Κοινωνία

Απαντήσεις σε ερωτήματα «SOS» για το μηχανογραφικό

Αναρωτιεσαι πώς να συμπληρώσεις σωστά το μηχανογραφικό; Ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις; Πώς να επιλέξεις τη Σχολή που θέλεις; Ποιες Σχολές μάλλον θα δουν φέτος άνοδο; Πόσο επηρεάζει ο κορονοϊός τις βάσεις;

Ο Αποστόλης Τζιανάκης, σύμβουλος Σπουδών στην εταιρία Συμβούλων Σταδιοδρομίας Orientum, απαντά στα ερωτήματα «SOS» των κρίσιμων ημερών.


Ποια είναι η σωστή στρατηγική στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού;


Σωστή στρατηγική στη συμπλήρωση του φετινού Μηχανογραφικού σημαίνει να αποφύγεις να περάσεις σε ένα τμήμα που δεν έχεις κανένα ενδιαφέρον πάνω στο αντικείμενο σπουδών του. Πόσω μάλλον το τμήμα αυτό να βρίσκεται και μακριά από τον τόπο κατοικίας σου.

Τα τρία πράγματα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι:

Συμπλήρωσε το Μηχανογραφικό σου σαν να έχεις γράψει 20.000 μόρια.
Μην κάνεις το λάθος να το κάνεις με βάση τα μόρια των σχολών. Ειδικά φέτος που λόγω απουσίας συντελεστών στα μαθήματα, δεν θα υπάρχει συσχέτιση με τα περσινά μόρια.
Βάλε τα τμήματα στην κατάλληλη σειρά με βάση τα ενδιαφέροντά σου και δες προσεκτικά τα προγράμματα σπουδών.
Τέλος, δήλωσε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές.

Ποια είναι τα σημαντικά «όχι» στη συμπλήρωση του σωστού Μηχανογραφικού;


Ένα πολύ σημαντικό «όχι» είναι να μην προσπαθήσεις να βάλεις τις σχολές του Μηχανογραφικού σε σειρά με βάση τα μόρια των Σχολών.

Έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια πολλά τμήματα να πέφτουν μέχρι και 3.000 μόρια και πολλοί υποψήφιοι να μετανιώνουν γιατί δεν τα συμπεριέλαβαν στις επιλογές τους.

Μην επιλέξεις τα τμήματα με βάση τι επάγγελμα θέλεις να κάνεις. Στα 17 σου προτείνουμε να επιλέξεις ΣΠΟΥΔΕΣ. Έχεις μπροστά σου αρκετό χρόνο να επιλέξεις στη συνέχεια τι θέλεις να κάνεις, να επιλέξεις το κατάλληλο, για σένα μεταπτυχιακό και να αποκτήσεις τα κατάλληλα εφόδια για την αγορά εργασίας.
Μην επιλέξεις σχολές για τις οποίες δεν γνωρίζεις πολλά πράγματα και είναι πολύ εξειδικευμένα εκτός εάν είσαι 100% σίγουρος/η ότι σε ενδιαφέρει.


Όλα όσα έγιναν φέτος, ο κορονοϊός, οι αλλαγές, δείχνουν ότι οι βάσεις θα εκτοξευθούν. Ποιο «λάθος» πρέπει να αποφύγει ένας άριστος μαθητής για να μην χάσει τη σχολή που επιθυμεί;

Οι φετινές συνθήκες κάτω από τις οποίες οι υποψήφιοι προετοιμάστηκαν αλλά και εξετάστηκαν στα μαθήματα των Πανελλαδικών σίγουρα έχουν επηρεάσει τους περισσότερους μαθητές. Η μείωση της εξεταστέας ύλης ήταν ένας σημαντικός παράγοντας αλλά πρέπει να καταλάβουν οι μαθητές -και κυρίως οι γονείς- ότι οι βάσεις καθορίζονται από τρεις παράγοντες:

Από τους εισακτέους κάθε τμήματος
Από το τι έγραψαν οι μαθητές
Από τη ζήτηση, που καταγράφεται τη περίοδο κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων
Άρα, το κύριο λάθος που πρέπει να αποφύγουν οι μαθητές είναι να μην αφήσουν κάποια σχολή που είναι πάνω -ακόμα και πολύ πάνω- από τα μόρια που έγραψαν στις πανελλαδικές, ειδικά φέτος που αναμένεται μια απρόβλεπτη χρονιά όσον αφορά τις βάσεις αλλά και τα γραπτά.

Ποιες σχολές μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν πολύ;


Σίγουρα, οι πρωτοφανείς συνθήκες που βιώσαμε όλοι κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών θα επηρεάσουν και τις επιλογές των υποψηφίων, οι οποίοι θα στραφούν σε τμήματα τα οποία θεωρούνται πιο σίγουρες επιλογές για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, θα δούμε και τμήματα τα οποία παραδοσιακά ήταν σε υψηλές θέσεις στις προτιμήσεις να μην διατηρούν την ίδια δυναμική. Αυξημένη ζήτηση αναμένεται στις Στρατιωτικές Σχολές αλλά και στις Σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας, διότι είναι αυτές που δίνουν τη δυνατότητα άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης. Φέτος, η προκήρυξη της Ελληνικής Αστυνομίας για την εισαγωγή στη σχολή αστυφυλάκων μέσω πανελλαδικών εξετάσεων προβλέπει αύξηση στον αριθμό των εισακτέων κατά 135%, δηλαδή από 310 που εισήχθησαν πέρσι, φέτος θα εισαχθούν 730.

Επίσης, πολλοί υποψήφιοι θα στραφούν στον τομέα της Υγείας καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση στις θέσεις σε νοσοκομεία και υγειονομικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, υπάρχουν επαγγέλματα που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας, προκαλώντας έτσι το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τομείς όπως είναι η Πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά συστήματα.

Μπορείς να προτείνεις μερικές σχολές με πολύ καλή επαγγελματική απορρόφηση που μπορείς να μπεις με μία μέτρια βαθμολογία;
Μπορείς να βρεις πολύ δυνατά τμήματα με όχι πολύ υψηλές βάσεις, με τρομερά προγράμματα σπουδών και αρκετές εναλλακτικές.

Για παράδειγμα, υπάρχουν:

Τα τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης σε Ξάνθη και Χανιά, τα οποία σου δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγου Μηχανικού.
Τα τμήματα Πληροφορικής και ειδικά του ΟΠΑ και του ΠΑ.ΠΕΙ. τα οποία σε βγάζουν και οικονομολόγο.
Το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ όπου υπάρχει κατεύθυνση και για το digital marketing όπου είναι μια τάση της εποχής.
Τα Τουριστικά Τμήματα είναι μια πολύ καλή διέξοδος για το 4ο πεδίο αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι ένα οικονομικό πτυχίο που σε εγγράφει στο Οικονομικό Επιμελητήριο και οι βάσεις που βλέπουμε είναι μαζί με το ειδικό μάθημα. Και, μάλιστα, σε έναν τομέα που είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας.
Και τι γίνεται αν είσαι μέτριος μαθητής αλλά δεν έχεις ιδέα τι θες να κάνεις αλλά πολλές σχολές για να διαλέξεις;
Πρέπει να κινηθείς έξυπνα και να επιλέξεις σχολές με πιο γενικό αντικείμενο σπουδών και να αποφεύγεις πιο εξειδικευμένα τμήματα. Έχε στο μυαλό σου ότι μπορείς να επιλέξεις μέσα στη Σχολή την κατεύθυνση που σε ενδιαφέρει, αλλά και να επιλέξεις ένα από τα πολλά μεταπτυχιακά που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ