Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Ετοιμάζουμε σμήνη drones SARISA SRS-1A ενώ αναζητούμε ισραηλινά UAV HERON με δυνατότητες SIGINT για το Αιγαίο

Παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας SAS Technology σε επιτελείς του ΓΕΣ, είχαμε στις 18 Ιουλίου 2023, από εκπροσώπους της εταιρείας SAS Technology, σχετικά με το εξοπλισμένο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα UCAV SARISA SRS-1A.

Το drone SARISA SRS-1A μετά την εκτόξευση του πυρομαχικού  "Aihmi" (Αγγλικά "Pinpoint") AHX-1X Stand Off Loitering Munition στις 2 Ιουνίου 2023 και στον Aihmi έχει εισέλθει στο στόχαστρο του ΓΕΣ.

Στόχος των Επιτελών του Στρατού, είναι η δημιουργία σμηνών από οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που θα συνοδεύουν τις χερσαίες δυνάμεις και θα τις υποστηρίζουν σε κάθε αποστολή κατά των εχθρικών δυνάμεων.

Η ικανότητα εξασφαλίζεται από το είδος του τυπικού φορτίου οπλισμού, που στην έκθεση ήταν δύο τυπικές ρουκέτες HYDRA 2,75 ιντσών βεληνεκούς 6-8 χλμ., όπως αυτές που φέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Ωστόσο, το SARISA SRS-1A αντιπροσωπεύει οργανικό εναέριο μέσο αεροπορικής υποστηρίξεως για τον διοικητή ακόμη και τμήματος Πεζικού ή Ειδικών Δυνάμεων.

Μεταφερόμενο “συσκευασμένο” σε κάποιο ελαφρύ όχημα, το SARISA SRS-1A μπορεί να ξεφορτωθεί και σε ελάχιστο χρόνο να απογειωθεί υπό τον πλήρη έλεγχο μέσω του κινητού σταθμού οπλισμού ΜPGS-S3.1, να μεταβεί στο σημείο ενδιαφέροντος και να εξαπολύσει τα όπλα του, προσβάλλοντας τον εχθρό από ικανή απόσταση ασφαλείας για το μικρό τμήμα.

Η ισχύς πυρός δύο ρουκετών 2,75 ιντσών, επιτρέπει πρακτικώς την αιφνιδιαστική εξουδετέρωση μέχρι και δύο ελαφρών τεθωρακισμένων στόχων. Μελλοντικώς, είναι δυνατή και η βολή ρουκετών 2,75 ιντσών κατευθύνσεως λέιζερ, με την κατάδειξη του στόχου να γίνεται είτε από φορητή συσκευή καταδείξεως στόχου λέιζερ από περίπολο Ειδικών Δυνάμεων είτε άλλο αισθητήρα σε χερσαία ή εναέρια πλατφόρμα.

Το ελληνικό μη επανδρωμένο SARISA της ελληνικής SAS Technology είναι πλέον και οπλισμένο. Η βασική τακτική διαμόρφωση του SARISA, αφορά σε διπλή σχάρα εκτοξευτή πυραύλων για τις ρουκέτες HYDRA 70 διαμέτρου 2,75 ιντσών, που μπορούν να φέρουν μεγάλη ποικιλία κεφαλών.

Το SARISA μπορεί να τοποθετηθεί με διάφορες εναλλάξιμες βάσεις ωφέλιμου φορτίου, που επιτρέπουν γρήγορη διαμόρφωση για διαφορετικούς τύπους αποστολών. Μπορεί να διαμορφωθεί ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος, με οπλισμό μάχης εξοπλισμένο με πλατφόρμα ικανή να μεταφέρει διάφορα οπλικά συστήματα.

Τα ελληνικής κατασκευής UCAV αποτελούν το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων μας αλλά και της εξαγωγικής μας στόχευσης προς το εξωτερικό.

Συνάντηση Εκπροσώπων της Εταιρείας «IAI» στο ΓΕΑ

Την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «Ιsrael Aerospace Industries (IAI)», κ. Orna Shemesh (Director, Marketing&Sales, Military Aircraft Group), κ. Σταύρο Τσακιρόπουλο (Εξωτερικός Συνεργάτης), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί της συνέχισης χρήσης του HERON υπό τη Διακρατική Συμφωνία Σ.010Γ/20, το ενδεχόμενο της απόκτησης επιπλέον ικανοτήτων SIGINT, καθώς και η ενημέρωση της εταιρείας σχετικά με τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η απάιτηση του ΓΕΑ αφορά την τουρκική δραστηριότητα και όχι μόνο.

Ποιο είναι το ύποπτο σχέδιο της Άγκυρας στο ελληνικό Αρχιπέλαγος 

Οι Τούρκοι μεθοδικά και σταθερά, εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, υλοποιούν πτήσεις μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, με σκοπό την καταγραφή των ελληνικών δυνάμεων  στα νησιά, ( μετακινήσεις δυνάμεων, πλοίων, φρουρών κά)  ενώ “χαρτογραφούν” και την ελληνική αεράμυνα.

Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν πιθανότατα  ειδικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα τύπου ANKA, το οποίο διαθέτει η ΜΙΤ, στην οποία έχουν δοθεί έξι συνολικά “μετασκευασμένα” UAV , για ειδικές αποστολές.

Το UAV ANKA-I της ΜΙΤ μπορεί να επιχειρεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ είναι εξοπλισμένο με πολυβόλο και είναι δορυφορικά ελεγχόμενο.

Το όχημα αυτό από αέρος μπορεί να μεταδώσει δεδομένα σε ζωντανό χρόνο, υλοποιώντας συλλογή πληροφοριών και ταυτόχρονα διεξάγει αποστολές  ηλεκτρονικού πολέμου.

Η μέθοδο  SIGINT (σηματοδοσία πληροφοριών) είναι η πληροφορία που αποκτάται από τη συλλογή και ανάλυση των σημάτων και των επικοινωνιών ενός συγκεκριμένου στόχου.

Στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ευρίσκονται σε σε ζωντανή μετάδοση, συνομιλίες, σήματα, και οτιδήποτε θα εξέρχεται από συσκευές επικοινωνιών της ελληνικής πλευράς.

Εννοείται, ότι στο πλαίσιο αυτό, οι παρεχόμενες πληροφορίες θα  παρέχουν μεγάλη  οργανωτική ή ατομική υποστήριξη για τη λήψη αποφάσεων και ενδεχομένως την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος.

Παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας ELBIT SYSTEMS, σε επιτελείς του ΓΕΣ

Στις 18 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση – επίδειξη σε επιτελείς του ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας ELBIT SYSTEMS, σχετικά με το σύστημα Torch Dismounted Concept το οποίο αποτελεί συλλογή εξοπλισμού μαχητή και λοιπών τεχνολογικά προηγμένων επιλογών σε ατομικό επίπεδο.

Οι αναζητήσεις των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, μας δείχνει καθημερινά, ότι τα τρομερά και αιματοβαμμένα διδάγματα   του πολέμου της Ουκρανίας, καθοδηγούν τις κινήσεις από εδώ ακι στο εξής, μαζί βέβαια και με τις προθέσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ