Κοινωνία

Διεθνής Ημέρα Μεταναστών: Διπλασιασμός των ροών το 2019 - Δεινοπαθεί η Ελλάδα

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μεταναστών και το μέγιστο αυτό ζήτημα ταλανίζει την χώρα μας και την Ευρώπη. Σύμφωνα με νέα στοιχεία οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη από την Τουρκία σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2019.

70.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία φέτος, σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση της ΕΕ, προκαλώντας ορισμένους να αναρωτηθούν εάν η συμφωνία προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έχει καταρρεύσει εντελώς.

Η εμπιστευτική έκθεση της ΕΕ δείχνει ότι ο αριθμός των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που έχουν περάσει με επιτυχία στην ΕΕ από την Τουρκία φέτος σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ της  Die Welt.

Από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, 70.002 μετανάστες από την Τουρκία έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας αύξηση 46% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Περίπου 68.000 από αυτούς τους μετανάστες πήγαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου. Σήμερα, οι περισσότεροι ζουν στα υπερσυμπιεσμένα μεταναστευτικά στρατόπεδα στα νησιά της Ελλάδας. Οι υπόλοιποι μετανάστες λέγεται ότι έχουν πάει στην Ιταλία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Το 30% των νέων αφίξεων προέρχεται από το Αφγανιστάν, ενώ ο αριθμός αιτήσεων ασύλου από τη Συρία ήταν μόλις 14%. Οι Πακιστανοί, οι Ιρακινοί και οι Τούρκοι πολίτες αποτελούσαν το 9,5%, το 8% και το 5% των αιτούντων άσυλο.

Τα κέντρα υποδοχής των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου της Ελλάδας έχουν υποστεί έντονη πίεση κατά το παρελθόν έτος. Για να αντιμετωπίσει τη συνεχή εισροή νέων αφίξεων, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα με τις γνωστές αντιδράσεις που καταγράφηκαν από τις τοπικές κοινωνίες.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως τα μέσα Δεκεμβρίου, 34.000 μετανάστες μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα ώθησε πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς να αναρωτηθούν εάν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει ξεπεραστεί εξ ολοκλήρου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Τουρκία υποχρεούται να πάρει πίσω τους μετανάστες που έχουν περάσει από το έδαφός της για να φτάσουν στην Ευρώπη και να αποτρέψει τη διέλευση των μεταναστών στην Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει στην Τουρκία 6 δισ. Ευρώ για να βοηθήσει με τη κρίση των Σύριων προσφύγων. Παρά την πληρωμή της ΕΕ η Άγκυρα διαμαρτύρεται συνεχώς ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν κάνει αρκετά.

"Έχει αναφερθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τουρκικές περιπολίες δεν παρενέβησαν και μάλιστα έσπρωξαν προσφυγικά σκάφη σε ελληνικά ύδατα αφού ενημερώθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή», δηλώνει η εμπιστευτική έκθεση της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ