Κοινωνία

Δημήτρης Λιγνάδης: Δεν βρίσκονται μάρτυρες υπεράσπισης

Τα πρώτα του 24ωρα στις φυλακές της Τρίπολης διανύει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης καθώς απορρίφθηκε η προσφυγή της υπεράσπισής του για ακυρότητα της προδικασίας μέσα από ένα βούλευμα – καταπέλτη.

Στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που απέρριψε την προσφυγή του Δημήτρη Λιγνάδη κατά του εντάλματος σύλληψης, οι δικαστές αποδέχονται ως αληθείς τις καταγγελίες των θυμάτων τόσο για τον βιασμό τους όσο και για τις σχέσεις του σκηνοθέτη με ανήλικους. Το άλλοθί του περί διακοπών στην Ιθάκη την χρονική περίοδο που φέρεται να τελέστηκε ένα από τα εγκλήματα μικρή σημασία είχε.

Η Δικαιοσύνη, δεν άφησε κανένα περιθώριο. «Ο κατηγορούμενος επιδείκνυε την παραβατική και αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά του επί σειρά πολλών ετών, ως στοιχείο πλέον της προσωπικότητάς του, έχοντας μεθοδεύσει τη δράση του, επιλέγοντας ανήλικους και άτομα νεαρής ηλικίας, που λόγω ακριβώς της μη διαμορφωμένης προσωπικότητάς τους και της ανάγκης τους για επαγγελματική εξέλιξη, ήταν ευάλωτα και εύκολα διαχειρίσιμα. Επί σειρά ετών τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανσή του για αδίκημα σχετιζόμενο με τη γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου, έως το έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον τριάντα ετών προσέγγιζε ανήλικους» αναφέρει η Απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Κάπως έτσι, ο καλλιτέχνης πήρε το δρόμο για τις φυλακές της Τρίπολης. Εκεί περνάει τα πρώτα 24ωρα του. Αν και αναμενόμενη, η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχει καταρρακώσει ψυχολογικά τον μέχρι πρότινος ψύχραιμο Λιγνάδη.

Έτσι, ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης και ηθοποιός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα καθημερινότητα: αυτή της φυλακής. Προς το παρόν είναι σε κελί καραντίνας (λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό) με δύο άλλους κρατούμενους και εκεί θα παραμείνει για μία εβδομάδα.

Ερωτήματα δημιουργούνται για το τι θα γίνει μετά από το διάστημα καραντίνας: θα οδηγηθεί σε θάλαμο με 20 άτομα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συγκρατούμενοι του, ή θα έχει πιο… προνομιακή μεταχείριση και θα παραμείνει είτε μόνος του είτε με μερικά ακόμη άτομο σε μικρότερο κελί. Υπενθυμίζεται ότι στις φυλακές Τρίπολης βρίσκονται κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως.

Ο ηθοποιός δεν ζήτησε να παραμείνει σε καθεστώς απομόνωσης, καθώς δεν νιώθει να απειλείται η ζωή του και η σωματική του ακεραιότητα. Παρ’ ότι υπήρχε η δυνατότητα να μιλήσει με κάποιον ψυχολόγο, δεν φάνηκε να επιθυμεί κάτι τέτοιο. Επιπλέον, εξέφρασε την ανακούφισή του στο διοικητή των φυλακών. «Περίμενα να βρω μια πολύ χειρότερη κατάσταση, αλλά ευτυχώς βλέπω ότι οι εγκαταστάσεις σας είναι σε καλή κατάσταση». Περνάει την ημέρα του μιλώντας στο καρτοτηλέφωνο της φυλακής με οικείους του.

Ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε ήταν ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας. «Μιλήσαμε μόλις τελείωσαν οι διαδικασίες μεταγωγής του στις φυλακές Τριπόλεως, στις έξι το απόγευμα» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ. Κούγιας. «Ήταν απόλυτα ήρεμος, δεν μιλούσε για την υπόθεση καθόλου. Ήθελα να τον ρωτήσω αν είχε κάποιο πρόβλημα στο ταξίδι του και εκεί όταν πήγε. Μου απάντησε ότι ήταν όλα καλά, ότι ήταν εξαιρετική η συμπεριφορά όλων».
 Ο δικηγόρος του πάντως επιβεβαίωσε ότι θα επεξεργαστούν καλύτερα τα στοιχεία, μελετώντας το κινητό του, το ημερολόγιό του και ό,τι άλλο θα μπορέσει να στοιχειοθετήσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Εβδομάδα εξελίξεων

Ο αδελφός του Γιάννης δήλωσε ότι η οικογένειά του τον στηρίζει, αλλά οι κοντινοί του άνθρωποι εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος έχουν τηρήσει απόσταση ασφαλείας, ενώ δεν βρίσκονται μάρτυρες υπεράσπισης. Ο κατηγορούμενος γνωρίζει ότι εκτός από την κοινωνική κατακραυγή, την πλάτη του έχουν γυρίσει και οι μέχρι χθες κολλητοί του. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ο Λιγνάδης αποκαλούσε οικογένεια, καθώς τον έδεναν με αυτούς δεκαετίες στενής φιλίας.

Ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει αίτημα για την ακύρωση της προφυλάκισής του, ενισχύοντας παράλληλα τόσο με μάρτυρες όσο και με αποδεικτικά στοιχεία τους ισχυρισμούς του καλλιτέχνη ότι τον Αύγουστο του 2010 και του 2015 (χρονικά διαστήματα για τα οποία καταγγέλλεται) βρισκόταν στην Αίγυπτο και την Ιθάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη, και η πλευρά των καταγγελλόντων αναμένεται να περάσει σε αντεπίθεση. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος που εκπροσωπεί έναν από τους καταγγέλλοντες, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και νέες καταγγελίες για την υπόθεση Λιγνάδη. Όπως είπε στον Alpha, ο ίδιος θα προσκομίσει στην ανακρίτρια αυτήν την εβδομάδα νέα αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν νέες καταγγελίες και μαρτυρίες για την εν γένει εγκληματική δραστηριότητα του Λιγνάδη. Επίσης, θα ζητήσει τη διενέργεια περαιτέρω ανακριτικών πράξεων και συγκεκριμένα την κατάσχεση υπολογιστών και των κινητών, καθώς και την έρευνα των ψηφιακών δεδομένων του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Όσο περνάει ο καιρός, όμως, η θέση του Λιγνάδη επιβαρύνεται. Ανοίγουν όλο και περισσότερα στόματα, τα οποία σκιαγραφούν μία παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Ο χορευτής Παναγιώτης Διονυσακόπουλους, ο οποίος συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη στη θεατρική παράσταση «Billy Eliot» επιβεβαίωσε τις φήμες που υπήρχαν γύρω από το πρόσωπό του. Περιέγραψε, μάλιστα, πώς ο ίδιος κράτησε τις αποστάσεις του σε προσκλήσεις για ποτό και μηνύματα. Ο νεαρός χορευτής δεν είναι ο μοναδικός. Ο ένας μετά τον άλλον, καλλιτέχνες και συνεργάτες του περιγράφουν στα σόσιαλ μίντια τη δική τους εμπειρία, τις φήμες και την επί δεκαετίες κυριαρχία ενός ανθρώπου που σχεδόν όλοι στο σινάφι του γνώριζαν ως «ιδιαίτερο» σε σχέση με την προσωπική του ζωή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ