Κύριλλος ΣΤ
Κοινωνία

Πύθιο Έβρου: Το κενοτάφιο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

Στο ακριτικό χωριό Πύθιο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι λιγοστοί κάτοικοι τα απογεύματα μαζεύονται στο μοναδικό καφενείο του χωριού για να πουν τα νέα τους και να συζητήσουν τα όσα διαδραματίζονται από τις 28 Φεβρουαρίου με τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί επί τουρκικού εδάφους και θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις τακτικές πίεσης που ασκεί στην Ελλάδα. Όλοι αναρωτιούνται πόσο ακόμα θα το τραβήξει. Οι κάτοικοι θυμούνται τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Κύριλλο που θανατώθηκε το 1821 από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη, ενώ στη συνέχεια έριξαν την σορό του στον ποταμό Έβρο.

 

Πύθιο Έβρου

Το χωριό Πύθιο στον Έβρο

Οι κάτοικοι εξιστορούν στον Sputnik την ιστορία του.

του Φανή Χαρίση

Λίγα μέτρα πάνω από το καφενείο, σε ένα στενό δρομάκι, είναι ο κενός τάφος του Πατριάρχη που το 1993 αναγνωρίστηκε ως Άγιος από την Ιερά Σύνορο της Εκκλησίας της Ελλάδας, όμως ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται τα λείψανά του.

 

Τάφος Κυρίλλου ΣΤ'

Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται σήμερα τα λείψανα του Κυρίλλου ΣΤ'

Η ιστορία του Κύριλλου ΣΤ'

Ο Κύριλλος ΣΤ' είχε γεννηθεί στην Αδριανούπολη. Το 1803 εξελέγη Μητροπολίτης Ικονίου ενώ το 1810 ανέλαβε τη Μητρόπολη Αδριανούπολης. Το 1813 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την παραίτηση του Πατριάρχη Ιερεμία Δ'. Το 1818 αναγκάζεται να παραιτηθεί λόγω πιέσεων του Σουλτάνου Μαχμούτ Β', ενώ, λέγεται, ότι υπήρξε σύμβουλος της Φιλικής Εταιρείας. Μετά την παραίτησή του, ο Κύριλλος επέστρεψε στην Αδριανούπολη. Το 1821, στη Μητρόπολη Αδριανούπολης οι γενίτσαροι, κατόπιν εντολής του Σουλτάνου, τον απαγχόνισαν και μετά από τρεις ημέρες τον πέταξαν στο Έβρο ποταμό.

 

εκκλησάκι

Πάνω από τον τάφο του Κυρίλλου υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι

Μέρες μετά, ο Χρήστος Αργυρίου κάτοικος του Πυθίου βρήκε τη σορό του Πατριάρχη μπλεγμένη μαζί με ξύλα στην κοίτη του ποταμού. Όπως λένε οι κάτοικοι, ο Αργυρίου έκρυψε τη σορό του Κυρίλλου πάνω στο κάρο του, την σκέπασε με ξύλα ενώ στη συνέχεια κρυφά την έθαψε στην αυλή του σπιτιού του.

 

Τάφος Κυρίλλου

Ο τάφος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Κυρίλλου

Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τα λείψανά του

«Εκεί που είναι τάφος του ήταν η οικία του Χρήστου Αργυρίου που είχε περισυλλέξει το σώμα του Αγίου (σ.σ. του Πατριάρχη Κυρίλλου που μετά αγιοποιήθηκε από την Ιερά Σύνοδο) όταν τον κρέμασαν οι Τούρκοι και τον έριξαν στον ποταμό Έβρο. Το έθαψε στην οικία του και αργότερα έφτιαξαν εκεί τον τάφο του και τώρα είναι κενοτάφιο», δήλωσε στο Sputnik o δημοτικός σύμβουλος Διδυμοτείχου, Ιωάννης Σαρσάκης. Το Πύθιο ανήκει διοικητικά στο Διδυμότειχο.

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται σήμερα τα λείψανα του Κυρίλλου ΣΤ'.

«Είναι άγνωστο, δεν ξέρει κανείς. Όταν απελευθερώθηκε, ακριβώς πριν 100 χρόνια, η Θράκη και η Ανατολική Θράκη είχαν απελευθερωθεί. Τότε, είχαν μεταφερθεί τα λείψανα στην Αδριανούπολη. Δύο χρόνια, όμως, κράτησε αυτή η απελευθέρωση, οπότε, μετά το 1922, με την καταστροφή, κάποιος φέρεται να τα πήγε κάτω στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη. Είχε ψάξει ο πρώην Διδυμοτείχου, μακαριστός Νικηφόρος αλλά δεν μπόρεσε να βρει τίποτα. Είναι άγνωστο πού βρίσκονται τα λείψανά του», κατέληξε ο κ. Σαρσάκης.

Οι κάτοικοι του Πυθίου θα ήθελαν να βρεθούν και να επιστρέψουν στον τάφο.

 

κάτοικος Πυθίου

Ο κ. Πασχάλης κάτοικος Πυθίου

«Πρέπει να βρεθούν τα λείψανα και να τα φέρουν εδώ στο χωριό μας», είπε στο Sputnik ο κ. Πασχάλης κάτοικος Πυθίου, δείχνοντάς μας τον τάφο του Κυρίλλου.

Πάνω από τον τάφο του Κυρίλλου υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι, το οποίο οι κάτοικοι φροντίζουν καθημερινά, ενώ είναι πάντα ανοιχτό για όποιον επισκέπτη θέλει να ανάψει ένα κεράκι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ