Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιά στον Σχίνο: Oι πνευμονολόγοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου

Συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες, για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, ενω πριν από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή εκκένωσης του Αλεποχωρίου. Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους του χωριού μέσω των μεγαφώνων των περιπολικών να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα. 

 

Οι προειδοποιήσεις των πνευμονολόγων


Μάλιστα ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Με αφορμή αυτές τις έκτακτες ατμοσφαιρικές αλλαγές ο πνευμονολόγος Γιάννης Κιούμης μίλησε στο Sputnik και εξήγησε την κατάσταση ενώ έδωσε συμβουλές για την αντιμετώπισή της.

«Από την καύση καυσόξυλων γενικά δεν προκύπτει κάποιος πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος για τοξικές αναθυμιάσεις» ανέφερε και εξήγησε πως τα δασικά τμήματα που έχουν πάρει φωτιά δεν έχουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις όπως θα μπορούσε να έχει η καύση ενός χημικού προϊόντος.

Ωστόσο, όπως είπε «γενικά η αιθάλη και ο καπνός που παράγονται που βγαίνουν από την καύση της βιομάζας, δηλαδή των καυσόξυλων είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός».

Μάλιστα, εξήγησε πως στα άτομα ιδίως που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ο καπνός από τέτοιου είδους πυρκαγιά μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστος καθώς προκαλεί δύσπνοια.

«Τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και με καρδιακά προβλήματα να προσέχουν ιδιαίτερα» συνέχισε και προέτρεψε και τα άτομα με σοβαρά καρδιακά προβλήματα και κυρίως με έντονες καρδιοπάθειες που προκαλούν δύσπνοια να περιορίσουν τις μετακινήσεις.

«Καλύτερο είναι να μείνουν στο σπίτι τους μέσα» συνέχισε και εξήγησε πως η καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων γι’ αυτά τα άτομα είναι ο πλήρης περιορισμός των μετακινήσεών τους μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα καθώς το αίσθημα της δύσπνοιας επιτείνεται από την εισπνοή του καπνού.

Φωτιά στον Σχίνο: Εικόνες τρόμου ενώ είναι ακόμα Μάιος


Η πρώτη μεγάλη φωτιά για φέτος είναι γεγονός και ξεκίνησε νωρίς μιας και δεν έχει ακόμα καλοκαιριάσει καλά - καλά. Η φωτιά που ξεκίνησε χθες το βράδυ, όπως σας ενημέρωσε το Sputnik, και από την πρώτη στιγμή έδειξε τα «δόντια» της.


Εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν «ριχτεί» στη σκληρή μάχη με τις φλόγες ενώ οι Αρχές έχουν διατάξει την προληπτική εκκένωση οικισμών αλλά και δύο Μονών.


Μάλιστα, και αυτό το βράδυ αναμένεται να είναι δύσκολο, όπως είπε, λίγο νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ενώ αποκάλυψε ότι ήδη 20.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ