Σκοπιανό

Σκοπιανός πρώην ΥΠΕΞ Α. Μιλοσόσκι: Βάσει του άρθρου 7 της των Πρεσπών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδονική»»

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Σκοπιανών της Βαρντάσκα  ( ονομασία πριν ο ανθέλληνας Τίτο ονομάσει ως ψευδο “Μακεδονία” την περιοχή του σημερινού κρατιδίου), κατά της Ελλάδος.   

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής Αντόνιο Μιλοσόσκι πιστεύει ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα να δρομολογήσει τον αποκλεισμό άλλης χώρας από τη Συμμαχία.

“Η Ελλάδα και τα Σκόπια είναι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν από αυτή τη στρατιωτικοπολιτική συμμαχία.

Εάν η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να δαπανηθεί διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο σε αυτό το πράγμα, αυτή είναι η εκτίμησή της” επεσήμανε ο Μιλοσόσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει τίποτα αμφιλεγόμενο στη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τον πρόεδρο της χώρας και από τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Κριστιάν Μιτσκόφσκι.

“Ο Μιτσκόφσκι, καθώς και η πρόεδρος Σιλιανόβσκα-Ντάνκοβα, ανέφεραν ότι θα ακολουθήσουν τις τυπικές και νόμιμες ροές επικοινωνίας με βάση την νέα πραγματικότητα και ως προς την καθομιλουμένη στις δημόσιες εμφανίσεις τους θα χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», ο οποίος πιστεύω ότι δεν αντίκειται στο άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου ορίζεται ξεκάθαρα ότι καθένα από τα δύο μέρη, μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον όρο «Μακεδονία» και τον όρο «Μακεδονική»», είπε ο Μιλοσόσκι στο σκοπιανό κανάλι TV 21.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τρέχουσα εστίαση του ΝΑΤΟ και το πρόβλημα των Σκοπιανών

Η εφημερίδα των Σκοπίων Νόβαμακεντόνια ανέφερε: “η συμφωνία των Πρεσπών, αν και υποτίθεται ότι θα ξεμπλοκάριζε την ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων, κατά κάποιο τρόπο είχε μόνο μερική επίδραση.

Η Ελλάδα αφαίρεσε μόνο την χρήση βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά περαιτέρω δεν εφάρμοσε καμία από τις λίγες δεσμεύσεις που ανέλαβε με την ίδια συμφωνία.

Ούτε έδειξε καμία δέσμευση να στηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μας (μία από τις τρεις υποχρεώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με τη συμφωνία) σε περαιτέρω παρεμποδιστικές διαδικασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, που ανέλαβαν και εφαρμόζουν άλλα μέλη της Ένωσης.

Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός απειλεί εκ νέου με εμπόδια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων, αλλά μας προβληματίζει και για την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ. (;!)

Θορυβήθηκαν οι Σκοπιανοί από την έκταση που παίρνει το ζήτημα αυτό
 

“Είναι ξεκάθαρη η ελληνική διπλωματική ενέργεια σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και η πρόθεσή των Ελλήνων να επιβαρύνουν τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια.

Τώρα θέλουν να μεταφέρουν αυτό το θέμα στο ΝΑΤΟ. Η σοβαρότητα της διάστασης της ελληνικής διπλωματικής δράσης δεν πρέπει να μειώνεται, αλλά το επίκεντρο της ατζέντας της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ είναι σε εντελώς διαφορετικά θέματα.

Στο πλαίσιο της επίλυσης γεωπολιτικών προκλήσεων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, το θέμα που θέλει να επιβάλει η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, είναι η προβληματική της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια.

Στην πραγματικότητα, δεν ξέρω πώς το ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ για τέτοια διμερή ζητήματα” δηλώνει ο Ίβιτσα Μποσέφσκι, πρώην πρέσβης και υπουργός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Σκοπίων.

Η εφαρμογή διμερών συμφωνιών δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ

“Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα με εκβιασμό και μπλοκάρισμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατάφερε να επιτύχει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο η εφαρμογή των διμερών συμφωνιών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες και τις αρμοδιότητες της Συμμαχίας.

Η συμφωνία, όποια και αν είναι, δημιουργείται και διαπραγματεύεται σύμφωνα με ορισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ είναι πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Εν όψει αυτού, οι εκτιμήσεις και οι αποφάσεις για την τήρηση των διμερών συμφωνιών και από τα δύο μέρη, ωστόσο, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα διεθνών νομικών θεσμών, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης.

Το ενδεχόμενο άνοιγμα του θέματος της συμφωνίας των Πρεσπών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να τελειώσει με μια γενική εισήγηση του γενικού γραμματέα ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρηθούν! Χωρίς καμία υποχρέωση του ΝΑΤΟ να παρακολουθεί την εφαρμογή τους”, τόνισε ο ίδιος.

Τι επιδιώκουν τα Σκόπια η Αλβανία και η  Τουρκία κατά της Ελλάδος

Οι Σκοπιανοί ακολουθώντας την τουρκική πολιτική Ερντογάν, προσπαθούν να σοκάρουν την ελληνική διπλωματία, και να επιβάλλουν στα μουλωχτά την σκέτη αναφορά “ Μακεδονία” στο όνομα της χώρας, αλλά βρίσκουν απέναντι τους σύσσωμους τους Έλληνες πλέον.

Το ίδιο πράττει και ο γνωστός ανθέλληνας Έντι Ράμα στο θέμα του Μπελέρη και γενικά σε ότι έχει σχέση με τις περιουσίες των Ελλήνων στην Χειμάρα.

Η μόνο αξιόπιστη και δοκιμασμένη οδός σε όλους αυτούς, είναι μια ελληνική διπλωματική, εμπορική και οικονομική επίθεση και στα δύο κράτη, με μέτρα που θα τσούξουν, και θα ξεκινούν  από μπλοκάρισμα ( με διάφορες δικαιολογίες) των συνόρων μέχρι την δήμευση ιδρυμάτων τους εντός Ελλάδος, και φυσικά να κλείσει ο δρόμος εισόδου τους στην ΕΕ.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...