Κοινωνία

Κορονoϊός: 7ημερη «καραντίνα» για όσους επιστρέφουν από διακοπές συστήνουν οι ειδικοί– Νέα μέτρα ακόμη και πριν τη Δευτέρα

Αρνητικό ρεκόρ θυμάτων από τον περασμένο Μάιο σημειώθηκε χτες όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως πέντε άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον ιό, εκ των οποίων δύο ήταν από το Οίκο Ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.

Το παραπάνω αρνητικό ρεκόρ σε συνδυασμό με αυτά που ανακοινώνονται τις προηγούμενες μέρες ως προς τον αριθμό κρουσμάτων κάνουν τους ειδικούς να προειδοποιούν συνεχώς πως χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας.

Μάλιστα η πιθανότητα ενός νέου lockdown ακόμη και στην πρωτεύουσα αν η κατάσταση εκτροχιαστεί παραμένει ένα μακρινό, αλλά ορατό σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, έχουν σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση.

Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν πολλά διάσπαρτα κρούσματα, ενώ τα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, βλέπουν αύξηση στους αριθμούς. 

Επτά μέρες μακριά από τις ευπαθείς ομάδες όσοι γυρίζουν από τις διακοπές


Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος συμβούλεψε τους νέους να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες για επτά μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές.

Για τον Δεκαπενταύγουστο είπε ότι δεν τον φοβάται παραπάνω από τις προηγούμενες μέρες ή την επιστροφή των εκδρομέων.

«Είναι ένας δύσκολος κάβος που θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε με προσοχή και ασφάλεια.», τόνισε.

Όπως είπε καλό θα είναι να κάνουμε τη σκέψη ότι η μη τήρηση των μέτρων φέρνει και οικονομική ζημιά και ζημιά στην υγεία μας.

«Για όποιον δεν ανησυχεί για την υγεία του αλλά για την οικονομία, έχει συμφέρον να τηρήσει τα μέτρα.», ανέφερε στον ΣΚΑΪ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά τους νέους που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού είπε ότι «οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν, γιατί είναι οι δραστηριότητές τους τέτοιες. Είναι όμως και πιο προστατευμένοι από το συγκεκριμένο ιό, γιατί νοσούν ελαφρύτερα. Τους νέους να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους.»

Αυτό που συνιστά ο κ. Εξαδάκτυλος είναι να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό.»

Επίσης, όποιος επιστρέφει από διακοπές για τουλάχιστον 7 μέρες να φορά μάσκα συνεχώς.

Για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Στα πανεπιστήμια θα γίνει χρήση της τεχνολογίας όπου είναι δυνατόν.

Τέλος, έκλεισε με ένα μήνυμα  προς τους νέους. «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε.» 

Σύψας: Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς στην κοινότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα, από την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με όσα είπε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο λοιμωξιολόγος, καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας. Ποιοι αριθμοί θα πρέπει να μας θορυβήσουν περισσότερο, τι θα γίνει με τα σχολεία.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος οι ταξιδιώτες να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, σύμφωνα με τον κ. Σύψα που συμβούλεψε όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να θέσουν τον εαυτό τους σε ένα 7ημερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό.

«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως η επιστροφή του SMS, τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού».

Χτες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση – Δεν αποκλείονται νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα
Τονίζοντας ότι οι ειδικοί «επιτηρούμε συνεχώς την πανδημία». «Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και χθες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση».

Αναφορικά με την έναρξη των σχολείων, ανέφερε πως «δεν έχουμε λάβει ακόμα αποφάσεις για τα σχολεία, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ληφθούν οι αποφάσεις, σίγουρα θα ανοίξουν», τόνισε.

«Σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο φορτίο, θα ανοίξουν σε κανονικές συνθήκες με τα παιδιά να φορούν μάσκα. Σε περιοχές με υψηλό φορτίο (όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) ενδεχομένως τα σχολεία να ανοίξουν όπως άνοιξαν στα τέλη Μάη». 

Ανησυχητική εξέλιξη είναι η ύπαρξη κρουσμάτων σε κλειστές δομές


«Είναι αρνητική εξέλιξη η διασπορά σε κλειστές δομές γιατί εκεί υπάρχει υπερμετάδοση. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη. Παρατηρούμε επίσης ενδοιατρικές διασπορές. Πλέον γίνεται έλεγχος σε όλους τους γιατρούς που γυρνούν από τις διακοπές τους, πριν αναλάβουν υπηρεσία».

Παρέμβαση στην κουβέντα έκανε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Θεόδωρος Τσούχλος που αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενδεχομένως θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

«Ακόμα και αν δεν δυσκολέψουν τα πράγματα, υπάρχει πρόταση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα σχολεία να ανοίξουν εκ περιτροπής ή εξ’ αποστάσεως τα σχολεία», σημείωσε.

Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι υπάρχει η Γ’ Λυκείου, με τους μαθητές από όλη την Ελλάδα να καλούνται να δώσουν πανελλαδικές έχοντας διδαχθεί την ίδια ύλη.

«Πρέπει να καλυφθεί το έξοδο με τις μάσκες, εφόσον είναι απαραίτητο», πρόσθεσε, σημειώνοντας τις ελλείψεις ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς κάτω από ειδικές συνθήκες.

«Τα τεχνικά είναι ζητήματα του Υπ. Παιδείας», απάντησε ο κ. Σύψας.

Σενάρια για νέα μέτρα


«Θα υπάρξει κάποια πρόταση για τα άτομα που θα επιτρέπεται να είναι συγκεντρωμένα ακόμα και σε ανοιχτό χώρο, αλλά δεν έχει σημασία να ζητάμε συνεχώς από την πολιτεία να αστυνομεύει τον πολίτη, αν ο ίδιος δεν αντιληφθεί τον κίνδυνο».

«Περιμένουμε οι πολίτες να κάνουν το καθήκον τους», υπογράμμισε «Τα σενάρια θα είναι εφιαλτικά, το σύστημα υγείας θα πιεστεί», ανέφερε ερωτηθείς για μια πιθανή αρνητική εξέλιξη. 

Ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές Αυγούστου, θα αποδώσουν και θα έχουμε σταθεροποίηση της επιδημίας».

Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο, είναι ο αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών (πέρα από τα κρούσματα και τους θανάτους), σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, που ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, έχουμε 24 διασωληνωμένους, το σύστημα δεν πιέζεται αλλά πρέπει να ανακοπεί η δυναμική της επιδημίας».

204 νέα κρούσματα


Σημειώνεται πως την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 204 νέα κρούσματα, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας.

Για ακόμη μια ημέρα στην Αττική καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων με 64 (66 την Τετάρτη). Μεγάλος αριθμός – αν και μειωμένος σε σχέση με τα 85 κρούσματα της Τετάρτης- καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη με 37, ενώ πέντε εξ αυτών σχετίζονται με τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν 23 εισαγόμενα κρούσματα (από ελέγχους σε πύλες εισόδου και άτομα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο) ενώ ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι 12 κρούσματα ακόμα παραμένουν υπό διερεύνηση.

Αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς


Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στον Αύγουστο οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για αύξηση των νοσοκομείων αναφοράς για περιστατικά COVID-19.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι νέες οδηγίες

Πιο συγκεκριμένα:

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».

Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει  ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων). Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.
Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).

Τα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία αναφοράς


1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ