Η μονομαχία εξοπλιστικών προγραμμάτων Ελλάδας – Τουρκίας, έχει ανέλθει πλέον σε άλλο επίπεδο, και συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα μη επανδρωμένα οχήματα και στις Τρεις διαστάσεις, ενώ την παράσταση κλέβουν πλέον τα όπλα laser .
Η Άγκυρα φαίνεται ότι προχωρά με την αμυντική της βιομηχανία, στην νέα εποχή, των οπλικών συστημάτων τύπου laser (λέιζερ) και εκείνων της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), ενώ η Ελλάδα κατασκευάζει συστήματα κατά Σμηνών drone.
Ξεκινώντας με την χώρα μας, έχουμε σε εξέλιξη ανακοινώσεις πολύ σύντομα για νέο αντι-drone σύστημα που θα αποτελεί εξέλιξη του γνωστού ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ.
Μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο anti-drone σύστημα ανίχνευσης και καταστροφής Σμηνών drones με στόχο φυσικά το τουρκικό πλούσιο οπλοστάσιο.
Παλαιότερες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις είχαν αναφέρει για ένα σύστημα το οποίο «Φανταστείτε 200, 300 ή και 500 drone να έχουν πυρομαχικά πάνω τους και να κάνουν επίθεση. Μπορούν απλά να καταστρέψουν στρατόπεδα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πετρελαϊκές πηγές και δεν είναι εύκολο να τα αναχαιτίζεις με αντιαεροπορικά συστήματα. Αυτό που κατασκευάζουμε στόχο έχει να αχρηστεύει τα ηλεκτρονικά τους συστήματα από απόσταση και μαζικά έτσι ώστε να περιοριστεί η ζημιά».
Έχουν υλοποιηθεί οι πρώτες δοκιμές και το πρόγραμμα βρίσκεται πιθανότατα στην δεύτερη φάση του, για αυτό και δεν θα αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες, λόγω της μυστικότητας του προγράμματος.
Το μόνο που είναι κατανοητό είναι ότι αυτό θα δύναται να μεταφερθεί με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ναυτικά και χερσαία.
Οι μαζικές επιθέσεις από Σμήνη drone, είναι πλέον μια κοινή μέθοδο επίθεσης, η οποία παρατηρείται ειδικά στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως για παράδειγμα σε ενεργειακές υποδομές στην Ρωσία από την πλευρά του Κιέβου.
Το δεύτερο σύστημα είναι λίγο- πολύ γνωστό πλέον και είναι το «Κένταυρος».
Πρόκειται για σύστημα ανίχνευσης και καταστροφής εχθρικών UAV και Drones και ξεκίνησε το 2019, ενώ τώρα έχει τοποθετηθεί και δοκιμαστεί στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τουρκικό laser επί drone
Σύμφωνα τον Κύπριο ειδικό Γιάννο Χαραλαμπίδη και την Σημερινή, έχουμε νέο τουρκικό σύστημα λέιζερ, το οποίο θα ενσωματωθεί σε μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, κυρίως για την αυτοάμυνά τους από drones.
Ένα τέτοιο λέιζερ μπορεί να τρυπά ατσάλι σε μέγεθος μεταλλικού νομίσματος σε απόσταση 500 μέτρων. Το δεύτερο μοντέλο είναι είτε κινητό (Gogberk επί οχήματος) είτε σταθερό. Διαθέτει ραντάρ που είναι ενταγμένο σε ευρύτερο δίκτυο.
Η Τουρκία είχε αποκαλύψει παλαιότερα το σύστημα όπλου λέιζερ JARMOL 5 kW
Το σύστημα λέιζερ JARMOL προορίζονταν για την Τουρκική στρατοχωροφυλακή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2022, από το ινστιτούτο Tübitak Informatics and Information Security Advanced Technologies Research Center (BİLGEM).
Το τουρκικό JARMOL είναι ένα ημιαυτόνομο αμυντικό όπλο UAV ικανό να στοχεύει αυτόματα σε εναέριους στόχους που εγκλωβίζονται από τα ραντάρ, εξουδετερώνοντας εχθρικά UAV με εμβέλεια έως και 2 km με την χρήση λέιζερ 5 kW.
Το ελληνικό όπλο λέιζερ για το οποίο αναμένουμε εδώ και καιρό καλά νέα
Στην έκθεση Defea του 2021, παρουσιάστηκε το Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (High Energy Laser Weapon) που ανέπτυξε με την εταιρεία του Soukos Robots .
Μεταξύ των επαναστατικών χαρακτηριστικών του όπλου είναι ότι δεν επηρεάζεται από τη βαρύτητα, ενώ επιτρέπει την παθητική ανίχνευση και αποθήκευση στόχων, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), θαλάσσιων σκαφών, πυραύλων και ελικοπτέρων.
Πρόκειται για λέιζερ ρομποτικό οπλικό σύστημα που πραγματοποιεί εκπομπή φωτονίων από 5 έως 20 χιλιόμετρα.
“Διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης. Έχει αυτόματο σύστημα ευθυγράμμισης, ενώ διαθέτει τη δυνατότητα προσβολής ανά στόχο ανά δύο με τρία δευτερόλεπτα», είχε εξηγήσει ο κ. Σούκος.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει πίσω του μία 10ετια πλέον εξέλιξης και σύμφωνα με τον δημιουργό του έχει ήδη επιχειρησιακές δυνατότητες.
Ο Μινώταυρος εκπέμπει μία δέσμη laser δημιουργώντας νέφος ιονισμού με αποτέλεσμα ότι εισέρχεται εντός της εμβέλειας να αναφλέγεται. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός του «νέφους» ξεπερνούν τους 3.000 βαθμούς Κελσίου, ενώ η διάμετρος που δημιουργείται εντός του νέφος ιονισμού φτάνει τα 1.000 μέτρα.
Αφορά ένα σύγχρονο ενεργειακό όπλο, της κατηγορίας High Energy Laser Weapon, το οποίο μέσω κατευθυνόμενης ενέργειας μπορεί να “τυφλώσει” ή ακόμα και να καταρρίψει ένα drone και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση.
Σήμερα ο πόλεμος χάνεται ή κερδίζεται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Άρα το μέλλον είναι σίγουρα τα όπλα λέιζερ.