Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Νέα "ψυχρολουσία" με 3.616 κρούσματα και 76 νέους θανάτους σήμερα

Στα ύψη παραμένουν τα κρούσματα σήμερα (31/3) όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, με την επιδημιολογική καμπύλη της χώρας μας να μην επιπεδώνεται.


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.616, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 263.689 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες


«Μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα τη μέρα, αν συνεχίσουμε έτσι»


Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύη, Μανώλη Δερμιτζάκη, αν τα μέτρα παραμένουν ως έχουν, θα φτάσουμε τα 5.000 με 5.500 κρούσματα μέχρι τον Μάιο και θα έχουμε μια αργή μείωση, οπότε τον Ιούνιο «δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρότεινε άνοιγμα λιανεμπορίου με ραντεβού, άνοιγμα της εστίασης, καθώς και σχολείων με σκοπό την «κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών».


«Να ανοίξουμε, γιατί έτσι όπως πάμε, δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε τη μετάδοση, γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει» υπογράμμισε.


Παράλληλα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού αποδίδει την έξαρση των κρουσμάτων στην υψηλή μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορονοϊού αλλά και σε μη επαρκή ιχνηλάτηση.

«Μπορεί να μην είναι όλα λόγω λάθους. Δηλαδή έχουμε πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις και νομίζω ότι δεν γίνεται επαρκώς η ιχνηλάτηση και τα μέτρα μετά από αυτή. Δηλαδή τα μέτρα απομόνωσης των κρουσμάτων και των επαφών τους. Αυτό δεν έχει γίνει πολύ εκτεταμένα» μας είπε σήμερα η κα Λινού.


Η κα Λινού θεωρεί επίσης ότι πλέον ο ιός δεν είναι μόνο μέσα σε οικογένειες μεμονωμένα αλλά και εντός ολόκληρων πολυκατοικιών.


«Υπάρχει πολύ έντονη μετάδοση μέσα στο ίδιο κτίριο, μέσα στις πολυκατοικίες. Ενδοκτιριακή μετάδοση» ανέφερε.
Όσον αφορά τι πρέπει να γίνει πλέον η κα Λινού τόνισε ότι: «πρέπει να εντατικοποιηθεί η ιχνηλάτηση και να προταχθούν και να εμβολιαστούν όσο πιο γρήγορα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί και σιγά-σιγά οι εργαζόμενοι στη σίτιση κ.λπ. ενώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση ώστε να έχουμε λιγότερο αριθμό επιβατών σε κάθε λεωφορείο ή στα βαγόνια του μετρό».

Δείτε την κατανομή των κρουσμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ