Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, με τις ΗΠΑ-χώρες του ΝΑΤΟ να παράσχουν αφειδώς στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο σε κρίσιμο ποεμικό υλικό, αποτελούμενη κυρίαςαπό συστήματα αεράμυνας, άρματα μάχης, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ,ΠΕΠ, αυτοκινούμενο πυροβολικό και πρηθώρα πθρομαχικών όλων των τύπων και διαμετρημάτων.
Το Βέλγιο αναβαθμίζει ΤΟΜΠ Μ113 πριν τα στείλει στην Ουκρανία
Στο πλαίσιο αυτό η Belgian Defense ανακοίνωσε τα σχέδιά της να παράσχει στην Ουκρανία την πρώτη παρτίδα 40 έως 50 ανακαινισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού M113 , σύμφωνα με Βουλγαρικό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:
"Το Βέλγιο δραστηριοποιείται για να υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την Ουκρανία, χάρη σε μια πρωτοβουλία που προτάθηκε από τον Βέλγο Υπουργό Άμυνας, Ludivine Dedonder.
Στις 16 Ιουνίου 2023, το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για το 15ο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχή υποστήριξή του.
Έτσι θα παρέχει ένα στόλο τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού M113, ξεκινώντας με μια αρχική παρτίδα 40 έως 50 μονάδων. Ωστόσο, αυτά δεν είναι φρέσκα από τη γραμμή συναρμολόγησης, αλλά έχουν παροπλιστεί από έναν άγνωστο ευρωπαϊκό στρατό.
Αλλά μην φοβάστε, αυτά τα APC αποκτούν νέα ζωή, χάρη στην τεχνογνωσία της βελγικής βιομηχανίας. Η εταιρεία που ηγείται της ανακαίνισης; John Cockerill, ένα όνομα συνώνυμο με την κορυφαία ποιότητα και ακρίβεια.
Φανταστείτε έναν στόλο από ανθεκτικά, σχεδόν παρθένα οχήματα, τα οποία σύντομα θα αποκατασταθούν στην πλήρη λειτουργική τους αίγλη από τα χέρια των καλύτερων της βελγικής βιομηχανίας.
Μόλις κάθε ΤΟΜΠ M113 βγει από το "κουκούλι ανακαίνισής του", θα ξεκινήσει αμέσως ταξίδι στο νέο του σπίτι,την Ουκρανία.
Η ανακαίνιση των πρώτων M113 θα διαρκέσει μήνες, αλλά με σκληρή δουλειά, μερικά ή όλα από αυτά τα τεθωρακισμένα θα πρέπει να είναι έτοιμα εντός του 2023.
Δεδομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η Ουκρανία προετοιμάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χώρα αναμένει ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά;
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν θα ήταν περίεργο αν το Βέλγιο αγοράσει και ανακαινίσει περισσότερα M113 στο μέλλον.
Οι κινήσεις της Ελλάδας για αναβάθμιση των δυνατοτήτων των υπαρχόντων Μ113
Είναι γνωστό ότι 1400 αμερικανικά Μ113 διαφόρων τύπων, αποτελούν την ραχοκοκολιά των ΤΟΠΜ του Ελληνικού στρατού, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι η οποιαδήποτε αναβάθμιση-βελτίωση των δυνατοτήτων τους θα επαύξανε δραματικά την αποτρεπτική ισχύ μας.
Σύμφωνα με σχετικό προγενέστερο άρθρο μας, "την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, οι συνεργαζόμενες εταιρείες ΕΑΣ ΑΒΕΕ και FFG, πραγματοποίησαν σε επιτελείς του ΓΕΣ, επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αναβαθμισμένου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 (κατασκευής FFG)".
Μέχρι σήμερα, η FFG έχει εκσυγχρονίσει περισσότερα από 1.500 οχήματα που χρησιμοποιούνται εκτενώς, για παράδειγμα στη Γερμανία, τη Δανία, την Αυστραλία, Λιθουανία και Νορβηγία.
Η αναβάθμιση των Ελληνικών ΤΟΜΠ Μ113 μπορεί να συνίσταται, σε ικανοποίηση μερικών ή όλων των ακόλουθων απαιτήσεων αναφορικά με την κινητικότητα, προστασία και εργονομία, όπως τους:
Κινητικότητα
Νέα μεγαλύτερη ισχύς, βελτιωμένη ανάρτηση ,ενσωμάτωση σύνθετης ελαστικής τροχιάς, επαύξηση ωφέλιμου φορτίου, νέο σύστημα πέδησης διπλού κυκλώματος που να πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας
Προστασία
Βαλλιστική προστασία επεκτάσιμη κατ' απαίτηση μέσω πρόσθετης θωράκισης, προστασία από RPG, δυνατότητα ενσωμάτωσης συστήματος ενεργητικής προστασίας, προστασία κατά ναρκών
Εργονομία
Ανταπόκριση εσωτερικού χώρου στις απαιτήσεις των σημερινών στρατιωτών (μέγεθος, βάρος), ανύψωση της οροφής και επέκταση του κύτους προκειμένου να παρέχεται επιπλέον προστατευμένος χώρος, λειτουργία καλού κλιματισμού.
Το ΤΟΜΠ Μ 113 σε ρόλο UGV
Τέλος η άσκηση "EDGE 22" των ΗΠΑ και η εμφάνιση τροποποιημένου ρομποτικού οχήματος, το οποίο είχε ως βάση το κύτος ενός Μ113, τροποποιημένου και εξοπλισμένου με ηλεκτρονικά και οπτικά συστήματα και όπλα, μας οδηγεί σε ανάλογους συνειρμούς για χρήση τους από την χώρα μας.
Εκτίμησή μας είναι ότι την εγχώρια πολεμική βιομηχανία μας θα πρέπει να την απασχολήσει το εν λόγω εγχείρημα, αφού με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει ρομποτικά οχήματα εδάφους στο πεδίο της μάχης, ελαχιστοποιώντας τις ημέτερες απώλειες και αυξάνοντας τις εχθρικές.
Για αρχή θα κάναμε λόγο για προσπάθεια ανάπτυξης μιας χαμηλού προφίλ, τηλεχειριζόμενης ή ημι-αυτόνομης έκδοσης του M113, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει στον Ελληνικό Στρατό μια επιλογή χαμηλότερου κόστους στην προσπάθεια ανάπτυξης ρομποτικών οχημάτων μάχης.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν πολλαπλασιαστή ισχύος μας σε νησιά και Έβρο, εγκαινιάζοντας παράλληλα ένα νέο δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπου θα γίνεται "πάντρεμα" ρομποτικών και μη ΤΟΜΠ Μ113.