“Λέμε ναι στη διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα εντός των καταστημάτων έπρεπε να κοπεί και καλώς απαγορεύτηκε. Εμείς ως σωματείο σεβόμαστε τους καταναλωτές και ένα παραπάνω τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Όμως αν δεν προβλεφθεί και αν δεν διαμορφωθεί χώρος για όσους επιθυμούν να καπνίσουν εκτός του καταστήματος θα έχουμε περαιτέρω συρρίκνωση του κύκλου εργασιών μας” τόνισε η κ. Κωνσταντίνου.
Η κάθε επιχείρηση απασχολεί κατά μέσο όρο 15 εργαζόμενους την ημέρα. Πλέον από τους 15 οι 3 θεωρούνται περιττοί επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ και αποκάλυψε ότι πλέον οι υπάλληλοι παραιτούνται από μόνοι τους. “Δεν περιμένουν να απολυθούν διότι βλέπουν ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του”.
- Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου οι καφετέριες στις συνοικίες καταγράφουν κατά 70% πτώση του τζίρου τους, τα καταστήματα στο κέντρο (μπαρ κλπ) καταγράφουν πτώση 50% ενώ σε γενικές γραμμές η πτώση του τζίρου ανέρχεται στο 40%.
- “Το πρώτο κύμα απολύσεων στη Θεσσαλονίκη έγινε τον Ιανουάριο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποθεματικά, εμείς κάναμε τις κινήσεις μας ως σωματείο, εντοπίσαμε το πρόβλημα ως κατεπείγον και προσφύγαμε στο ΣτΕ. Το θέμα θα εκδικαστεί στις 20 Μαρτίου.”. Η κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να πληρώσει τα ενοίκιά του, τις υποχρεώσεις του προς το δήμο για την κατάληψη εξωτερικού – κοινόχρηστου χώρου, τις ασφαλιστικές εισφορές του, τους προμηθευτές του, τους μισθούς των εργαζομένων. “Σκεφτείτε ότι οι επιχειρήσεις κατά μέσο όρο απασχολούν 15 εργαζόμενους. Ακόμη και το πιο μικρό κατάστημα που έχει 2 διανομείς και τους παρασκευαστές εντός του μαγαζιού είναι με 15 άτομα” πρόσθεσε η κ. Κωνσταντίνου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, με δηλώσεις του στο thesseconomy επεσήμανε ότι η πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης κυμαίνεται 40%-60%.
- “Οι συνοικιακές περιοχές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και το πρόβλημα αυτό θα διογκωθεί ως το τέλος της χρονιάς. Θα δείτε ότι θα κλείσουν πολλά μαγαζιά. Θα καλυτερεύσει ο καιρός, θα βγαίνει ο κόσμος έξω, τα μικρά μαγαζιά που δεν έχουν την ικανότητα να φιλοξενήσουν πολύ κόσμο θα απορροφήσουν πελάτες τα μεγαλύτερα μαγαζιά και εκ των πραγμάτων αυτά θα κλείσουν, δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα συνοικιακά καφέ και τα μπαράκια. Η εστίαση ως εστίαση δεν έχει μεγάλο πρόβλημα, η μείωση πελατείας κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%” τόνισε ο κ. Φιλοκώστας.
- Ο κ. Φιλοκώστας ανέφερε χαρακτηριστικά “θα σας πω ένα νούμερο που έχασε δουλειά είτε λόγω απολύσεων είτε λόγω αδυναμίας πρόσληψης, είναι 2000 με 3000 άτομα”.
Αυτό που ζητά η Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης είναι να επιτρέπεται το κάπνισμα στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. “Υπάρχουν ήδη εξωτερικοί χώροι που έχουμε διαμορφώσει σύμφωνα με τις εντολές της προηγούμενης κυβέρνησης, είχαμε κάνει εξωτερικούς χώρους για τους καπνίζοντες και ξαφνικά αφού ξοδέψαμε κάποια χρήματα για να γίνουν, ήρθε η νέα κυβέρνηση και είπε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα παντού. Όταν υπάρχει εξωτερικός χώρος γιατί να μην επιτρέπεται το κάπνισμα;” διερωτήθηκε ο κ. Φιλοκώστας και τόνισε ότι τα μέλη της ένωσης είναι υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου αλλά ζητούν να διαμορφωθούν εξωτερικοί χώροι για να διορθωθεί το πρόβλημα της πτώσης του τζίρου και των απολύσεων.