Οι απάτες μέσω ίντερνετ είναι πλέον ιδιαίτερα συνηθισμένες με την πρόοδο που έχει κάνει η τεχνολογία. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έλυσε άλλη μια τέτοια υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, σε κύκλωμα που χάκαρε τραπεζικούς λογαριασμούς, συμμετείχαν και δύο άνδρες της Αστυνομίας.
Οι δύο αστυνομικοί που συνελήφθησαν κατηγορούνται για συμμετοχή σε σπείρα, η οποία διέπραττε απάτες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποκομίζοντας «κέρδος» το οποίο εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Την υπόθεση αποκάλυψαν αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που συνέλαβαν, εκτός από τους δύο αστυνομικούς και τρεις ιδιώτες, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα τέσσερα πρόσωπα. Ο αστυνομικός είναι από τη Θεσσαλονίκη κι ο άλλος είναι από τη Λαμία.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται ότι αγόραζαν, μέσω ιστοσελίδων του διαδικτύου, «χακαρισμένους» κωδικούς PIN από ΙΒΑΝ τραπεζικών λογαριασμών που ανήκαν σε ιδιώτες. Έπειτα, με τους συγκεκριμένους κωδικούς προέβαιναν είτε οι ίδιοι είτε άλλα πρόσωπα σε διαδικτυακές αγορές ή πλήρωναν λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως για παράδειγμα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ ή ακόμη και λογαριασμούς της Εφορίας.
Η «μίζα» έφτανε στο 30 με 40%
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κύκλωμα εισέπραττε «μίζα» που κυμαινόταν από 30 έως 40% για κάθε διαδικτυακή συναλλαγή. Οι επωφελούμενοι, σύμφωνα με την δικογραφία, φαίνεται πως ξεπερνούν τους 100. Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε στις αρχές του 2019 κατόπιν εγκλήσεων που υπέβαλαν ιδιώτες-θύματα αλλά και ένα τραπεζικό ίδρυμα.
Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης που τους απήγγειλε κατά περίπτωση κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη μέσω υπολογιστή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση (οι δύο πράξεις σε βαθμό κακουργήματος), απάτη σε βαθμό πλημμελήματος, παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα κ.ά.
Στη συνέχεια, παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ειδικό ανακριτή, απ’ όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε θα παραμείνουν υπό κράτηση.
Τι είναι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Με το Π.Δ. 178/2014 προβλέφθηκε η ίδρυση και η διάρθρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έδρα την Αθήνα και η ίδρυση και διάρθρωση Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι αυτοτελής κεντρική Υπηρεσία και υπάγεται απευθείας στον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, αποτελείται από πέντε τμήματα που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου. Έτσι, στη νέα αναβαθμισμένη δομή της αποτελείται από:
α. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Διαχείρισης Πληροφοριών, β. Τμήμα Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής, γ. Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών και Τηλεφωνικών Επικοινωνιών και Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων, δ. Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης και ε. Τμήμα Ειδικών Υποθέσεων και Δίωξης Διαδικτυακών Οικονομικών Εγκλημάτων