Θα έχουν προνόμια όσοι επιλέξουν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού; Θα «πετάξουμε» τελικά τις μάσκες; Τι γίνεται με τα SMS και τις μετακινήσεις; Στα παραπάνω ερωτήματα απάντησε το πρωί της Τρίτης (11/5) στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – μέλος επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Αναγκαστικά θα έχουν μια διαφορετική μεταχείριση οι εμβολιασμένοι από τους μη εμβολιασμένους, ωστόσο δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις τώρα που δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αυτές έχουν συνέπειες» αναφέρει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Και προσθέτει: «Γενικά στους εμβολιασμούς υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων, π.χ. αυτοί που δεν το κάνουν στα παιδιά τους επειδή φοβούνται τις παρενέργειες. Η δεύτερη κατηγορία είναι η “πονηρή” κατηγορία που σκέφτεται “…άσε τα άλλα παιδιά θα κάνουν τα εμβόλια και θα επωφεληθώ εγώ την ανοσία της αγέλης που θα δημιουργηθεί”. Αυτοί λέγονται “λαθρεπιβάτες της ζωής”. Αυτό δεν είναι πολύ ηθικό σαν στάση ζωής, να εκμεταλλευόμαστε την ανοσία της αγέλης. Είναι μία στάση ζωής λίγο εγωκεντρική».
Ο καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας σημείωσε επίσης ότι «Πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Δηλαδή όσοι εμβολιάζονται να έχουν τα προνόμια που τους αναλογούν. Το υπέρτατο αγαθό είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε περισσότερο εμβολιασμένοι».
Όσον αφορά τους θανάτους μετά από εμβόλια, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε πως υπάρχει χρονική και αιτιολογική σύνδεση θανάτων με το εμβόλιο και καταγράφονται βέβαια για να διερευνηθούν.
Τη μάσκα δεν πρέπει να την… ξορκίζουμε
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου η μάσκα είναι ένα μέτρο που τελικά ίσως την υιοθετήσουμε. «Είναι πολύ αποτελεσματικό να φοράμε χειρουργική μάσκα κάτω και επάνω υφασμάτινη. Τη μάσκα ίσως σε συγκεκριμένους χώρους δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ξορκίζουμε σαν κακό. Θεωρώ ότι σε χώρους όπως τα ΜΜΜ ακόμα και στο γραφείο μας, εάν δεν αισθανόμαστε καλά, με αυτό τον τρόπο δείχνουμε σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι κάτι καλό να το υιοθετήσουμε ως συμπεριφορά» σημειώνει.
Για τα SMS και την απαγόρευση κυκλοφορίας
Ο καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας μίλησε και για το ζήτημα των SMS και όπως είπε από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι πολίτες πλέον δεν τα χρησιμοποιούν. «Υπάρχουν δύο απόψεις: α) έχουν καταργηθεί στην πράξη β) ορισμένοι λένε ας το κρατήσουμε ακόμα και έτσι. Πάντως σίγουρα αν δει κανείς τα στοιχεία θα καταλάβει ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν στέλνουν μηνύματα» αναφέρει.
Αναφερόμενος στην απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ. κ. Χατζηχριστοδούλου σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να άρουμε όλα τα μέτρα την ίδια χρονική στιγμή. «Αυτό είναι ένα μέτρο που θέλουμε να συνεχιστεί. Πρέπει κάποια μέτρα να τα κρατήσουμε, δεν θέλουμε να φύγουν όλα σε μία χρονική στιγμή. Θεωρώ ότι πρέπει σιγά σιγά να τα δούμε και να μην φύγουν όλα μαζί και να ανέβουν ξαφνικά τα κρούσματα» λέει χαρακτηριστικά.
Διαπεριφερειακές μετακινήσεις
«Το καθεστώς της απαγόρευσης από νομό σε νομό θα αλλάξει. Συζητείται ωστόσο να υπάρχει ειδικό καθεστώς στα νησιά με testing για όσους μετακινούνται. Έχουμε εντοπίσει ότι για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που μεταφέρονται από την ενδοχώρα στα νησιά ανεβάζουν τα κρούσματα. Θέλουμε τα νησιά μας τα χωρίς προβλήματα.