Κοινωνία

Κορονοϊός: Στο τραπέζι καθολικό lockdown και περιορισμός των SMS

Πιο κρίσιμες από ποτέ θεωρούνται οι επόμενες 10 ημέρες για τη μάχη κατά του κορονοϊού κι ενώ από σήμερα το βράδυ τίθεται σε ισχύ και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας (9 με 5).

Σε περίπου 5-6 μέρες θα υπάρξει η πρώτη σοβαρή αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του lockdown, καθώς και ο αντίκτυπός τους στον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας.

Ενώ σε ένα δεκαήμερο από σήμερα θα φανούν δύο πράγματα: πρώτον, εάν η κατάσταση θα είναι πλέον διαχειρίσιμη όσον αφορά στο σύστημα υγείας και δεύτερον, ποια είναι η προοπτική για την άρση της καραντίνας.   

https://www.youtube.com/watch?v=pSeddOCTfbk&t=25s

Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι 

Έως τότε, δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης και νέων, πρόσθετων μέτρων, όπως π.χ. η αναστολή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων ή άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων και η αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού της τηλεργασίας από το 50% στο 70%. Όπως εξηγούν από την κυβέρνηση, το φαινόμενο είναι δυναμικό και άρα αξιολογείται καθημερινά τόσο από τους ειδικούς όσο και από την κυβέρνηση, η οποία καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις.   

Missing περιεχόμενο.

  
Aυτά τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι τα εξής: 


Το πρώτο σενάριο είναι να πάμε σε καθολικό lockdown, ένα lockdown τύπου Μαρτίου σε όλη τη χώρα. Ετσι, αν φτάσουμε σε αυτό το καθολικό lockdown, τα μέτρα θα είναι:

  • Να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία (σ.σ. το άφησε ανοιχτό και ο Βασίλης Κικίλιας)
  • Να μπει «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες
  • Να κλείσουν τα σύνορα
  • Να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις, δηλαδή τα 6 sms (κωδικοί) στο 13033 να γίνουν τρία 

Το σχέδιο καραντίνα έως τον Μάρτιο 


Αν τα κρούσματα δεν μειωθούν, τότε είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο καραντίνα μέχρι και τον Μάρτιο, όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο OPEN, στις 8 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής είχε εκτιμήσει ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Όπως είχε πει, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια. 

Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρίσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν θα αποφασιστεί καθολικό lockdown ή πιο σκληρά μέτρα για τη Θεσσαλονίκη ή παράταση του lockdown ως έχει θα γίνει γνωστό σύντομα και θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ.

https://www.youtube.com/watch?v=JgCHGVG3FXo&t=3s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ