Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους δίνει η Πυροσβεστική

Με τους ανέμους να δυναμώνουν ώρα με την ώρα και την κατάσταση να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη εξαιτίας του πυκνού καπνού, η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κορινθία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Προς τα Μέγαρα κινείται φωτιά.

Εκκενώνεται και ο οικισμός Αιγειρούσες - Ντουράκος στην Κορινθία καθώς οι φλόγες της φωτιάς που ξέσπασε στον Σχίνο εξαπλώνονται. 

Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στη σχετική της ανακοίνωση:

Σε συνέχεια προηγούμενου μηνύματος και λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες - Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι - Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην παραπάνω περιοχή.

«Ήχησε» το 112 για τρεις ακόμα περιοχές

Νωρίτερα, το προειδοποιητικό μήνυμα 112 για την απομάκρυνση των πολιτών ενεργοποιήθηκε για να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τις κατοικίες τους στις εξής περιοχές:

  • Χάνι Δερβένι
  • Άνω Πευκενέας
  • Κάτω Πευκενέας

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Εκκενώνονται οικισμοί από το Αλεποχώρι μέχρι τα Μέγαρα

Η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε τη νύχτα γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς οι άνεμοι ενισχύονται στην περιοχή. Πολλοί είναι οι οικισμοί που εκκενώθηκαν, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να απομακρυνθούν με ηχητικά μηνύματα, προτού ενεργοποιηθεί το 112. Η εντολή δόθηκε έπειτα από συνεννοήση της Πυροσβεστικής με τους δημάρχους. 

Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με ισχυρότατη δύναμη της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τη μάχη με τη φωτιά στην Κορινθία. Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες (19.05.2021) στον Σχίνο, όμως οι άνεμοι την «έστειλαν» προς το Αλεποχώρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, οι άνεμοι εντάθηκαν ξανά και προκάλεσαν νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη, με τις πύρινες φλόγες να κινούνται πλέον προς τα Μέγαρα και εξαιτίας της εξέλιξης αυτής έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν άλλοι 6-7 οικισμοί. Ήδη μάλιστα εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους.

Η φωτιά βρίσκεται τώρα μεταξύ των οικισμών Μαυρατζά, Κοκκιναρέα και Τατούλη, με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν συνεχώς στην περιοχή να μην αφήνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν όπως θέλουν τη φωτιά. 

Δείτε εικόνες καταστροφής από τη φωτιά: 

Εξαιτίας των ισχυρών ΔΒΔ ανέμων, καπνός και στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχινού έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τις Κυκλάδες,  όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Πραγματοποιήθηκε επίσης πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει τις επόμενες σημαντικές αλλαγές:

- Υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 m (αντί για 100 m του IRIS 1.0)

- Δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης

Περισσότερες πληροφορίες για IRIS 2.0, καθώς και η πρόγνωση του μοντέλου για την πυρκαγιά στο Σχινό, θα δοθούν σε νεότερη ανακοίνωση, αφού πρώτα ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Σε έκτακτη ανακοίνωσή του στο Facebook, το Forecast Weather Greece καλεί τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές να κλείσουν τα παράθυρά τους εξαιτίας του καπνού.

«Λόγω των Β.δυτικών ανέμων ο καπνός τις επόμενες ώρες ίσως είναι πιο έντονος. Κλείστε τα παράθυρα στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο. Από τους Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα Σαλαμίνα, Αίγινα και σε όλη την Αττική. Το μέτωπο είναι μεγάλο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν το πρωί. Ακολουθήστε μας και στην ομάδα μας» αναφέρει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...