Κοινωνία

Κορωνοϊός- φυλακές: Τέλος οι άδειες - Νέα πτέρυγα για κρούσματα

Αναστολή αδειών κρατουμένων και μεταγωγών, απαγόρευση επισκεπτηρίων και μεταφοράς φαγητών και ειδών ρουχισμού, δημιουργία ειδικής πτέρυγας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού 120 κλινών για νοσηλεία κρουσμάτων απέναντι απο το νοσοκομείο και χώρων «καραντίνας» για ύποπτα κρούσματα, διαρκής θερμομέτρηση κρατουμένων και σωφρονιστικών, καθημερινή απολύμανση των φυλακών και εντολή για μεγάλη γενική καθαριότητα μέσα στην εβδομάδα. Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρίας Σοφίας Νικολάου για τη θωράκιση των 34 σωφρονιστικών καταστημάτων όλης της χώρας και την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει να εκπονείται απο τον Φεβρουάριο, να εφαρμόζεται σταδιακά και μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του καθηγητή Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντών και αρχιφυλάκων των φυλακών, αξιωματικών του Μεταγωγών και της Υγειονομικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, απλώθηκε σαν δίχτυ ασφαλείας πάνω απο όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Μέχρι στιγμής η εφαρμογή του κρίνεται επιτυχημένη, με δεδομένο ότι δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού μέσα στις φυλακές όλης της χώρας.

«Από την πρώτη στιγμή που η κρίση έκανε την εμφάνισή της, ήδη από τον Φεβρουάριο, αρχίσαμε να λαμβάνουμε μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας τόσο των κρατουμένων, όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς αυτό αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας. Χρειάστηκε, καθώς κορυφώνεται αυτός ο «πόλεμος», να λάβουμε μέτρα που σε πολλούς «ξένισαν», όπως είναι η απαγόρευση του ελεύθερου επισκεπτηρίου και η απαγόρευση εισόδου ρουχισμού στους κρατούμενους. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να προπαγανδίσουν, αλλά καθαρά προληπτικό. Καθώς, δεδομένου του υπερπληθυσμού στα Καταστήματα Κράτησης, αντιλαμβάνεστε ότι οφείλουμε να είμαστε τριπλά προσεκτικότεροι και να δρούμε ακόμα πιο καθοριστικά και άμεσα. Εξάλλου, τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι υπό την καθοδήγηση του κ.Τσιόδρα και ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι ενημέρωσαν σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία μου, τους διευθυντές όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως και εκπροσώπους των υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ