Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Διοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ [NATO Special Operations Headquarters (NSHQ)], Αντιστράτηγο Έρικ Γουέντ (Eric Wendt).
Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στο επίκεντρο της συζήτησης
Θέματα που αφορούν στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων (ΔΕΕ) βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με το διοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Headquarters - NSHQ), αντιστράτηγο Έρικ Γουέντ, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.
Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την επιθυμία της διοργάνωσης στην Ελλάδα του νατοϊκού συνεδρίου διοικητών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (NSHQ SOF Commanders Conference) το 2022 ή το 2023.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ έγινε δεκτός σε εθιμοτυπική επίσκεψη από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναδιοργάνωσης των ελληνικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων με την πρόθεση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι σχετικές διαδικασίες.
Οι ελληνικές ΔΕΕ μετά την αναδιοργάνωση θα έλθουν πιο κοντά στα νατοϊκά πρότυπα που έχει υιοθετήσει σχεδόν το σύνολο των χωρών της Συμμαχίας.
Τα κρίσιμα 24ωρα και η άμεση απάντηση των ΕΔ
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από μία "καυτή" περίοδο για τις Ένοπλες Δυνάμεις με την προκλητικότητα των Τούρκων να βρίσκεται στο ζενίθ. Όπως σας αναφέραμε αι σε προηγούμενα άρθρα, η ετοιμότητα εν συνόλω των δυνάμεων μας ήταν εντυπωσιακή, στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα στην "απέναντι μεριά".
Οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν είχαν μελητηθεί στο ελληνικό «Πεντάγωνο» με τα αντίστοιχα σενάρια αντίδρασης. Όπως λένε, σχεδόν όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε αναπτυχθεί ταχύτατα σε, χρόνο – ρεκόρ, 4-5 ώρες στο Νότιο Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελλόριζου.
Μπορεί ο Στόλος να έκλεψε τις εντυπώσεις με την καθολική του έξοδο στο Αιγαίο, η Πολεμική Αεροπορία να απέδειξε τα υψηλά αντανακλαστικά της με την πλήρη επιφυλακή μαχητικών και ιπτάμενων ωστόσο από τους βράχους του Αιγαίου κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες οι καταδρομείς των νησιών έστειλαν το δικό τους μύνημα ετοιμότητας.
Ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό
Eξελίξεις φέρεται να έχουμε στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και της εξοπλιστικής φρενίτιδας της Άγκυρας.
Με το κόστος να είναι πάντα εμπόδιο, αναζητούνται συνεχώς λύσεις για εκσυχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και αύξηση ισχύος και αποτροπής στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το θέμα είναι να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό και οι διαδικασίες να επισπευθούν, καθώς η ανάγκη για ενίσχυση των ΕΔ είναι πλέον επιτακτική. Ο γεωπολιτικός χάρτης βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, γεγονός που προκαλεί σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες καταστάσεις, όπως έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα.
Το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται, αποκτώντας τέσσερα ολοκαίνουργια ελικόπτερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ μέσω διακρατικής συμφωνίας (G2G = Government to Government) Ελλάδας - ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales).