Ανανέωση:
Στις διευκρινήσεις της, συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία αναφέρει ακριβώς τα εξής: «Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές. Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές».
Αρχικό κείμενο
Κλειστά θα είναι τα καταστήματα που εξυπηρετούν τους μέσω take away από τις 20:30, λόγω των νέων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας εν μέσω lockdown λόγω του κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, κάτι που ωστόσο δεν διευκρινίστηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων.
Αυτό διευκρινίζει η Πολιτική Προστασία μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, από την Παρασκευή 13/11 σε όλη τη χώρα.
Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση ή διάψευση από την Πολιτική Προστασία για τη συγκεκριμένη πληροφορία.
Σε αντίθεση με το take away, δεν τίθεται θέμα με το delivery, το οποίο θα συνεχίσει κανονικά τη δραστηριότητά του, χωρίς περιορισμούς λόγω της ώρας.
Ο νέος περιορισμός στις μετακινήσεις τίθεται σε εφαρμογή από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και αφορά τις ώρες μεταξύ 21:00 το βράδυ και 05:00 το πρωί.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατά την έκτακτη ενημέρωση από την Θεσσαλονίκη, είπε πως η έξοδος από το σπίτι για το διάστημα 21:00 - 05:00 επιτρέπεται για τους εξής λόγους:
- Βόλτα με κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από το σπίτι
- Μετακίνηση για εργασία
- Μετακίνηση για λόγους υγείας
"Βόμβες" από τον Στέλιο Πέτσα
Αποκαλυπτικός ήταν ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του, μετά την έκτακτη ενημέρωση που ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα, αυστηρότερα μέτρα εν μέσω lockdown.
“Είμαστε εδώ και αρκετές ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας με αυξημένα μέτρα. Παρόλα αυτά, τα κρούσματα είναι υψηλά, ειδικά σε Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να σκληρύνουμε τα μέτρα” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega για τον κορονοϊό, ο κ. Πέτσας τόνισε πως “θα έλεγα ότι τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν υψηλότερη κινητικότητα από ό, τι θα δικαιολογούσε η περίσταση. Τα SMS είναι περισσότερο αυξημένα από ό, τι στο πρώτο lockdown“.
Ερωτηθείς αν φταίνε οι πολίτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως “κανείς δε φταίει όταν είναι σε ένα τέτοιο καθεστώς τόσους μήνες. Υπάρχει κόπωση, η οποία εκφράζεται με μια γενική χαλάρωση, είτε αυτό αφορά την κίνηση στους δρόμους, είτε τις συνθήκες στην Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρηγορότερα”.
Αυστηρότερα μέτρα αν δεν αποδώσουν αυτά
“Πότε περιμένουμε το επόμενο βήμα;” ρωτήθηκε στην συνέχεια ο κ. Πέτσας, ο οποίος απάντησε πως “το βασικό είναι να αντέξει το ΕΣΥ γιατί η πίεση θα κορυφώνεται τις επόμενες 7-10 μέρες, ενώ για τα κρούσματα περιμένουμε επιπέδωση. Μόλις χθες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα προστεθούν 234 νέες κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα εντάσσουμε ακόμη 50 κλίνες ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη. Όσο αυξάνεται η πίεση, τόσο θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ, όσο μπορούμε φυσικά”.
Αναλύοντας τι να περιμένουμε αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 11.11.2020, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως:
- Πρώτον, ενδεχομένως να έχουμε περιορισμό έτι περαιτέρω των μετακινήσεων
- Δεύτερον, περιορισμό λειτουργίας σχολείων αλλά και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν σήμερα και ίσως αυτό αλλάξει.
“Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος”, συνέχισε, ενώ άφησε… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown (σ.σ. θυμίζουμε έχει ανακοινωθεί ότι έχει ισχύ μέχρι τις 30/11) λέγοντας: “Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο”.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν άργησε η κυβέρνηση να λάβει πιο δραστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά: "Δεν υπήρχε καμία πίεση, αντιθέτως ο πρωθυπουργός πάντα έβαζε την πίεση στους ειδικούς και τους τοπικούς φορείς. Όμως το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι είναι πολύ εύκολο από ένα μικρό κυματισμό να περάσεις σε ένα μεγάλο κύμα που μπορεί να γίνει τσουνάμι”, απάντησε ο κ. Πέτσας στο ερώτημα αν υπήρξε αργοπορία για την συμπρωτεύουσα, ενώ απαντώντας στο αν είναι κίνηση πανικού οι νέες ΜΕΘ, είπε: “Όσες κλίνες ΜΕΘ και να έχει ένα σύστημα, ποτέ δεν θα είναι αρκετές αν δεν ελέγξεις την πανδημία”.