Κοινωνία

Διαρροή επικίνδυνων αερίων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας - Τουλάχιστον 7 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Έκθεση επί μακρόν, τόσο ασθενών όσο και εργαζομένων, σε επικίνδυνα αέρια στα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν εκδηλώσει συμπτώματα αναπνευστικά και κάποιοι εξ αυτών χρειάστηκαν ακόμη και νοσηλεία.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως τονίζει η Ομοσπονδία των εργαζομένων του ΕΣΥ η διοίκηση του νοσοκομείου και της αρμόδιας 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας επιχειρούν να κουκουλώσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το προσωπικό των Εργαστηρίων αισθανόταν δυσφορία στο χώρο του Ανοσολογικού εργαστηρίου για αρκετό διάστημα. Στις αρχές Νοεμβρίου μία υπάλληλος με έντονη δυσφορία επισκέφτηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου δύο φορές. Τη δεύτερη φορά κρίθηκε σοβαρή η κατάστασή της και παρέμεινε στη Βραχεία Νοσηλεία. Στη συνέχεια εισήχθη στην Παθολογική Κλινική για Νοσηλεία.
Τις επόμενες ημέρες πάλι στο χώρο του Ανοσολογικού Εργαστηρίου υπήρξε δεύτερο συμβάν, λόγω διαρροής αερίου. Τρεις υπάλληλοι αισθάνθηκαν έντονη δυσφορία και επισκέφθηκαν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου. Κρίθηκε σοβαρή η κατάστασή μιας υπαλλήλου και εισήχθη για Νοσηλεία στη Παθολογική Κλινική.

Μετά τις σχετικές διαμαρτυρίες, η Διοίκηση κάλεσε ειδικό εξωτερικό συνεργείο για έλεγχο το οποίο αφού έλαβε δείγματα τα απέστειλε για έλεγχο σε εργαστήριο της Γερμανίας. Στο μεταξύ, μετά από λίγες ημέρες ένας ακόμη υπάλληλος αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και μετέβη στο ΤΕΠ για εξέταση, όπου και του δόθηκε 3ήμερη αναρρωτική άδεια, καθώς η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή. Ακολούθησε άλλο ένα παρόμοιο περιστατικό, με χορήγηση 2ήμερης αναρρωτικής άδειας.

Όσο οι μέρες περνούσαν η κατάσταση επιδεινώνονταν, αφού μετά τις 15 Νοέμβρη στο χώρο που στεγάζεται ο νέος Αξονικός Τομογράφος τόσο ασθενείς όσο και υπάλληλοι παραπονούνται για έντονη δυσφορία και εκδηλώνουν τάση προς έμετο. Ένας ακόμη εργαζόμενος μεταβαίνει τότε στα ΤΕΠ. Για δυσφορία στο χώρο εργασίας παραπονιέται, ταυτόχρονα, ένας υπάλληλος στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας, ενώ ανάλογα συμβάντα παρατηρούνται στο Αιματολογικό-Αιμοδοσία, στο Ακτινοδιαγνωστικό, στο χώρο του παλαιού αξονικού Τομογράφου και το Βιοχημικό. Η Γιατρός Εργασίας καταγράφει «ήπια δηλητηρίαση» και συστήνει στο προσωπικό να φορά ειδικές μάσκες -που σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ μέχρι σήμερα δεν έχουν χορηγηθεί- να εργάζεται με τα παράθυρα ανοικτά και να φορά γυαλιά που προστατεύουν από σταγονίδια αντιδραστηρίων.

«Μετά τις έντονες αντιδράσεις του Σωματείου και των Εργαζομένων, η Διοίκηση ενημέρωσε ότι πράγματι υπάρχει συνεχιζόμενη διαρροή αερίων. Ενημέρωσαν προφορικά τους υπαλλήλους (χωρίς να επιδείξουν γραπτώς τις μετρήσεις του εργαστήριου της Γερμανίας και μάλιστα από τα πρώτα συμβάντα δυσφορίας που ήταν πιο ήπια) ότι έδειξαν Βουτάνιο στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Η ΠΟΕΔΗΝ απευθύνει τέσσερα ερωτήματα προς Υπουργούς Υγείας:

1. Είναι ασφαλής η υγεία του προσωπικού των εργαστηρίων, που συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά και των ασθενών που υποβάλλονται σε διαγνωστικές υπηρεσίες;
2. Προτίθεται η Διοίκηση να κλείσει τα συγκεκριμένα Τμήματα, όπως έπραξε με το Ανοσολογικό Εργαστήριο; Δεν γίνεται να υπάρχουν εργαζόμενοι και Ασθενείς δύο ταχυτήτων. Άλλοι (προσωπικό και Ασθενείς) να προστατεύονται και άλλοι να κινδυνεύουν κατ’ εξακολούθηση. Εάν δεν υπάρχει κίνδυνος όπως διατείνεται η Διοίκηση, γιατί έκλεισε το Ανοσολογικό Εργαστήριο;
3. Έχουν ερευνήσει, έχουν καταγράψει κρούσματα Νοσηλευόμενων Ασθενών εξαιτίας της διαρροής αερίου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα Εργαστήρια για Αξονική Τομογραφία ή άλλες διαγνωστικές υπηρεσίες;
4. Δύο φορές προσήλθε εξωτερικός συνεργάτης και έκανε δειγματοληψία. Γιατί η δειγματοληψία έγινε αφού δόθηκε προηγουμένως η οδηγία ν’ αερίζονται οι χώροι; Πόσο αξιόπιστες θεωρούνται οι λήψεις αυτών των δειγμάτων;

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει έγγραφη απάντηση του Εργαστηρίου της Γερμανίας» επισημαίνει ο πρόεδρος ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος ζητάει να μάθει αν είναι ασφαλής η υγεία του προσωπικού των εργαστηρίων που συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά και των ασθενών που υποβάλλονται σε διαγνωστικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ