Κοινωνία

Χειμερινή ώρα: Πότε και γιατί γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

Ώρα για... χειμερινή ώρα! Σε λίγο καιρό γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω και κερδίζουμε... μία ώρα επιπλέουν ύπνου!

Μία επιπλέον ώρα ύπνου θα κερδίσουμε το πρωινό της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, οπότε θα αρχίσει να ισχύει η χειμερινή ώρα.

Η ώρα για το χειμώνα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Φέτος θα αλλάξει στις 30 Οκτωβρίου. Στις 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 3:00.

Γιατί όμως μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία;

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, την οποία «συνέλαβε» το 1784, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στη «σπατάλη του φυσικού φωτός».

Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Στην συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να… μείνει.
Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973.

Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα, ώστε να συγκλίνουμε «ωρολογιακώς» με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις. Σήμερα περίπου στις 70 χώρες εφαρμόζουν το μέτρο αυτό.
Έως το 1996 στην Ε.Ε. κάθε χώρα εφάρμοζε το μέτρο αυτό σύμφωνα με τα δικά της «θέλω», ώσπου οι Βρυξέλλες ...ανέλαβαν και οι αλλαγές της ώρας, πλέον, γίνονται ως εξής:

Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ