Μια κατασκευή η οποία, όπως λέει ο κ. Καράμπελας, έμεινε ανέπαφη από την εποχή του Ωνάση, ακόμη και όταν βρέθηκε το σκάφος μισοβυθισμένο στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας. «Εδώ, στο μπαρ, στην αριστερή όπως κοιτάμε πλευρά του, καθόταν ο Τσόρτσιλ και προς το κέντρο και δεξιά ο Αριστοτέλης. Στο μπαρ χρησιμοποιήθηκαν δόντια λευκής φάλαινας, όπου ο Ωνάσης είπε και σκαλίστηκαν αναπαραστάσεις από την Οδύσσεια του Ομήρου, ενώ τα σκαμπό είναι από όσχεο φάλαινας. Λόγω του ότι έχουν χρησιμοποιηθεί αυτά τα υλικά, κάθε χρόνο η εταιρεία στην οποία ανήκει η θαλαμηγός πληρώνει στον Οργανισμό Προστασίας Αγριων Ζώων φόρο 5.000 ευρώ. Το ξύλο που έχει χρησιμοποιηθεί στο μπαρ είναι από πειρατικό πλοίο του 17ου αιώνα».

Κατευθυνόμενοι ευθεία από το μπαρ «Αρης» βρισκόμαστε στην πισίνα του σκάφους με το ψηφιδωτό δάπεδο όπου απεικονίζεται ο Μινώταυρος, το οποίο ανυψώνεται και μετατρέπεται σε πίστα χορού. «Οταν είδαμε την πισίνα είχαν διαλυθεί πάρα πολλές ψηφίδες. Ψάξαμε και βρήκαμε τον μαθητή του καλλιτέχνη που είχε βρει ο Ωνάσης και φιλοτέχνησε την πισίνα και ο οποίος τις επανατοποθέτησε αναπαλαιώνοντάς την με ιδιαίτερη φροντίδα. Να σκεφτείτε ότι οι εργασίες ανακαίνισης είχαν διάρκεια ένα χρόνο και έξι μήνες. Τον Ιανουάριο του 2000 το πήγαμε στα ναυπηγεία της Ριέκα στην Κροατία και τον Ιούνιο του 2001 ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή και ανακαίνιση, με το κόστος να φτάνει τα 45 εκατ. δολάρια. Μάλιστα στο Ναυτικό Σαλόνι του Μόντε Κάρλο το 2002 βραβεύτηκε ως η καλύτερη ανακατασκευή σκάφους», λέει ο κ. Καράμπελας.

O διάδρομος που οδηγεί στις καμπίνες και σε πρώτο πλάνο φωτογραφία του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι

 

 

Oι βέρες της Μαρίας Κάλλας από τον γάμο της με τον Ιταλό βιομήχανο Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι αγοράστηκαν σε δημοπρασία



Η επίσκεψη του Ριμπολόβλεφ



Τα χρόνια που ενοικιάζεται η «Χριστίνα» ταξιδεύει κυρίως σε Γαλλία, Ιταλία και Κροατία, ενώ αρκετά είναι και τα ταξίδια της στην Καραϊβική, όπως έγινε και φέτος τον χειμώνα. «Πολιτικοί, επιχειρηματίες αλλά και διεθνείς καλλιτέχνες την επιλέγουν γιατί θέλουν να νιώσουν, έστω και με αυτό τον τρόπο, όπως ένιωθε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Το καλοκαίρι του 2018 ή του 2019 την είχε νοικιάσει για δύο εβδομάδες ένας Βρετανός λόρδος, ο οποίος ήθελε να κάνει κρουαζιέρα στο Ιόνιο. Ηταν λάτρης του Ωνάση και γι’ αυτό επέλεξε τη “Χριστίνα”. Ηθελε να πάει και στον Σκορπιό. Ο τότε καπετάνιος είχε ρωτήσει τους ανθρώπους του νησιού αν θα μπορούσαμε να δέσουμε για λίγο ανοιχτά του λιμανιού του. Πράγματι οι άνθρωποι του Ρώσου ολιγάρχη το δέχτηκαν αμέσως. Τότε λοιπόν και ενώ το σκάφος ήταν αγκυροβολημένο και ο λόρδος κοιμόταν στη σουίτα του Ωνάση, θέλησαν να έρθουν να το δουν ο Ριμπολόβλεφ με την κόρη του που ήταν στον Σκορπιό. Επειδή ο λόρδος κοιμόταν και έπρεπε να ερωτηθεί, ο καπετάνιος ρώτησε την κόρη του Βρετανού, η οποία έδωσε την άδεια. Ο Ριμπολόβλεφ, απ’ ό,τι είπαν τα μέλη του πληρώματος που τον συνόδευαν, έμεινε εντυπωσιασμένος, ενώ συνέχεια μιλούσε στην κόρη του δείχνοντάς της αντικείμενα από την εποχή του Ωνάση. Μάλιστα είπε και στην κόρη του λόρδου ότι και στον Σκορπιό έχουν ειδικό χώρο-μουσείο με πράγματα που ανήκαν στον Ωνάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Πριν από λίγα χρόνια στην 99 μέτρων μήκους και 11 μέτρων πλάτους θαλαμηγό το σούπερ μόντελ Χάιντι Κλουμ πραγματοποίησε τον γάμο της με τον Τομ Κάουλιτς, καθώς και τη γαμήλια δεξίωση. Τον Ιούλιο του 2017 το σκάφος είχε ενοικιαστεί από τον διάσημο χολιγουντιανό σταρ του κινηματογράφου, Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Ακόμα και σήμερα, 78 χρόνια μετά την κατασκευή του, το «Christina O» είναι το 45ο μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο. Μπορεί να φιλοξενήσει 34 άτομα σε 18 καμπίνες, έχει 42 άτομα πλήρωμα, ανάμεσά τους και 4 Ελληνες, με τον έναν να είναι ο καπετάνιος. Εφτά φορές είχε ταξιδέψει με τη θαλαμηγό ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ενώ, όπως αποκαλύπτει ο κ. Καράμπελας, ο Ωνάσης τη χρησιμοποιούσε όχι μόνο για τις διακοπές του αλλά και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. «Ηταν ένα κινητό γραφείο όπου δεχόταν επιχειρηματίες και έκλεινε τα μεγάλα deals».

 

«Μετά τον θάνατό του το 1975 η κόρη του Χριστίνα την παραχώρησε στο ελληνικό κράτος με σκοπό να χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το σκεπτικό του Ωνάση αφήνοντας τη θαλαμηγό στο ελληνικό κράτος, ήταν να τη χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος όχι για τις διακοπές του, αλλά για να καλεί ξένους πολιτικούς ηγέτες ώστε να συζητούν για την Ελλάδα και να κλείνει συμφωνίες για τη χώρα μας. Τότε, μόλις την παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο ανέλαβε τη συντήρησή της, τη μετονόμασε από “Christina O” σε “Αργώ”, ενώ χρησιμοποιήθηκε από τον Χρήστο Σαρτζετάκη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Περίπου το 1995 το Πολεμικό Ναυτικό θεώρησε ασύμφορη τη συντήρηση του γιοτ και το έβγαλε σε πλειστηριασμό, μέχρι που το πήρε όπως σας είπα, το 1998, ο Τζον Πολ Παπανικολάου με τον Αϊβορ Φιτζπάτρικ», λέει ο κ. Καράμπελας τη στιγμή που μας δείχνει την εντυπωσιακή προεδρική σουίτα του Αριστοτέλη Ωνάση με το σαλόνι, το τζάκι, τη βιβλιοθήκη, το μπάνιο από μπλε μάρμαρο Σιένας και τον πίνακα του Ρενουάρ.

 

Η σουίτα του Ωνάση βρίσκεται στον επάνω όροφο του σκάφους, ενώ η σπειρωτή σκάλα με την επίχρυση κουπαστή τη συνδέει με τις 18 καμπίνες που φέρουν ονόματα ελληνικών νησιών. Εκεί που ήταν το μηχανοστάσιο πριν από την ανακαίνιση υπάρχει μια πολυτελής τραπεζαρία. Τα πατώματα είναι στρωμένα με μάρμαρο, στους τοίχους βλέπεις αυθεντικά έργα, κυρίως Ρενουάρ, Capuzzo, Γουόρχολ, αλλά και φωτογραφίες του Ωνάση με τους εκλεκτούς καλεσμένους του, τότε που το διεθνές jet set πέθαινε για μια πρόσκληση στο «Χριστίνα» και μια κρουαζιέρα με τον άνθρωπο που τα ήθελε όλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ