Η δυτική τεχνολογία και το χρήμα βοηθούν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιδρομές μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αρνούνται να δώσουν στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά που προμηθεύεται από τη Δύση για να το πράξουν – κυρίως λόγω των φόβων κλιμάκωσης.
Η Ουκρανία ωστόσο έχει εντείνει τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, εκτοξεύοντας δεκάδες drones ταυτόχρονα σε στρατηγικούς στόχους πολλές φορές την εβδομάδα, όπως αναφέρει το BBC .
Οι στόχοι περιλαμβάνουν βάσεις της πολεμικής αεροπορίας, αποθήκες πετρελαίου και πυρομαχικών και κέντρα διοίκησης.
Οι ουκρανικές εταιρείες παράγουν τώρα εκατοντάδες οπλισμένα drones, με ένα κλάσμα του κόστους που απαιτείται για την παραγωγή ενός παρόμοιου drone στη Δύση.
Τα drones θα… αλλάξουν τον άνεμο του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας;
Μια εταιρεία είπε στο BBC ότι ήδη δημιουργούσε δυσανάλογες επιπτώσεις στην πολεμική οικονομία της Ρωσίας με σχετικά μικρό κόστος.
Το ΒΒC έχει λάβει πληροφορίες από αρκετά πρόσωπα και φορείς που συμμετέχουν σε αυτές τις αποστολές.
Μεταξύ αυτών, ένας εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών drone καθώς και μια εταιρεία big data που έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη λογισμικού για την Ουκρανία για να πραγματοποιήσει αυτά τα χτυπήματα.
Ο Francisco Serra-Martins λέει ότι η στρατηγική αυτή εγείρει τεράστια διλήμματα για τη Μόσχα. Πιστεύει ότι με επιπλέον επενδύσεις, θα γυρίσει ο… άνεμος του πολέμου προς όφελος της Ουκρανίας.
Πριν από δεκαοκτώ μήνες, η εταιρεία που συνίδρυσε, Terminal Autonomy, δεν υπήρχε καν. Τώρα παράγει περισσότερα από εκατό drones μεγάλης εμβέλειας AQ400 Scythe το μήνα, με εμβέλεια 750 χλμ. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης εκατοντάδες drones μικρότερης εμβέλειας AQ100 Bayonet το μήνα, τα οποία μπορούν να πετάξουν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Τα drones είναι κατασκευασμένα από ξύλο και συναρμολογούνται σε παλιά εργοστάσια επίπλων στην Ουκρανία.
Τα drones είναι κατασκευασμένα από ξύλο και συναρμολογούνται σε πρώην εργοστάσια επίπλων στην Ουκρανία.
Οι ουκρανικές εταιρείες παράγουν τώρα εκατοντάδες ένοπλα μονόδρομα επιθετικά drones το μήνα, με ένα κλάσμα του κόστους που απαιτείται για την παραγωγή ενός παρόμοιου drone στη Δύση.
Ο Serra-Martins, πρώην μηχανικός του Βασιλικού Αυστραλιανού Στρατού, ίδρυσε την εταιρεία με τον Ουκρανό συνιδρυτή του, με οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ. Αυτή είναι μία από τις τρεις τουλάχιστον επιχειρήσεις που παράγουν επί του παρόντος τα drones στην Ουκρανία.
Περιγράφει τα drones του ως «ιπτάμενα έπιπλα - τα συναρμολογούμε όπως η Ikea». Χρειάζεται περίπου μία ώρα για να κατασκευαστεί η άτρακτος και ο μισός χρόνος για να τοποθετηθούν οι εγκέφαλοι μέσα της – τα ηλεκτρονικά, ο κινητήρας και τα εκρηκτικά.
Το drone Bayonet της εταιρείας κοστίζει αρκετές χιλιάδες δολάρια. Αντίθετα, ένας ρωσικός πύραυλος αεράμυνας που χρησιμοποιείται για την κατάρριψη του μπορεί να κοστίσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Δεν είναι μόνο τα φθηνά drones που κάνουν τη διαφορά.
Η Palantir, μια μεγάλη εταιρεία ανάλυσης δεδομένων των ΗΠΑ, ήταν μια από τις πρώτες δυτικές εταιρείες τεχνολογίας που βοήθησαν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Άρχισε, παρέχοντας λογισμικό για τη βελτίωση της ταχύτητας και της ακρίβειας των χτυπημάτων του πυροβολικού. Τώρα της δίνονται στην Ουκρανία νέα εργαλεία για να σχεδιάσει τις επιθέσεις με drone μεγάλης εμβέλειας.
Βρετανοί μηχανικοί από το Palantir, σε συνεργασία με ουκρανούς ομολόγους τους, έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία και τη χαρτογράφηση των καλύτερων τρόπων για την επίτευξη ενός στόχου.
Η Palantir ξεκαθαρίζει ότι δεν συμμετέχει στις αποστολές, αλλά έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση περισσότερων από 1.000 Ουκρανών για την χρήση του λογισμικού της.
Και έξυπνα προγράμματα
Ο Louis Mosley της Palantir λέει ότι το πρόγραμμα βοηθά την Ουκρανία να περιπλανηθεί γύρω από τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας της Ρωσίας για να φτάσει στο στόχο της.
«Η κατανόηση και η οπτικοποίηση του πώς φαίνεται σε ολόκληρο τον χώρο μάχης είναι πραγματικά κρίσιμη για τη βελτιστοποίηση αυτών των αποστολών».
Η εκτέλεση των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας συντονίζεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, οι οποίες εργάζονται με μυστικότητα.
Οι επιθέσεις γίνονται κυρίως τη νύχτα.
Τα περισσότερα drones θα καταρριφθούν αλλά το 10% μπορεί να φτάσει τον στόχο.
Ο κ. Serra-Martins λέει ότι το να πετάς πολλά drones είναι το κλειδί για να συντρίψεις και να εξαντλήσεις την αεράμυνα της Ρωσίας. Τα drones φθηνότερα από τα βλήματα που προσπαθούν να τα καταρρίψουν ή τους στόχους που προσπαθούν να χτυπήσουν.
Αν και η Ρωσία έχει πολλές αεροπορικές άμυνες, δεν μπορεί να προστατεύσει τα πάντα.
Πονοκέφαλος για την Ρωσία
Ο καθηγητής Justin Bronk του Βασιλικού Ινστιτούτου Ηνωμένων Υπηρεσιών λέει ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας δημιουργούν διλήμματα στη Μόσχα.
Αν και η Ρωσία έχει πολλές αεράμυνες, δεν μπορεί να προστατεύσει τα πάντα.
Όπως λέει, τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας δείχνουν στους απλούς Ρώσους ότι «το κράτος δεν μπορεί να τους υπερασπιστεί πλήρως και ότι η Ρωσία είναι ευάλωτη».
Ουκρανικά drones έχουν εντοπιστεί σε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) μέσα στη Ρωσία και καταρρίφθηκαν πάνω από τη Μόσχα.
Αλλά η εστίαση ήταν σε στρατιωτικούς χώρους.
Και συμπληρώνει πως η στόχευση ρωσικών αεροπορικών βάσεων ήταν μέχρι στιγμής ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος που έχει η Ουκρανία να απαντήσει στις βόμβες ολίσθησης της Ρωσίας.
Έχει αναγκάσει τη Ρωσία να μεταφέρει αεροσκάφη σε βάσεις πιο μακριά και να μειώσει τη συχνότητα των επιθέσεών τους. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πώς τα ουκρανικά drones κατέστρεψαν με επιτυχία υπόστεγα στην αεροπορική βάση Μαρινόβκα.
Το Κίεβο επιμένει για χρήση δυτικών όπλων
Η Ουκρανία πιστεύει ξεκάθαρα ότι θα μπορούσε να κάνει ακόμη περισσότερα με τη βοήθεια όπλων μεγάλης εμβέλειας δυτικής κατασκευής.
Αλλά μέχρι στιγμής, οι σύμμαχοι έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις του Κιέβου.
Υπάρχει ακόμη ένας φόβος, ειδικά στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, ότι θα μπορούσε να παρασύρει τη Δύση περαιτέρω στη σύγκρουση. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις δυτικές εταιρείες και τη χρηματοδότηση να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εγχώριες προσπάθειές της και να είναι πεπεισμένη ότι η μεταφορά του πολέμου στη Ρωσία είναι το κλειδί για τη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο.
Ο Francisco Serra-Martins πιστεύει επίσης ότι οι δυτικοί κατασκευαστές εξακολουθούν να είναι «θλιβερά απροετοίμαστοι» για πολέμους υψηλής έντασης – παράγοντας πολύ λιγότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας με πολύ υψηλότερο κόστος. Λέει ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ουκρανία τώρα «είναι πολλά αρκετά καλά συστήματα».