«Μπλόκο» στις παράνομες ελληνοποιήσεις και ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, με την εγκατάσταση στις τελωνειακές πύλες εισόδου της Ελλάδας ειδικών ανιχνευτών scanner, που θα ελέγχουν όλα τα αγροτικά προϊόντα που μπαίνουν στη χώρα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος - Αγρότης» μιλά για το σχέδιο που βάζει φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις, ενώ αναφέρει πως βρίσκεται προ των πυλών η υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Κόστος παραγωγής, φορολογία και Ασφαλιστικό δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικό για τον αγροτικό κόσμο που σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας που πλήττει τις αγροτικές επιχειρήσεις, καθιστά την παραγωγή μη ανταγωνιστική. Τι εργαλεία έχετε διαθέσιμα;
Από τον συνδυασμό του νέου φορολογικού και του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος, η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από το 85% όσων έχουν αγροτικό εισόδημα, θα έχουν είτε μηδενική επιβάρυνση σε σχέση με ό,τι πλήρωναν είτε και κάποιο όφελος.
Το κόστος παραγωγής είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τους Ελληνες αγρότες το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια τη δομή του αγροτικού χώρου και της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί για να τα αλλάξεις αυτά από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει και γίνονται πράγματα από τη δική μας διακυβέρνηση.
Για το κόστος παραγωγής στη μεν φυτική παραγωγή το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους αποτελεί η δαπανούμενη ενέργεια στη δε ζωική παραγωγή οι ζωοτροφές. Ηδη γίνονται προσπάθειες με όλα τα συναρμόδια υπουργεία που αφορούν τη βελτίωση της αποδοτικότητας πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και διαχείρισης των υδάτων στον αγροτικό χώρο, των κανόνων κοστολόγησης και οι οποίες προσπάθειες θα καταλήξουν σύντομα σε νομοθετικές ρυθμίσεις ή παρεμβάσεις.
Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων που τροφοδοτεί ένα όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
Παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις ελληνοποιήσεις. Εχουν ήδη αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας θα έχουν εγκατασταθεί σε τέσσερις πύλες εισόδου της χώρας μας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα μας.
Παράλληλα, δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση τη νομοθετική μας πρόταση-σταθμό για τον χώρο της κτηνοτροφίας, για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει: τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας.
Πολλοί αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αντιμετωπίζουν την κάρτα αγροτών με δυσπιστία, θεωρώντας ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο κατάσχεσης του εισοδήματος και των επιδοτήσεών τους...
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κάρτα του αγρότη αποτελεί μία πραγματική κατάκτηση του αγροτικού χώρου, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που βρίσκεται η χώρα. Ουσιαστικά εξασφαλίσαμε χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για την κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση, βάζοντας ως εγγύηση μέρος της βασικής ενίσχυσης που λαμβάνουν.
Η εγγύηση αυτή σαφέστατα καλύπτεται είτε από άλλα μελλοντικά έσοδα του παραγωγού είτε από τις υπόλοιπες ενισχύσεις που λαμβάνει ο παραγωγός. Είναι αυτονόητο πως η χρήση του συγκεκριμένου θεσμού είναι καθαρή επιλογή των παραγωγών, όμως διερωτώμαι αν υπήρξε ποτέ επιτόκιο γύρω στο 4% στον αγροτικό χώρο.
Υπάρχει κίνδυνος να ισοσκελιστούν τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί από τα «πακέτα Χατζηγάκη» με τις κοινοτικές επιδοτήσεις;
Είναι γνωστό ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν δοθεί πολλές μάχες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιβαρυνθεί όσο το δυνατόν μικρότερο μέρος των αγροτών με το μικρότερο δυνατό ποσό επιστροφής καθώς με τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν τα συγκεκριμένα χρήματα στους αγρότες δημιούργησαν πολλά νομικά και θεσμικά κενά στη χώρα μας.
Ακόμα και μέχρι τώρα, συνεχίζονται οι πιέσεις για την περαιτέρω μείωση του ποσού επιστροφής, δεδομένων και των οικονομικών της χώρας μας. Μέχρι στιγμής έχουμε εξασφαλίσει την επιβάρυνση ενός μικρού μέρους των αγροτών που έλαβαν τα χρήματα αυτά και για ένα συγκριτικά μικρό ποσό σε σχέση με όσα έλαβαν.
Εκφράζονται παράπονα ότι καθυστερούν να προσέλθουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις κακοκαιρίες. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Είναι γεγονός ότι εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων υπέστησαν ζημιές πάρα πολλές γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες. Ηδη έχει δοθεί εντολή στον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις να πραγματοποιηθούν άμεσα. Αυτή την ώρα βρισκόμαστε στη φάση της διαπίστωσης και της εκτίμησης των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος.
Παρ’ όλα αυτά εμφανίζονται δύο κύρια προβλήματα στο εκτιμητικό έργο: αυτό της έλλειψης προσωπικού και αυτό της αδυναμίας προσέγγισης των εκτιμητών στις μονάδες που υπέστησαν τις ζημιές, καθώς η προσπέλαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Για το πρώτο θέμα ήδη έχει δρομολογηθεί λύση με την πρόσληψη 197 εποχιακών γεωτεχνικών. Αναφορικά με το δεύτερο, η συμβολή της κάθε περιφέρειας και του κάθε δήμου θα πρέπει να είναι αρωγός στην όλη προσπάθεια του εκτιμητικού έργου.