Καθησυχαστικά είναι τα νέα που έρχονται από την Κέρκυρα για την κατάσταση της 40χρονης νοσηλεύτριας που εμφάνισε το νευρολογικό αυτοάνοσο νόσημα λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της στο νοσοκομείο της πόλης καθώς παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.
Η 40χρονη νοσηλεύτρια, μητέρα δύο παιδιών, έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου στις 9 Φεβρουαρίου και όπως περιγράφει στην εκπομπή Live News άνθρωπος από την οικογένειά της, αμέσως μετά εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα.
«Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου παρουσίασε υψηλό πυρετό για δύο – τρεις μέρες. Μετά άρχισαν να της μουδιάζουν τα πόδια», λέει άτομο του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Όπως υποστηρίζει το οικογενειακό της περιβάλλον η 40χρονη υγειονομικός δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Οι νευρολόγοι του νοσοκομείου Κέρκυρας δεν έχουν βρει κάποια συσχέτιση με τον εμβολιασμό αλλά ούτε την έχουν αποκλείσει.
Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, με τον ίδιο πάντως να ισχυρίζεται πως αν δεν συσχετιστεί η παράλυση με το εμβόλιο, η νοσηλεύτρια δε θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από τις εταιρείες.
Σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα, οι γιατροί διέγνωσαν το αυτοάνοσο σύνδρομο GUILLAIN-BARRE, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει στην τελική γνωμάτευση.
«Πρέπει πρώτα να ψάξουμε όλα τα ενδεχόμενα και αν δεν βρεθεί κάτι, τότε ενδεχομένως λες μήπως είναι και το εμβόλιο. Είναι πάρα πολύ νωρίς αυτό που ειπώθηκε χτες το πρωί ότι μπαμ φταίει το εμβόλιο ήταν πολύ γρήγορο και ειπώθηκε λάθος κατά τη γνώμη μου», λέει ο Μάνος Αντωνάκης, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Οι εργαστηριακές μελέτες συνεχίζονται, ενώ όλα τα στοιχεία έχουν σταλεί τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στον ΕΟΦ.
Μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Μάνος Αντωνάκης, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Νοσοκομείου Κέρκυρας, σημείωσε ότι η κατάσταση της υγείας της 40χρονης βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.
«Τα νέα είναι καλά, η υγεία της βελτιώνεται μέρα με τη μέρα».
Ωστόσο, όπως επισήμανε, η πλήρης ίαση της νοσηλεύτριας θα πάρει καιρό αφού η διαδικασία των εξετάσεών της και της θεραπείας της γίνεται βήμα βήμα από τους θεράποντες ιατρούς της.
Αναφορικά με τον συσχετισμό που έγινε με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο κ. Αντωνάκης τόνισε ότι δεν είναι γνωστό αν ευθύνεται αυτό για την κατάσταση της νοσηλεύτριας. «Δεν ξέρουμε αν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο», είπε και σημείωσε ότι όλα τα στοιχεία εξετάζονται προσεκτικά.
Τι λένε οι ειδικοί για την συσχέτιση με το εμβόλιο
Στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο Αχιλλέας Γραβάνης – Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής στο ΙΤΕ για το σύνδρομο Guillain Barre που εμφάνισε νοσηλεύτρια μετά τον εμβολιασμό της.
Ο κ. Γραβάνης ανέφερε πως το εν λόγω σύνδρομο έχει συσχετιστεί με διάφορες ιώσεις «όπως η γρίπη, ο μεγαλοκυτταρός ιός, όπως ο ιός του AIDS, κι έχουμε ήδη αρκετά συμβάντα περιεγραμμένα με το σύνδρομο μετά από λοίμωξη με τον κορoνοϊό. Θα πρέπει οι συνάδελφοι να αποκλείσουν την πιθανότητα προυπάρχουσας ίωσης έξω και πέρα από τον κορoνοϊό με τους άλλους ιούς», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Υπήρξαν περιστατικά, απειροελάχιστα όπως και και κάποια από εμβολιασμούς σε μικρά παιδιά. Η πιθανότητα να υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό είναι πολύ μικρή», τόνισε ερωτηθείς για περιστατικά που το σύνδρομο ήταν αποτέλεσμα εμβολιασμού ακόμα και με το εμβόλιο της γρίπης.
«Πριν προχωρήσουμε σε συσχέτιση του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο σύνδρομο θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα άλλης ίωσης», υπογράμμισε.
Όπως τόνισε μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που εμφανίζουν το σύνδρομο Guillan Barre χρειάζονται πολύ χρόνο 8-12 εβδομάδες για να ανακάμψουν. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της υγείας της νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα.
Ενώ σε περίπτωση συσχέτισης τελικά του εν λόγω συνδρόμου με το εμβόλιο του κορoνοϊού ανέφερε πως: «θα πρόκειται για το πρώτο περιστατικό σε 500.000 εμβολιασμούς».
Ερωτηθείς για το αν μπορεί η νοσηλεύτρια να διεκδικήσει αποζημίωση υπογράμμισε: «ο εμβολιασμός έχει να κάνει και με τη δική μας αποδοχή της διαδικασίας. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι νομικές προεκτάσεις. Αυτό που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν είναι ότι η 100% εξασφάλιση με τοξικότητας δεν υφίσταται. Όπως για κανένα φάρμακο…».