Το 1ο Webinar (σεμινάριο το οποίο πραγματοποιείται εξολοκλήρου μέσω του Internet) στη Θεσσαλία έγινε από αθλητικό σύλλογο και συγκεκριμένα από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων νομού Λάρισας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα την άσκηση και την υγεία, στο οποίο υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις για τον κορονοϊό και όσα επιβάλλονται στην κοινωνία, από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που μίλησαν (Κ. Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Γιάννης Θεοδωράκης καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας, Αθανάσιος Τζιαμούρτας, καθηγητής Βιοχημείας και η διδάκτωρ Πνευμονολογίας, Δήμητρα Σιαχπαζίδου), σύμφωνα με πληροφορίες από το magnesianews.
Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης έκανε λόγο για υπερβολές που καταγράφονται με αφορμή τον κορονοϊό, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύλληψη και τα πρόστιμα στον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου, αναφέροντας ότι προτίθεται να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο!
«Σε κάθε πανδημία αναδεικνύεται η δοξομανία των γιατρών που ανταλλάσσεται με τον φόβο και τον τρόμο. Από τους ανθρώπους που μιλάνε (σ.σ. γενική και όχι επιστημονική αναφορά) αν δούνε κάποιον άνθρωπο με κορωνοϊό μερικοί θα τρέχουν μέχρι τον… Όλυμπο.
Όταν τελειώσει η πανδημία θα ταλαιπωρηθεί η πολιτική ζωή γιατί τότε θα βγουν πολλά που έχουν γίνει στο …όνομα της πανδημίας. Υπήρξαν κορωνοϊοί που ήταν σαν… «προσεισμοί» για τον κορωνοϊό που έχουμε σήμερα. Τότε υπήρξαν 770 θύματα (SARS) και 850 (MERS). Πάντα υπήρχαν υπερβολές, όπως στη φυματίωση που έλεγαν στους ανθρώπους να μην παντρεύονται και ευτυχώς δεν τους άκουσαν» τόνισε ο Κώστας Γουργουλιάνης και συνέχισε:
«Οι πανδημίες οδηγούν σε ακρότητες. Όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε με τους δρομείς του Βόλου που αντί να τους ενθαρρύνουμε να τρέξουν, δέχθηκαν πρόστιμο για μαζική φυσική αθλητική δραστηριότητα. Μετά από λίγα χρόνια θα γελάμε με αυτό που συνέβη, όπως με τα μέτρα που είχαν πάρει για τη φυματίωση που έλεγαν ότι μεταδίδεται ένας αερογενής ιός από το ποτήρι.
Υπάρχει ιοφοβία, απτοφοβία και θα πω ότι υπάρχουν υπερβολές για τη μετάδοση μιας ασθένειας και οδηγούν σε εισαγγελικές έρευνες. Πήγα προσωπικά το 2015 ως μάρτυρας σε μια υπόθεση μετάδοσης φυματίωσης και δε θα έχω πρόβλημα αν κληθώ στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης γι’ αυτό που συνέβη στους δρομείς του Βόλου».