Πληθαίνουν οι φωνές από την επιστημονική κοινότητα που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα κορονοϊού στις αρχές του 2021, το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι και χειρότερο.
"Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας μετά το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα", τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον Real Fm 107,1.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το τρίτο κύμα αναμένεται τον Ιανουάριο. «Μετά τα Χριστούγεννα θα έχουμε και πάλι έξαρση», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα καταστήματα και υπογραμμίζοντας πως αυτό πρέπει να γίνει «πάρα πάρα πολύ προσεκτικά». Ο κ. Σαρηγγιάννης, αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγορας, εξέφρασε τον προβληματισμό του, ωστόσο είπε ότι κατανοεί πως αυτό είναι αδύνατο.
Τον Ιανουάριο αναμένεται τρίτο κύμα του κορονοϊού. Εξαρτάται από το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί μέσα στις γιορτές. Από την άλλη αν δεν ανοίξουν και τα μαγαζιά οι πολίτες θα πέσουν σε κατάθλιψη. Στην Ελλάδα δεν το αντέχουμε αυτό. Το εμβόλιο – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα έρθει στη χώρα μας σταδιακά στις αρχές Φλεβάρη. Οπότε μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχει γίνει το 50-60% των εμβολιασμών" δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Μάλιστα προειδοποίησε ότι "Απόκριες και Πάσχα σίγουρα δεν θα κάνουμε όπως τις άλλες χρονιές. Αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε είναι μία άλλη ιστορία".
Αντίστοιχη ανησυχία εξέφρασε και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. "Μην νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δεν γίνεται διαφορετικά δεν θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ο Γεωργιάδης ανοίξει την οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει φοβάμαι ότι τον Γενάρη - Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» είπε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι πλέον προσβάλλονται από τον κορονοϊό όλες οι ηλικίες.
"Απρόβλεπτη η πανδημία"
"Την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε. Οριστικά, ούτε τα κρούσματα θα έχουν πέσει. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Πόσο βαθιά στον Δεκέμβριο, πόσο θα έχουμε πλησιάσει τις γιορτές, αυτό είναι άγνωστο. Είναι οριακά τα νούμερα για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποια οικονομική δραστηριότητα. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Είμαστε σε ένα πλατώ, ελπίζουμε ότι το επόμενο σκαλοπάτι θα είναι προς τα κάτω" δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας.
"Την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε. Οριστικά, ούτε τα κρούσματα θα έχουν πέσει. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Πόσο βαθιά στον Δεκέμβριο, πόσο θα έχουμε πλησιάσει τις γιορτές, αυτό είναι άγνωστο. Είναι οριακά τα νούμερα για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποια οικονομική δραστηριότητα. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Είμαστε σε ένα πλατώ, ελπίζουμε ότι το επόμενο σκαλοπάτι θα είναι προς τα κάτω" πρόσθεσε.
Η προειδοποίηση του ΠΟΥ
Φόβους για τρίτο κύμα της πανδημίας έχει εκφράσει και ο ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ντέιβιντ Νάμπαρο, κάνοντας λόγο για ελλιπή αντίδραση της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο ειδικός του ΠΟΥ για την COVID-19, προέβλεψε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα. "Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα" της επιδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες.
"Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους", σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.
Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους νέου κορονοϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.
Τα κυλιόμενα lockdown
Η επιστημονική κοινότητα πάντως εκφράζει διαφορετικές απόψεις απέναντι στο ενδεχόµενο κυλιόµενων lockdowns µέχρι την άνοιξη, προκειµένου να περιοριστεί η έκρηξη των κρουσµάτων κορονοϊου. Πολλοί είναι οι επιστήµονες που εισηγούνται στον πρωθυπουργό την εφαρµογή ενός τέτοιου µέτρου, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία των πολιτών όσο και στην οικονοµία.
"Εχουµε προτείνει στον πρωθυπουργό εδώ και µήνες την εφαρµογή επαναλαµβανόµενων lockdowns (τρεις εβδοµάδες κλειστά - δύο εβδοµάδες ανοιχτά) για όλο τον χειµώνα. ∆εδοµένου ότι βρισκόµαστε ήδη σε lockdown, θα πρέπει να ανοίξουµε στο τέλος του µήνα και στη συνέχεια τρεις εβδοµάδες µέχρι των Φώτων να κλείσουµε πάλι. Αυτό βέβαια αποτελεί επιλογή. Αν θα είναι ανοιχτά τα µαγαζιά πριν από τις γιορτές και στις γιορτές να είναι κλειστά ή το ανάποδο, να κρατήσει δηλαδή παραπάνω το lockdown µέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου, να ανοίξει στη συνέχεια και να ξανακλείσει µετά την Πρωτοχρονιά. Αυτή τη στιγµή µελετάµε ποιο είναι το βέλτιστο σχήµα" ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης µιλώντας στη Realnews.
"Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. Κάποια στιγµή ελπίζουµε το lockdown να λειτουργήσει, γιατί υπάρχει και µια αβεβαιότητα, και θα ανοίξουν η κοινωνία και η οικονοµία σε µικρό ή σε µεγαλύτερο βαθµό. Oταν, όµως, ανοίξει η κοινωνία και αρχίσει η κινητικότητα των πολιτών, θα έχουµε πάλι αύξηση των κρουσµάτων. Οταν αυτή η αύξηση υπερβεί κάποιο όριο, θα ξαναπάµε σε περιοριστικά µέτρα. Και αυτό ενδεχοµένως θα γίνει δύο και τρεις φορές ακόµη µέχρι να φτάσουµε στην άνοιξη" δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σύψας.
"Το καλύτερο θα ήταν να µην έχουµε ανοίγµατα και κλεισίµατα της κοινωνίας και της οικονοµίας. Να βρούµε µια κάποια ισορροπία κατά την οποία δεν θα ξεφεύγει η κατάσταση. Για να γίνει αυτό πρέπει να βελτιώσουµε όλοι µας την τήρηση των µέτρων. Μια λύση σίγουρα είναι να ανοίγουµε, όσο µπορούµε να προσπαθούµε να κρατάµε την ισορροπία και, όταν ξεφεύγει η κατάσταση, να κλείνουµε. ∆εν είναι ό,τι καλύτερο και έχει επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Για τα σχολεία υπάρχουν µελέτες που κάνουν λόγο για κατάθλιψη και άγχος στα παιδιά" τόνισε στη Realnews o καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδηµιολογίας και µέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Θεοκλής Ζαούτης.
Κατά των κυλιόμενων lockdowns τάσσεται ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήµιο της Γενεύης, Μανώλης ∆ερµιτζάκης, καθώς θεωρεί ότι είναι καταστροφικά για την οικονοµία, ψυχοφθόρα για τους πολίτες και δήλωση ήττας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για την επίσηµη πολιτεία. Τονίζει ότι κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόµενο, ωστόσο "το lockdown δεν µπορεί να αποτελεί εθνική στρατηγική". "Οσο περισσότερα lockdowns κάνουµε, τόσο περισσότερο δηλώνουµε την αδυναµία µας να συγκρατήσουµε τον ιό. Για εµένα, είναι προφανές ότι το lockdown µπλοκάρει τον ιό, είναι όµως µια ήττα" ανέφερε στη Realnews. Σύµφωνα µε τον κ. ∆ερµιτζάκη, εάν υπάρξει µια σχετική βεβαιότητα ότι τα κρούσµατα µειώνονται, κάτι που θα φανεί κατά την τελευταία εβδοµάδα του Νοεµβρίου, τότε µε προσεκτικό τρόπο και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και τα µέτρα προστασίας µπορεί να ανοίξει η αγορά όσο πιο οριζόντια γίνεται, αλλά συντεταγµένα και µε συγκεκριµένους όρους. Mε µάσκες παντού και µε περιορισµό της κυκλοφορίας το βράδυ.