Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιά στην Κορινθία: «Μέχρι το βράδυ θα έχουμε ένα ολοκληρωτικό αποτέλεσμα»

Ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά, σήμερα έχουμε μια καλύτερη εικόνα, δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Αφού έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους πυροσβέστες για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε αυτή τη δύσκολη πυρκαγιά που σημειώθηκε προχθές το βράδυ. Ξεκίνησε από το Σχίνο και ακολούθησε μια πορεία προς τα Μέγαρα. Έχουμε καταλήξει σε μια περιοχή, στον Πευκενέα Μεγάρων, όπου υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο κι έχω στρέψει την προσοχή μου, στέλνοντας όλες τις δυνάμεις εκεί, και τις επίγειες και τις εναέριες, έτσι ώστε να κόψουμε το μέτωπο και να οριοθετήσουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς, για να τη σβήσουμε τελείως», υπογράμμισε ο κ. Κολοκούρης.

«Ευελπιστούμε μέχρι το βράδυ να έχουμε ένα ολοκληρωτικό αποτέλεσμα, που θα είναι και το ευτυχές αποτέλεσμα που θέλουμε όλοι μας», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την... αρχή του κακού, είπε: «Από την πρώτη στιγμή, που έστειλα τις πρώτες δυνάμεις, επειδή κατάλαβα την προτεραιότητα του ζητήματος, έστειλα και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Τόσο όσο για να διευκρινιστούν πλήρως τα αίτια, αλλά και επειδή έχουμε πει ότι από 1η Μαΐου, τοιδήποτε έχει να κάνει με πυρκαγιά, με εργασία, με οτιδήποτε, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή».

Ο ίδιος επισήμανε ότι με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων, δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή, «κάτι που είναι και οπρώτος στόχος του Πυροσβεστικού Σώματος».

Κάηκαν ήδη 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης

Νέα έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να ενημερώσει για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας και μαίνεται ακόμα σε πολλές διάσπαρτες εστίες, έχοντας κατακάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και σπίτια.

Ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της φωτιάς, υπογραμμίζοντας τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν όλη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και αναφέροντας πως έχουν γίνει στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «συνολικά αυτή τη στιγμή επιχειρούν 278 πυροσβέστες με δέκα ομάδες πεζοπόρου, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα. Συνδράμουν οχήματα ΟΤΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων». «Το πρωί, όταν και κόπασαν οι ανεμοι σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στην κατάσβεση», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι από τη φωτιά καταστράφηκαν και οικίες, κυρίως εξοχικές και αγροικίες.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, «κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη σε πολλούς οικισμούς. Σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα. Δόθηκε μάχη για τις κατοικίες σε Πευκογιαλός, στις Αιγειρούσες, στον Παρασκευά και την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη, όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό και την ίδια τη μονή. Οι δυνάμεις έδωσαν μάχη κτήριο κτήριο. (….)».

«Το βράδυ είχαμε δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα. Να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στη δυτική πλευρά της πυρκαγιάς ώστε να μην επεκταθεί στα νότια άρα και να μην απειληθεί το καταφύγιο άγριας ζωής Πλάτανος αρά και να ανασχεθεί η πορεία προς την πόλη των Μεγάρων» υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας ότι «οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ» και ότι «οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ήταν ολέθρια». 

«Την πρώτη μέρα σε 4,5 ώρες 10,3 χλμ., μέσα σε οικισμούς κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο μηχανισμός από την πρώτη στιγμή ήταν σε επιφυλακή και εγρήγορση» ανέφερε ακόμα.

Τι είπε για τις εκκενώσεις και το 112

Παράλληλα, υπογράμμισε πως δόθηκε μεγάλη μάχη για να προστατευτούν κατοικίες, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές εκκενώσεις και εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 σε τοπικό επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε χρησιμοποιείται και αν χρησιμοποιείται σωστά το 112 είπε ότι «ο αριθμός αυτός δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, αλλά ένας τρόπος με τον οποίο ειδοποιούνται οι πολίτες σε ακραίες συνθήκες και καταστάσεις. «Το 112 είναι η έσχατη λύση, το τελευταίο εργαλείο για την απομάκρυνση των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά. 

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά είπε ότι «προχωράει η ανακριτική διαδικασία και το ποιος έχει την ευθύνη ή όχι θα αποδειχθεί μέσα από αυτήν. Αν υπάρξει σύλληψη ή προσαγωγή θα ενημερωθείτε» κατέληξε.

Δείτε την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά:

Tέσσερα ενεργά μέτωπά - «Αντίπαλος» των πυροσβεστών οι δυνατοί άνεμοι

Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα δίνουν οι πυροσβέστες, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από την Κορινθία και έχει περάσει στα Μέγαρα, με τους κατοίκους να παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξή της.

Αυτή την στιγμή, τους πυροσβέστες προβληματίζουν τέσσερα ενεργά μέτωπα σε Χάνι Δερβένι, Πευκενέας, Άγιος Ιερόθεος και Αιγυρούσες. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας και οι πυροσβέστες προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

Αντίπαλος στις προσπάθειες τους είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο σημείο με την έντασή τους να φτάνουν τα 6 μποφόρ και δυσχεραίνει τις προσπάθειες για οριοθέτηση της φωτιάς.

Όπως ανέφερε, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη, ωστόσο δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο φωτιάς, αλλά διάσπαρτες εστίες. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, σημειώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις στην περιοχή από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, κυρίως γύρω από το Σχίνο.

«Σε όλη την ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν πραγματική μάχη με αποτέλεσμα να μην έχουμε πουθενά ενεργό ενιαίο μέτωπο που να απασχολεί ή να απειλεί κάποια περιοχή. Είναι μια πολύ βελτιωμένη εικόνα που ευελπιστούμε ότι θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη συμβολή των ενάεριων μέσων και με δεδομένο ότι έχουμε πτώση της έντασης των ανέμων από τις 4.30 το πρωί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθακογιάννης.

Όπως είχε αναφέρει την Πέμπτη αργά το απόγευμα, ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Σχίνου η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές: «Δυστυχώς έχει καεί τεράστια έκταση δάσους, ενώ από την πάνω πλευρά του οικισμού έχουν καεί σπίτια. Στις Βαμβακές μάθαμε έχουν καεί 5 σπίτια, στην Μαυρολίμνη έχουν καεί πάνω από 5 γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι ψηλά. Μιλάμε πως έχει καεί μεγάλη έκταση».

«Πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς» δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης. 

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι' αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, μόλις μπορέσουν. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως σε πολλά σημεία του δάσους δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και για το λόγο αυτό μηχανήματα του στρατού και σκαπτικά μηχανήματα έχουν ξεκινήσει το άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ