Κοινωνία

Ούτε ιερό ούτε όσιο! Φωτιά σαν της Μόριας στον καταυλισμό μεταναστών της Σάμου

Την στιγμή που η Σάμος παλεύει με τις πληγές που άφησε πίσω ο πρόσφατος μεγάλος σεισμός ένα περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα στον καταυλισμό των μεταναστών. Μια φωτιά «άναψε» ξανά στο στρατόπεδο των μεταναστών θυμίζοντας τα προ μηνών περιστατικά στην Μόρια της Λέσβου.

Αναλυτικότερα, μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα στρατόπεδο μεταναστών στο ελληνικό νησί της Σάμου . Το θέμα “θάφτηκε” από την πλειονότητα των ΜΜΕ! Πήρε όμως διαστάσεις σε ξένα μέσα ενημέρωση... Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε σκόπιμα. Τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο καταφύγιο μεταναστών στην Ελλάδα, στο νησί της Λέσβου, είχε καταστραφεί με τον ίδιο τρόπο μετά από πυρκαγιά που ξεκίνησε από τους μετανάστες.

Η πυροσβεστική έθεσε σχετικά γρήγορα υπό έλεγχο τη φωτιά. Πολλοί μετανάστες έπρεπε να απομακρυνθούν αφού υπήρξαν υλικές ζημιές σε αρκετές σκηνές. Περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι ζουν στον καταυλισμό στο Βαθύ στη Σάμο. Ο χώρος χτίστηκε αρχικά για να φιλοξενήσει λιγότερες από 650 ψυχές.

Η πυρκαγιά λέγεται ότι προκλήθηκε από έκρηξη φιάλων αερίου σε κουζίνα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο στο Βαθύ, η φωτιά ξεκίνησε σκόπιμα. Ο ίδιος υποστηρίζει την άμεση μεταφορά των μεταναστών στην ελληνική ηπειρωτική χώρα.

Σε σχόλιό του ο Philppe Leclerc, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σχετικά με τη φωτιά στο ΚΥΤ της Σάμου ανέφερε:

«Η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου, τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Η καταγραφή των καταλυμάτων που έχουν επηρεαστεί από τη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι στο πεδίο βοηθούν τις αρχές να καλύψουν τις ανάγκες όσων αιτούντων άσυλο έχουν πληγεί και να διαθέσουν σκηνές και είδη βοήθειας, όπως κουβέρτες, υπνόσακους και άλλες προμήθειες. Εκτιμάται ότι 500 με 600 άτομα βρίσκονται σε διαδικασία λήψης βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

Από τη φωτιά έχει καταστραφεί ένα αριθμός από οικίσκους (container), μια προκατασκευασμένη αποθήκη για είδη πρώτης ανάγκης και κάποια αυτοσχέδια καταλύματα. Η υπηρεσία ημερήσιας τροφοδοσίας στο ΚΥΤ θα συνεχίσει από άλλη τοποθεσία, καθώς καταστράφηκε το υπόστεγο διανομής τροφίμων.

Ο συνολικός πληθυσμός του ΚΥΤ στο Βαθύ είναι πάνω από 3.900 άτομα, η πλειονότητα των οποίων κατοικεί έξω από τον χώρο του επίσημου κέντρου, που επηρεάστηκε από την πρωινή φωτιά.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει τη διεξαγωγή έρευνας για να εξακριβωθεί η αιτία της φωτιάς. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να υποστηρίζει τη μεταφορά ανθρώπων από τη Σάμο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής.»

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...