Tor M2
Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Ποια είναι η τύχη του νεότερου ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Tor M2KM;

Το Tor M2KM είναι ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας. Αναπτύχθηκε ειδικά για εξαγωγή από την Tor M2E και παρουσιάστηκε το 2013. Το αεροπορικό σύστημα προσφέρθηκε στην Ινδία αλλά χωρίς καμία επιτυχία. Η ανάπτυξη και δοκιμή του συστήματος τελείωσε το 2015. Εν τέλη το Tor M2KM παραγγέλθηκε από την Αρμενία. Τουλάχιστον δύο TELAR οχήματα παραδόθηκαν στην χώρα το 2019. Ωστόσο, κατά την διάρκεια του 2020 ένα τουλάχιστον από τα δύο καταστράφηκε από drone των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. 

Το σύστημα αρχικά σχεδιάστηκε για χρήση σε στρατιωτικά φορτηγά 8x8. Μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες, ακόμα και σε πολεμικά πλοία. Η μονάδα με το ραντάρ και τους πυραύλους ζυγίζει 15 τόνους και περιλαμβάνει όλον τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως αυτόνομη γεννήτρια για να λειτουργεί μόνο του. Το αντιαεροπορικό σύστημα δεν απαιτεί συγκεκριμένη πλατφόρμα χρήσης, πράγμα ιδιαίτερα θετικό αφού οι περισσότερες είναι ακριβές για να κατασκευαστούν και να συντηρηθούν. Η μονάδα TELAR χειρίζεται από δύο άτομα και αφού τοποθετηθεί σε όχημα, η μονάδα χρειάζεται και έναν οδηγό. Κάποιος που γνωρίζει το σύστημα μπορεί να με το κατάλληλο εργαλείο να το αφαιρέσει από το όχημα μέσα σε 10 λεπτά. Αφού αφαιρεθεί μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα όχημα ή πλατφόρμα ή και να λειτουργήσει ως σταθερή μονάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Tor M2KM χρησιμοποιεί 9M331D πυραύλους. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν μέγιστη εμβέλεια 15 χιλιομέτρων και μπορούν να φτάσουν το υψόμετρο των 10 χιλιομέτρων. Αναφέρεται πως ο πύραυλος έχει περισσότερο από 90% πιθανότητα να καταστρέψει τον στόχο, αν και αυτό το ποσό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του στόχου. Στο σύνολο, 8 πύραυλοι μπορούν να κουβαληθούν στην μονάδα. 

Ο Tor M2KM σχεδιάστηκε για να προστατεύει σημαντικά στρατιωτικά, βιομηχανικά και κυβερνητικά αντικείμενα, ακόμα και πλοία. Το σύστημα μπορεί να χτυπήσει κάθε είδους εναέριου στόχου, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, drone, ποικίλους πυραύλους, βόμβες και βλήματα ακριβείας. Μπορεί ακόμη να ανιχνεύσει και να αναχαιτίσει κατευθυνόμενους πυραύλους cruise, sea skimming πυραύλους (όπως τον Harpoon που πετάει μόλις 5 μέτρα πάνω από τη θάλασσα) και anti-radition πυραύλους. Στην ουσία το σύστημα αυτό καταστρέφει στόχους που τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας δεν μπορούν να καταρρίψουν. Όταν είναι σε θέση πυρός το σύστημα κάνει 5 με 10 δευτερόλεπτα να εκτοξεύσει τον πύραυλο από την στιγμή που ο στόχος αέρος έχει ανιχνευθεί. 

Το ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε απόσταση 32 χιλιομέτρων και 48 συνολικούς στόχους ταυτόχρονα. Μπορεί να εμπλακεί ταυτόχρονα με 4 από αυτούς. Το σύστημα έχει δυνατότητες διάκρισης στόχων και μπορεί να επιλέξει 10 στόχους που είναι πιο επικίνδυνοι από τους άλλους. Αυτοί οι στόχοι εμφανίζονται στην οθόνη του διοικητή του οχήματος και μπορούν να καταρριφθούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Το σύστημα διαθέτει δυνατότητες λειτουργίας παντός καιρό και νυχτερινής λειτουργίας. Το Tor M2KM όχημα εκτόξευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τηλεχειριστήριο και να εκτοξεύσει πύραυλο 100 μέτρα μακριά από το όχημα, χαρακτηριστικό που προστατεύει το πλήρωμα σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης κατά του αντιαεροπορικού συστήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρειάζονται 3 λεπτά για να μπει σε λειτουργία εκτόξευσης.

Η έκδοση που προσφέρθηκε στην Ινδία βασίζονταν στο ινδικό 8x8 Tata LPTA 3138 όχημα. Δοκιμάστηκε στην Ρωσία το 2013 και πρώτη φορά ανακοινώθηκε δημόσια κατά την διάρκεια του ίδιου χρόνου. Το όχημα ανεφοδιασμού και το όχημα διοίκησης βασίζονται σε 6x6 φορτηγά Tata. 

Τα συστήματα της Αρμενίας έχουν ως βάση τα 8x8 ρωσικά φορτηγά KamAZ-6350. 

Το όχημα TELAR υποστηρίζεται από ένα όχημα ανεφοδιασμού, το οποίο κουβαλάει τους υπόλοιπους πυραύλους και ανεφοδιάζει το TELAR με τον ειδικό γερανό που διαθέτει. Στο σύνολο χρειάζονται 18 λεπτά για να ανεφοδιαστεί το όχημα TELAR.

Το Tor M2KM TELAR μπορεί εύκολα να ενταχθεί στο υπάρχων σύστημα αεροπορικής άμυνας με την βοήθεια του οχήματος κέντρο διοίκησης Ranzhir-MK. Το ενδιαφέρον είναι πως το όχημα διοίκησης μπορεί να ενταχθεί και στο σύστημα αεροπορικής άμυνας του NATO. Το όχημα Ranzhir έχει ως βάση ένα 6x6 όχημα. 

Μία τυπική μπαταρία περιλαμβάνει 4 οχήματα TELAR, 4 οχήματα ανεφοδιασμού και το όχημα διοίκησης. 

https://www.youtube.com/watch?v=sh772ECUQDo

 

GALLERY

Tor M2
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ