Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Τα Κράτη της Βαλτικής δημιουργούν ένα μικρό ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας!

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, παλαιότερα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, περιλαμβάνουν έναν βασικό στρατηγικό τομέα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. 

Η προσάρτηση της Ουκρανικής Κριμαίας, από την Ρωσία  το 2014, προκάλεσε φόβους στα τρία έθνη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικές, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σε μια έκπληξη κίνηση ενάντια στις Βαλτικές.

Οι κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμυντική τους συνεργασία, δεσμεύονται να διερευνήσουν την από κοινού απόκτηση νέων εκτοξευτών πυραύλων, εν μέσω φόβων για ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στη γειτονιά τους, ανέφεραν οι χώρες σε κοινή δήλωση.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας, έπεται της συνάντησης των τριών υπουργών Άμυνας στις 21 Μαΐου στη Siauliai της Λιθουανίας, που σηματοδοτούσε το βήμα για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Συζητήσαμε διεξοδικά, τις προσδοκίες για την επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ με τους συναδέλφους μας στη Βαλτική», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Kalle Laanet, σε δήλωση που κυκλοφόρησε από την υπηρεσία του.

 «Πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ, πρέπει να στείλει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα, σχετικά με τη ρωσική απειλή και να κάνει τη συλλογική άμυνα, το πιο σημαντικό καθήκον της συμμαχίας την επόμενη δεκαετία».

Η από κοινού απόκτηση όπλων, βρίσκεται στην ατζέντα για αυξημένη συνεργασία της Βαλτικής εδώ και αρκετό καιρό. 

Οι χώρες αποφάσισαν τώρα να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές εργασίες, για ένα σύστημα πυραύλων πολλαπλών εκτόξευσης, σύμφωνα με την κοινή δήλωση. Το όπλο θα τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή μετά το 2025.

"Έχω ήδη υπογραμμίσει, ότι η συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης ικανοτήτων μεταξύ Εσθονίας , Λετονίας και Λιθουανίας έχει πολλές δυνατότητες και εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή", δήλωσε ο Laanet. 

«Η ανάπτυξη στρατηγικά σημαντικών δυνατοτήτων είναι θέμα πόρων, γι αυτό πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά πώς να διασφαλίσουμε, την πιο αποτελεσματική πραγματοποίηση περιορισμένων πόρων».

Οι τρεις υπουργοί Άμυνας, τόνισαν την αεροπορική άμυνα ως ζωτική ικανότητα, και θέλουν να δουν να ενισχύονται σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ. 

Αξιωματούχοι της Βαλτικής, πίεζαν εδώ και χρόνια ότι η συμμαχία  πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα αστυνόμευσης στην περιοχή, σε μια πιο ολοκληρωμένη ομπρέλα, ενάντια σε όλους τους τρόπους εναέριων απειλών.

Η κοινή δήλωση των χωρών, καθιστά σαφές, ότι αντιλαμβάνονται τη σιγοβράζουσα σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία με μια αίσθηση πρόνοιας. 

Ζητούν αύξηση της διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας, προς την Ουκρανία και τη Γεωργία, με την ιδέα της ενίσχυσης της άμυνας και της ανθεκτικότητάς τους, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα με τα έθνη του ΝΑΤΟ.

Οι τρεις κυβερνήσεις, χαιρέτισαν τις «διαβουλεύσεις» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, σχετικά με τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση της στάσης των δυνάμεων του Πενταγώνου, επισημαίνοντας για τα αμερικανικά στρατεύματα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ως «ένα από τα κύρια και πιο βιώσιμα μέσα άμυνας, ενάντια στην επιθετική και ρεβιζιονιστική Ρωσία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ