Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: ''Μαύρος'' μήνας ο Σεπτέμβριος με πάνω από 100 θανάτους

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ειδικοί και αρχές μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκε για ακόμα μία ημέρα στη χώρα. Την ίδια ώρα «μαύρος» μήνας αποδεικνύεται ο Σεπτέμβριος, αφού μόλις σε 24 ημέρες έχουν καταγραφεί 100 θάνατοι από τον φονικό ιό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Πέμπτη καταγράφηκαν εννέα θάνατοι εξαιτίας του ιού. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που σημειώνεται τόσο μεγάλος αριθμός θανάτων σε μόλις μια μέρα. Εξ αυτών οι 100 έχουν χάσει τη ζωή τους τις πρώτες 24 ημέρες του Σεπτεμβρίου. Αριθμός που φυσικά τρομάζει τους επιστήμονες στη χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 49 συνολικά στη χώρα, τον Απρίλιο στους 140, το Μάϊο στους 175, τον Ιούνιο στους 206, τον Αύγουστο στους 266 και το Σεπτεμβρίου στους 366 και ο μήνας δεν έχει κλείσει ακόμα.

Στα 342 τα νέα κρούσματα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα. Για ακόμη μια φορά η Αττική κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με 213 κρούσματα σε 24 ώρες. Επίσης 11 κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και 30 στις πύλες εισόδου. 

Οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κορονοϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για τις βραδινές ώρες όπως και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.

Οι δομές Υγείας ενισχύονται διαρκώς για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό αλλά και όσους νοσήσουν με γρίπη και άλλες ιώσεις. Κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ορίζει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων

Τα μέτρα που περιέχονταν στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού «περιείχε» κάποιες από τις επικείμενες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας στο λεκανοπέδιο.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και εφόσον και οι δύο φοράνε μάσκες, η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη. Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για την επέκταση του μέτρου παντού σε εξωτερικούς χώρους.

Η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως είναι οι πλατείες, ή οι ουρές αναμονής για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και είσοδο σε καταστήματα, είναι ήδη υποχρεωτική.

Ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα. Έδωσε με αυτόν τον τρόπο τέλος σε πλήθος διαδόσεων μέσω και διαδικτυακών συζητήσεων σχετικά με επικείμενο κλείσιμο σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα. Ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε πως κλειστά σχολεία σημαίνει και κλειστά μυαλά...

Ακόμη, έδωσε την κατεύθυνση για το νέο μοντέλο εργασίας -τηλεργασία- και ψυχαγωγίας.

«Ξέρουμε ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους. Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά» είπε χαρακτηριστικά.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ