Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας δήλωσε: “Σήμερα το βράδυ πραγματοποιήθηκε «κυβερνοεπίθεση» σε κυβερνητικά sites με τη μέθοδο του DDoS (σ.σ. Distributed Denial of Service – Διανομή Άρνησης Εξυπηρέτησης). Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν στην δυσλειτουργία συγκεκριμένων ιστοσελίδων”.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: “Άμεσα ενεργοποιήθηκαν αντίμετρα περιορισμού της κίνησης. Η κανονική λειτουργία επανήλθε, χωρίς καμία άλλη τεχνική συνέπεια, μετά από εντατικές προσπάθειες εξειδικευμένων ομάδων αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών”.
“Έπεσαν” κυβερνητικά sites
Υπενθυμίζεται πως από τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης (23.1.2020) και για περίπου δύο ώρες η πρόσβαση σε sites της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων ιστοσελίδων, ήταν αδύνατη, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι επρόκειτο για νέο “χτύπημα” χάκερς, σενάριο που τελικώς επιβεβαιώθηκε.
Μεταξύ των sites που “έπεσαν” ήταν των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, τα sites της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αλλά και η ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού.
Έτσι εμφανιζόταν το site του Πρωθυπουργού:
Δείτε πως εμφανιζόταν και η πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών:
Μία ομάδα χάκερ από την Τουρκία υποστήριξε σε σελίδα της στο facebook ότι ευθύνεται για το ότι “έπεσε” η ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς προς το παρόν να επιβεβαιώνεται.
Παρ΄ όλα αυτά, τα προβλήματα στη λειτουργία ελληνικών κυβερνητικών ιστοσελίδων αποκαταστάθηκαν λίγα λεπτά μετά τις 23:00 το βράδυ, χωρίς να έχουν γίνει, επισήμως, γνωστοί οι λόγοι της “κατάρρευσης”.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγα 24ωρα, Τούρκοι χάκερς είχαν προχωρήσει σε κυβερνοεπίθεση και είχαν “ρίξει” τις ιστοσελίδες της Βουλής, της ΕΥΠ, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Χρηματιστηρίου, αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών.